Els Mossos demanen ajuda al CNI per identificar manifestants del Tsunami

La policia catalana sol·licita “suport” al Centro Criptológico Nacional per bolcar informacions de xarxes i telèfons de sospitosos

Com deia un anunci dels anys 90, els Mossos han demanat ajuda al Primo de Zumosol. La Comissaria General d’Informació de la policia catalana ha demanat “col·laboració i suport” al Centre Nacional d’Intel·ligència, (CNI), els serveis d’informació espanyols, per tal que el seu braç informàtic, el Centre Criptològic Nacional, els ajudi a “identificar manifestants que van participar en les protestes convocades pel Tsunami Democràtic”.

Segons ha pogut saber El Món, i tal com recull el sumari del jutjat número cinc del Prat del Llobregat, que investiga la concentració a l’aeroport del 14 d’octubre de 2019, la Unitat Central d’Informació d’Ordre Públic dels Mossos, UCIOP, ha demanat a diferents jutges instructors de les protestes que el CNI-CCN aporti solucions tecnològiques i tècniques per tal de “bolcar informació dels dispositius mòbils” dels sospitosos, fer les corresponents “geolocalitzacions”, “desencriptar patrons mòbils” i el “clonar informació”.

El CNI-CCN configuren els serveis d’intel·ligència de l’Estat especialitzats en la ciberdefensa i la ciberseguretat, així com tot allò referent a les tecnologies de la informació. És un òrgan del CNI incardinat també a l’Oficina Nacional de Seguretat que s’ocupa de protegir i classificar la informació reservada i secreta. Com a tal, el CNI-CCN disposa de la tecnologia més avançada per la desencriptació informàtica de dispositius així com convenis amb les empreses punteres de la seguretat de la tecnologia com Cellebrite, a més de poder extreure informació de la xarxa a través de comunicacions mòbils i remotes. De fet, el CNI-CCN també participa del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat, el CITCO, on ara també hi són els Mossos.

La policia de la Generalitat va ser l’encarregada de començar a investigar les protestes convocades pel Tsunami Democràtic a partir del 14 d’octubre. Però han hagut de cedir part de la investigació a la Unitat Central Especial 3 del servei d’Informació de la Guàrdia Civil, que investiga Tsunami Democràtic per ordre del jutjat central d’instrucció número 6, de la Audiència Nacional, dirigit pel magistrat Manuel García Castellón. En aquest sentit, l’institut armat fa les perquisicions sobre la composició, organització i integració de la plataforma independentista i les seves arrels internacionals. En canvi, els Mossos ha hagut de continuar les investigacions concretes d’aldarulls i els manifestants en processos per “aldarulls”, “estralls”, “atemptats a l’autoritat” o “desordres públics”.  Ara bé, les investigaciobs per les protestes pels talls de la Jonquera i de l’AP-7 a Salt són instruïdes per la Guàrdia Civil, i en menor mesura, pel Cos Nacional de Policia (CNP) espanyol.

La petició dels Mossos s’emmarca en els protocols de col·laboració dels Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat i el traspàs d’informació i tecnologia per tal de perseguir delictes greus o transterritorials. De fet, la causa oberta a l’Audiència Nacional contra Tsunami és per “terrorisme”. A més, cal recordar que el ministre de l’Interior, Fernando Grande Marlaska, va activar el CNI també per perseguir aquesta entitat virtual i posteriorment, la ministra de Defensa, Margarita Robles, de qui depenen orgànicament els serveis d’intel·ligència, va convocar una cimera amb la directora del CNI, el cap del Centre d’Intel·ligència de les Forces Armades, Paz Esteban, i el general de divisió Antonio Romero Losada, el 21 d’octubre del 2019.  

El suport tècnic requerit és l’aplicació informàtica per tal de desencriptar la informació dels mòbils d’aquells “participants” en les protestes que els Mossos intenten identificar i implicar en imputacions que comporten penes de presó. També demana ajuda per extreure informació d’aplicacions secretes d’aquells que els analistes d’informació dels Mossos consideren que “haurien participat en la planificació, organització i execució de les protestes”, especialment a l’aeroport del Prat. La tecnologia dels ciberlaboratoris dels Mossos al Complex Egara no permet la desencriptació d’alguns dels aparells utilitzats pels investigats ni les seves aplicacions. De fet, aquesta era una de les obsessions de l’anterior cap dels Mossos, Eduard Sallent, en el seu projecte de modernitzar tecnològicament els Mossos i millorar les seves capacitats en ciberseguretat i ciberdefensa.

Els Mossos també demanen aquesta informació per tal de dur a terme “pericials fisonòmiques”. Una prova que consisteix a “confeccionar un informe amb les imatges facials recollides durant les protestes” i contrastar-les amb les diferents bases de dades que tenen les diferents policies que actuen a Catalunya. Unes proves que normalment realitza la Unitat Central d’Investigació Criminal i la Comissaria General d’Informació, però que en aquest cas, necessiten el “material” que només el “CNI podria obtenir”.

Comentaris

  joan 20/11/2020 9:36 pm
  Ja els hi val a tots els Mossos, amb en Samper, ara el Trapero, etc, mirar d'atrapar als Independentistes, enlloc d'anar al darrera dels feixistes, tots fora aquesta colla de inadaptats, cap a Madrid,
  jg 20/11/2020 10:29 pm
  Mossos=CNI para esto hemos hecho una guerra?
  Agustí 20/11/2020 10:58 pm
  Això és el que volia dir el Trapero en el seu discurs?. Anem bé cirerer!!!
  fideli 20/11/2020 11:23 pm
  i això, xq capullos?
  TRAPERO 21/11/2020 12:38 am
  Aqui teniu el tan Aplaudit Sr. Trapero, ara ja sabeu qui es, qui son els mossos i els seus caps, consellers inclossos, UNS TRAIDORS QUE PERSEGEIX EL SEU POBLE, llastima que no l'haguin fotut a la preso. dit aixó, la fustració que tenen de no trobar res del Tsunami, son millors que tots ells.
  Fred 21/11/2020 1:31 am
  Molt bé. Els mossos comencen a fer la feina ben feta.
  L'OBSERVADOR ASTORAT 21/11/2020 7:49 am
  Això es com si els bombers demanesin "SUPORT" a uns piròmans per apagar un foc. I per cert, quins són els bombers i els piròmans en aquest assumpte?. S'admeten apostes !!
  Lisa 21/11/2020 8:33 am
  No val la pena comentar...un cop llegit el titular se't passen les ganes...
  enterrador 21/11/2020 8:40 am
  si esta noticia es cierta y no es una "fake news", el conseller d'Interior´, debería presentar su dimisión de forma inmediata, y el vicepresident dar explicaciones.
  Lidia 21/11/2020 9:07 am
  Perdre el temps per perseguir el dret de manifestació i satisfe la borbonia franquista caspanyola
  Serios? 21/11/2020 9:32 am
  "El Primo de Zumosol", això és un diari seriós o Telecinco?
  Lleida 21/11/2020 9:45 am
  Ja sabem que sou policia repressora al servei de la metròpoli. TOTS!!!!!
  Marc 21/11/2020 9:59 am
  Tot en ordre! Mentre no et demanin ajuda a tú.lo dit!. Tot en ordre;)!
  Joseph 21/11/2020 10:03 am
  Ostia!! En quines mans estem?
  Jóao 21/11/2020 10:24 am
  Abans amb els "grisos " i la guàrdia civil, ja sabíem de que anava la cosa. Ara amb el major Trapero, patirem.
  uno que vive en tabarnia 21/11/2020 10:44 am
  ara si que veig que es te que abolir el cos dels gossos, que no serveix per el que estat format, tota la direccio actual i anterior solsament son el que son, GOSSOS
  Se'n podrien anar tots plegats a cagar a la via 21/11/2020 10:52 am
  El dret de manifestació i de protesta fulminat. Visca la democràcia
  Raül 21/11/2020 10:57 am
  Recordaori als Mossos. El dret de reunió no és un delicte si no un DRET. Al tema del Tsunami donat que només hi va haver manifestants pacífics en el pitjor del casos hi ha infraccions administratives. Involucrar al CNI per investigar coses d'infima rellevància fa pudor a persecució política. De res, aprenents de Tacito.
  GAVANENC 21/11/2020 11:12 am
  Si, si... Que es fiin del CNI.. Ja podrien demanar informacio d'on esta l'imam de ripoll.
  Aquests són la "nostra" policia? 21/11/2020 11:14 am
  Au home! aneu a prendre pel cul!
  A ver si es verdad. 21/11/2020 12:03 pm
  Muy bien a ver si cogen a estos descerebrados y su cerebro el pastelero loco.
  Rai 21/11/2020 12:20 pm
  Es possible que sigui per identificar alguns infiltrats que es colen sempre en les "manis" independentistes ? A veure que troben.
  No tinc paraules, però tinc el meu vot. 21/11/2020 12:20 pm
  Us heu begut l'enteniment! I voleu que us votem mentres aneu en contra nostra? On és vist, aixó? VERGONYA.
  Tot és demencial. 21/11/2020 12:27 pm
  I fins quant ens maltractareu en nom de l'estat español? Aixó no té nom. El Trapero suposo que serà el responsable d'anar contra nostra? Déu meu.
  Eulàlia 21/11/2020 12:37 pm
  VERGONYA!!!! I podem confiar amb el CNI, després del atemptat del 17 agost? La nostre policia va contre els ciutadans catalans!!! Amb poden dir quin atemptat va cometre el Tsunami Democràtic?
  Però us foteu, que ens en sortirem i deixarem españa aviat. 21/11/2020 12:38 pm
  Entre que l'aragonés és el perfecte recaptador d'impostos a Catalunya per a l'estat español i que ell mateix dins del govern català d'erc empaita els pobres catalans desprès de tot el patiment ... Queda algun dubte del que s'ha de fer?
  El que mancava. 21/11/2020 1:28 pm
  Apreteu, apreteu, deien a la Gene ! Samper: cal?
  miquel puigpelat 21/11/2020 1:55 pm
  Val més que els preguntin per l'imam de Ripoll, que no per gent que es manifesta per el seu país.
  Fat Boy 21/11/2020 2:49 pm
  No en teniem prou amb la Gestapo que ara tambe tenim la Gestapeta.
  Preguntes 21/11/2020 7:01 pm
  Demanaran al CNI que identifiqui els feixistes amb pals que surten a caçar independentistes protegits per la policia durant les manis? Identificaran als policies que protegien feixistes amb pals? Identificaran els "secretas" que raptaven manifestants i els arrossegaven per terra estirant-los dels cabells?
  Luisnomeacuerdo 21/11/2020 8:02 pm
  Esta ayuda también la podían haber pedido el día de la infamia. Si rectificar es de sabios, las cosas volverán poco a poco a su cauce ,hay que conjurarse entre todos los poderes del estado, y la policía Autónoma de Cataluña es uno más a pesar de donnadie, para luchar contra los fascistas independentistas.
  666 21/11/2020 9:21 pm
  Sembla que els gossos de quadra han optat per la Ñordització.
  L'OBSERVADOR ASTORAT 22/11/2020 9:18 am
  Igual com si els bombers, demanessin "ajuda" als piròmans, per anar apagar un foc. Caldria esbrinar però, quins són els bombers i quins els piròmans? S'admeten apostes!!
  Demanaran ajuda als que no van trobar les urnes? 22/11/2020 9:43 am
  O als que sabien que hauria un atemptat a Barcelona? O als que peguen a gent pacifica? O als que venen amb el Piolin enfarlopats fins a dalt? A per ells! Ni oblit ni perdo! O a aquels inútils dels país veí?

Nou comentari