Els Mossos, convençuts que hi ha còmplices sense desemmascarar de l’imam al Marroc

La col·laboració marroquina es bloqueja perquè no envien les contrasenyes per desencriptar els CD amb la informació

La vista oral del judici per l’atemptat del 17A continua mostrant les falles de la instrucció. Una de les més clamoroses són les connexions internacionals de la virtual cèl·lula jihadista. Sobretot, en el país d’origen de la majoria dels seus integrants, el Marroc. La comissaria general d’informació dels Mossos va convèncer el magistrat del jutjat central d’instrucció número 4 de l’Audiència Nacional, Fernando Andreu, que els jihadistes tenien còmplices al Marroc. Ara bé, ni l’extensa comissió rogatòria ni les investigacions portades a terme pels serveis d’intel·ligència marroquins han pogut aportar pistes concloents. Els indicis, tot i que clars, s’esvaeixen. Fins i tot, perquè la seguretat marroquina va enviar dos CDs amb informació sense les contrasenyes per poder-los desencriptar.

En un informe del 27 de març del 2018, amb número 6805566/17 i al qual ha tingut accés El Món, l’inspector 1.395 de l’àrea central d’anàlisi exterior dels Mossos concloïa que “existeix la possibilitat que individus marroquins o residents al regne del Marroc tinguessin algun paper durant la preparacó dels atemptats”. Un argument que va convèncer el jutge pel nombre de viatges que tant l’imam, Abdelbaky Es Satti, com la resta de membres de la cèl·lula va fer al Marroc abans del 17A i la quantitat de trucades des de telèfons marroquins que van rebre els implicats, amb números compartits tant en les seves agendes de telèfons com en restes de papers i anotacions trobades entre la runa de la casa d’Alcanar després de l’explosió.

Part de l'informe dels Mossos sobre la pista marroquina de la cèl·lula de Ripoll pel 17A

Part de l’informe dels Mossos sobre la pista marroquina de la cèl·lula de Ripoll pel 17A Quico Sallés

Ara bé, tot i les demandes d’ajuda al Marroc, el camí va quedar tallat. El 12 d’octubre del 2018, la Direcció General de Seguretat Nacional del ministeri de l’Interior marroquí va remetre tota la documentació demanada pels investigadors catalans el 4 d’abril del mateix any. Ara bé, la informació no hi era tota. Els dos CDs amb els registres i les geolocalitzacions de les desenes de telèfons mòbils que es va demanar rastrejar no es van poder obrir. De fet, el jutge va tornar a demanar si es tractava d’un error i, a hores d’ara, encara no consta en el sumari que s’hagi desencriptat aquesta informació i ha deixat en via morta aquesta línia d’investigació.

Els analistes dels Mossos van considerar que era “necessària” la col·laboració de la intel·ligència marroquina perquè “durant la fase de preparació dels atemptats van tenir lloc diverses interaccions amb el Marroc, consistents en trucades i viatges”. En aquest sentit, destacaven els viatges realitzats pels sospitosos durant la seva “radicalització”. Sobretot, el viatge de l’imam entre el “20 de juliol i el 9 d’agost del 2017”. “Tenint present que els atemptats havien de ser en dates imminents, a la tornada d’Abdelbaky Es Satti a territori espanyol i que era coneixedor dels plans de la cèl·lula, existeix la possibilitat que, durant la seva estada al Marroc, l’investigat realitzés gestions relacionades amb la preparació dels atemptats”, alerten els investigadors. En aquest paquet, els Mossos hi sumen el viatge de Driss Oukabir, ara a la banc dels acusats, i de “diversos membres de la cèl·lula entre el 2016 i el 2017, sense que es puguin concretar dates o motius d’aquests viatges”.

L'informe de la intel·ligència marroquina al que ha tingut accés El Món

L’informe de la intel·ligència marroquina al que ha tingut accés El Món Quico Sallés

En base aquests viatges, els policies recorden que cal tenir present que “dins l’àmbit delinqüencial i, especialment en el cas d’individus d’origen estranger, és habitual que en saber-se controlats per la policia o bé voler eludir el control policial per portar a terme algun tipus de gestió aquestes persones viatgin al seu país d’origen”.  Així consideren que “existeix la possibilitat que individus marroquins o residents al Regne del Marroc tinguessin algun paper durant la preparació dels atemptats”.

Per intentar estirar el fil d’aquesta línia d’investigació, la policia catalana va demanar a la intel·ligència marroquina, no només refer les connexions i els creuaments telefònics de números marroquins, sinó les localitzacions de les seves estades i els seus moviments amb vehicles que tenien matriculats a l’estat espanyol i amb què es van traslladar la Marroc. En concret, van demanar el rastreig de 69 telèfons mòbils. Si bé, el comissari de la policia en funcions de la lluita contra el terrorisme i el crim organitzat de la Brigada Nacional de la Policia Judicial, Hichaam Baali, va respondre, la informació no ha estat prou útil.

Efectivament, la informació traspassada pel Marroc va constatar les rutes per autopista de l’imam amb la seva furgoneta Mercedes i les estades oficials en hotels dels integrants de la cèl·lula. Ara bé, cap dels 69 mòbils ni de les targetes SIM demanades han pogut ser desxifrades. Els suports informàtics arribats del Marroc el 25 de febrer de 2019 no es podien obrir perquè no hi havien contrasenyes. El cinc de març l’Audiència Nacional els va tornar a reclamar. Tampoc es van rebre les claus, fins que el 3 d’octubre de 2019 es va tornar a sol·licitar sense que a hores d’ara les parts hi hagin pogut tenir accès perquè no es troben al núvol del sumari. La pista marroquina, doncs, en via morta tot i la sospita que l’ombra de la cèl·lula s’estèn pel país del Rif.

La darrera interlocutòria de l'Audiència Nacional reclamant les contrasenyes de la pista marroquina

La darrera interlocutòria de l’Audiència Nacional reclamant les contrasenyes de la pista marroquina Quico Sallés

 

Comentaris

  Reflexió 30/11/2020 9:32 pm
  Tot son pegas, sembla que el CNI no vulgui arribar al fons de la questió.
  catala emprenyat 30/11/2020 10:25 pm
  ... i no s'ensumen res del CNI????? serà que ara ja són mejores-amigos
  Enric 30/11/2020 10:42 pm
  L,estat español.
  Pepet de Vallmanya 01/12/2020 1:02 am
  Cobclusió : L'estat canalla d'ejPpaña hi està imPplicat fins al fetge. I els amics marrocaines fan els que aquí se'l-s hi ordena.
  MANEL 01/12/2020 8:23 am
  Que busquin dins el cos, tenen mes delinquents a dins els Mossos que a totes les presons juntes.
  Bon cop de falç 01/12/2020 9:01 am
  Deuen ser el successors de la guàrdia mora de Franco, que van ajudar a guanyar la guerra als colpistes, potser ara els marroquins ajuden a guanyar un altra tipo de guerra, amb els successors dels franquistes...per això el CNI no sabe, no contesta..
  Còmplices de l'Imama? 01/12/2020 11:19 am
  Tota la cúpula política, militar, policial i judicial del Estado.
  Tuf 01/12/2020 11:26 am
  A l'estat espanyol incloses clavegueres, deep state, lawfare i la premsa espanyola que sempre "filtra", ara en aquests malaurats atemptats de l'agost del 2017 sembla que no els hi interessi descobrir masses coses o segons què. En canvi l'any 2004 els hi va interessar directament atribuir per motius polítics espanyols, l'atemptat a Eta... i varen estar anys fent-ho... Tenim memòria i quin refia així de l'estat espanyol ?
  Cal dir-ho 01/12/2020 11:35 am
  La justícia espanyola és capaç de "sospitar", atribuir "delictes" inventats" a partir de converses espiades il·legalment, de twitts recollits per Tacito i convertits en "informes"... que serveixen per a reprimir, segrestar i engarjolar persones, però, alhora l'estat espanyol no és capaç d'investigar fets sospitosos o no aclarits, dels atemptats de l'agost del 2017 i que s'haurien d'esclarir del tot. Tot plegat el capteniment de la part espanyola, fa arrufar el nas.
  Fat Boy 02/12/2020 4:01 pm
  I al Xarneguistan ja no en parlem.

Nou comentari