Els Mossos, amoïnats per la “professionalització de la ultradreta” en plena pandèmia

La Comissaria General d'Informació detecta “una combinació explosiva de cara als propers mesos”

Preocupació. Aquesta és la paraula que millor defineix com es troben els encarregats de dirigir la influent Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra. Tot plegat pel panorama que albiren els membres de l’Àrea Central d’Anàlisi d’Estratègies d’Organitzacions i de l’Àrea Central d’Informació Exterior arran d’una barreja que pot resultar “explosiva”: una extrema dreta ben organitzada i la crisi econòmica i social que sorgeix per la pandèmia de Covid-19, causa pel coronavirus.

Els analistes de prospectives van fer arribar les darreres setmanes a la Prefectura del cos, quan encara Eduard Sallent n’era el cap, diferents informes sobre la “professionalització” en la protesta de l’extrema dreta. Les alarmes es van disparar el vespre de divendres 30 d’octubre pels aldarulls provocats per grups negacionistes i elements identificats plenament com l’extrema dreta que els Mossos tenen “fitxats”.

Fonts dels Mossos detallen a El Món que han observat un canvi d’actitud al carrer dels grupuscles i organitzacions d’ultradreta. Fins ara, aquests grups estaven dispersos i esberlats en diferents faccions, però la situació política i social actual ha actuat de “catalitzador”. “A més, ara s’han desacomplexat i al carrer actuen molt professionalment contra les forces d’ordre públic”, assenyalen les mateixes fonts. Fins i tot, apunten que alguns manifestants i alguns comportaments indiquen que “haurien rebut formació de combat asimètric urbà”, especialment, contra les unitats antiavalots i les seves defenses.

Alhora, els analistes de la policia catalana que dirigeix el comissari Xavier Porcuna emfatitzen el perill que suposa una patacada del PIB del 14% per l’economia, com pronostiquen alguns experts. “Una situació inèdita prevista molt pitjor que la crisi generada el 2008”, diuen. La traducció d’aquesta aturada econòmica al camp social és “una bomba de rellotgeria”, de moment continguda pels ERTO i les ajudes que més o menys s’han anat aprovant. “L’ambient al carres, però, copsem que s’escalfa”, alerten les mateixes fonts. “Si el tancament de negocis continua i l’atur temporal es va transformant en estructural l’esclat social és imminent” en els propers mesos, adverteixen.  Els policies interpreten que aquesta situació de “malestar social” és un camp prou adobat perquè “qui tingui la capacitat d’enfrontar-se a la policia tindrà les condicions per erigir-se com a líder de la protesta”.

En el mateix escenari, la policia recorda que el tancament temporal o el semiconfinament ha fet baixar els nivells delinqüencials. Un altre “sector social que quan es desperti pot encara reintroduir-se al mercat encara més radicalitzat per necessitat”. Una situació que s’afegeix al manteniment de nivell 4 sobre 5 d’alerta antiterrorista, reforçat pels darrers atemptats de caràcter jihadista a Europa, així com el combat contra la droga, el crim organitzat o el cibercrim. Aquest darrer ha requerit últimament més atenció dels Mossos, ja que la pandèmia ha generat més trànsit comercial a la xarxa. “Un gran conflicte social truca a la porta i nosaltres, com a policia, no podem fer el sord”, conclouen.

Comentaris

  Kiko 14/11/2020 1:29 pm
  A ERC diuen que portin més MENA a Catalunya que no en tenim prous, uns altres que s´afegeixen al crim, gracies a ERC.
  SOC ANITIFEXISTE i INDEPENDENTISTE 14/11/2020 1:45 pm
  Pero si son aquest fatxes els que ataquen el GOSSOS, ja m'hesta be. que se jodan com deia la diputada del pp.
  Si 14/11/2020 5:12 pm
  És molt preocupant. I encara més quan veiem que la policia protegeix als feixistes amb pals pels carrers, identifica només als antifeixistes i després la justícia els processa, però mai als feixistes. El feixista se sent protegit per el estado. I axò acaba malament segur.
  Doctor Strangelove 14/11/2020 6:43 pm
  Hi ha dues coses pitjors que la ultra-dreta, els comunistes i sobretot els mediocres! I sobretot al mediocre antifeixista: recorda les paraules de Curchill, ah no,que no sap ni que és! Doc.
  Àngel Drach 14/11/2020 8:39 pm
  Nois, que es profesionalitzen gràcies a vosaltres, que els protegiu sempre. Quants n'han anat a parar als jutjats dels que dieu que us manen?. Cap? Pocs?
  català emprenyat 14/11/2020 8:52 pm
  Un pais que protegeix als fatxes tant des de la 'justicia marca egspanya' on 'la transició' va passar per sobre sense mirar gaire i on per part dels successors dels 'grissos' ... què esperaven????
  Espanya exclosa d'una cumbre antiterrorista europea 14/11/2020 8:54 pm
  Els europeus pensen que si l'iman de Ripoll tenia connexions amb la policia i que ningú vol investigar, serien de fiar els de la "TIA"?
  Ramon 14/11/2020 10:20 pm
  Fixeu-vos com dins els decorats del Gran Parc Temàtic Progre dins el que ens tenen engabiats l'esquerra mai no és ni "extrema", ni "ultra".
  Àlex 15/11/2020 12:28 pm
  Mossos és ple de feixistes i botiflers. Totes les preocupacions de Mossos en aquest tema és pur teatre. Els grups feixistes i els seus membres són ben coneguts.
  alexis de tocqueville 15/11/2020 1:08 pm
  I quants d´aquests txacurras de cuadra en formen part d´aquesa extrema dreta?. MOLTS, MOLTS. I diuen estar amoÏnats. Deu ser perque no en son prou?

Nou comentari