Morales: “Cèsar Puig ni és un sediciós ni un desobedient”

La defensa de l’exsecretari d’Interior mostra la debilitat acusatòria de la fiscalia

Sense despentinar-se i amb ofici. Fermín Morales se l’ha vist còmode en la presentació del seu informe final de la defensa de l’exsecretari d’Interior, Cèsar Puig. En el darrer torn d’aquesta tarda, Morales s’ha dirigit al Tribunal amb el to pausat i relaxat de mostrar que encara no sap ben bé què hi fa el seu client assegut al banc dels acusats. “Puig no és ni un sediciós ni un desobedient”, ha conclòs Morales per reclamar la lliure absolució del seu client.

 

Morales ha situat ràpidament el camp de joc. Ha començat recordant que la sentència del Suprem deixa clar que no es va derivar ni un euro de la conselleria d’Interior al procés independentista. La competència del seu client. A partir d’aquí, tot ha estat una exposició de pissarrí per desmuntar el relat acusatori en base no només els fets sinó a partir de l’arquitectura jurídica dels delictes de sedició i de desobediència.

 

L’advocat ha refrescat  al Tribunal que no es un delicte de resultat. “L’acció de sedició em reclama un alçament tumultuari, una activitat”, ha remarcat. “Algú pensa que l’actitud de Puig va ser incitar o comandar aquest alçament?”, ha exclamat. En aquest sentit, ha recordat que testimonis com Juan Antonio Puigserver, el conseller del 155, d’Albert Batlle i de diversos comandaments així com del número dos del ministeri de l’Interior, Juan Antonio  Nieto van reclamar la seva continuïtat a la secretaria d’Interior per la seva professionalitat. “No sembla que el senyor Puig fos un sediciós”, ha conclòs.

 

 

El lletrat ha pentinat la prova documental, poquíssima per altra banda, aportada per l’acusació. En primer terme, els mails que va remetre a Josep Maria Jové sobre l’escorcoll d’Unipost. Uns correus remesos quan ja havia començat l’operatiu i quan  la delegació del govern espanyol ja n’havia informat. A més, n’ha aportat d’altres per tal que el tribunal comprovi que era un protocol habitual. “Va ser Puig qui va tallar la reunió amb Lluís Salvadó sobre aduanes”, ha al·legat sobre l’altra mail que l’implicava en una trobada sobre aduanes. Una trobada que un dels comandaments de Mossos assistents va qualificar a la sala de “Surrealista”.

 

 

Morales també ha resumit la tesi de les tres defenses: els quatre acusats estan asseguts a la banqueta perquè tot va ser un fracàs polític i policial. La Fiscalia “somiava” en una coordinació de dues administracions per impedir el referèndum. “Els Mossos van fer una mobilització sense precedents, com també del CNP i Guàrdia Civil… per evitar el referèndum… i va ser un desastre”, ha descrit l’advocat segons abans de demanar l’absolució.

 

Nou comentari