El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mor David Sassoli, president del Parlament Europeu, als 65 anys
  • CA

El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha mort aquesta matinada als 65 anys després d’estar dues setmanes hospitalitzat per una “una complicació” causada per “una disfunció del sistema immunitari”, segons ha informat el seu portaveu, Roberto Cuillo, a través de Twitter. Sassoli ha mort a la 1.15 al Centre de Referència Oncològica (CRO) d’Aviano, al nord d’Itàlia. Cuillo ha explicat que la data i el lloc del funeral es comunicaran en les pròximes hores.

La notícia de la mort de Sassoli ha arribat poques hores després que se sabés que estava ingressat. El seu portaveu havia anunciat dilluns mateix al migdia que el president del Parlament Europeu es veia obligat a suspendre tota la seva agenda oficial després d’haver estat ingressat a l’hospital durant totes les festes de Nadal.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha estat de les primeres a reaccionar a la notícia i ha assegurat que està “profundament trista” per la mort de Sassoli. “Era un periodista compassiu, un president del Parlament Europeu excepcional i, per sobre de tot, un amic estimat”, ha dit.

El president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, també ha lamentat la mort de Sassoli. “Quina pena, i quina pèrdua! No me’n se fer a la idea”, ha dit en una piulada. “Ha estat un gran demòcrata, que ha servit amb honestedat i coratge a la millor idea d’Europa”. Toni Comín ha lamentat la mort d’un “humanista i un polític honest” que, a més, va possibilitar que el mateix Comín, Puigdemont i Clara Ponsatí poguessin recollir la seva acta d’eurodiputats.

Sassoli va tenir un paper molt destacat durant el conflicte entre el Tribunal Suprem i el Parlament Europeu per les actes de Puigdemont, Común, Ponsatí i Oriol Junqueras. El polític italià, que va acceptar els nomenaments de tots quatre i posteriorment va deixar vacant l’escó del líder d’ERC. Sassoli sempre va defensar que havia complert “al peu de la lletra” la jurisprudència europea en el conflicte català.

Mesos complicats

El president del Parlament Europeu va contreure una pneumònia el passat mes de setembre i va decidir tornar a Itàlia per intentar recuperar-se. Tot just acaba de reincorporar-se a l’activitat política quan va ser ingressat el passat 26 de desembre, però la coincidència amb les festes de Nadal ha fet que la seva hospitalització s’hagi pogut portar amb discreció.

Sassoli, nomenat president del Parlament Europeu el juliol 2019, estava al tram final del seu mandat. Està previst que el pròxim dimarts l’Eurocambra esculli un nou president, que es canvia a l’equador de la legislatura (2019-2024). De fet, es tracta de la primera vegada en la història de la Unió Europea que el president del Parlament mor durant l’exercici de les seves funcions.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Narcís a gener 11, 2022 | 08:21
    Narcís gener 11, 2022 | 08:21
    Al cel sigui ! PD : on són persones/ polítics com aquest bon home !
  2. Icona del comentari de: Observador a gener 11, 2022 | 08:31
    Observador gener 11, 2022 | 08:31
    Rara avis; un polític com cal, bona persona. Per aixó s'ha mort.
  3. Icona del comentari de: fat boy a gener 11, 2022 | 09:57
    fat boy gener 11, 2022 | 09:57
    Sembla que la companyia Gurtel ha ampliat les seves operacions, ara amb clients estrangers.
  4. Icona del comentari de: Sheena a gener 11, 2022 | 10:54
    Sheena gener 11, 2022 | 10:54
    El recordaré com un europeista, bon polític i com a bon periodista a l'època que el seguia a la Rai.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa