Montilla veu la Diada com una "peça més d'una estratègia d'increment de la tensió"

L'expresident lamenta un acte institucional "de part" i avisa que "més ambient de tensió" sobre el judici "no contribueix a millorar" la situació dels presos
L'expresident de la Generalitat i senador del PSC José Montilla
L'expresident de la Generalitat i senador del PSC José Montilla | ACN

L'expresident de la Generalitat, José Montilla, ha advertit que la Diada s'ha convertit en "una peça més d'una estratègia d'increment de la tensió política que no contribueix a una solució viable i compartida". I especialment ho ha dit pels actes institucionals, "afectats per aquesta dinàmica". En un comunicat, el també senador socialista ha advertit que aquests actes no es poden convertir en una "arenga" ni ser "de part". "Llevat que els seus promotors estiguin disposats que les institucions deixin de ser de tots", ha afegit. En aquest context, ha alertat que "generar més ambient de tensió" sobre el judici per la causa de l'1-O "no contribueix a millorar la situació" dels dirigents empresonats.


 

En un article a la seva pàgina web, Montilla ha reclamat que les institucions han de ser "instruments" per a la política i per fer "possible l'autogovern". "Però més enllà del legítim propòsit d’acomplir amb un determinat programa de govern, han de protegir el caràcter plural de les institucions", ha afirmat. 

 

És en aquest context que ha lamentat el perfil que el Govern ha donat als actes institucionals de la Diada. "No poden ser de part; qui ho està propiciant no és prou conscient dels efectes letals d’aquest comportament: una part molt important de la societat catalana pot no sentir-les [les institucions] com a pròpies", ha apuntat. 


 

A més, Montilla ha afirmat que els governs han de protegir els espais públics com a zones de "convivència per al conjunt plural i divers que conforma el país". "La polèmica sobre els llaços grocs a carrers, places i dependències públiques posa de manifest que el que està damunt la taula no és la llibertat d’expressió, del tot garantida en la nostra vida democràtica, sinó la convivència", ha advertit. 

 

"Sense voler ser alarmista, insisteixo que avui és aquest el principal valor a protegir; és imprescindible evitar conductes que agreugin aquest risc; i els qui en tenen la primera obligació són, sens dubte, els governants", ha asseverat Montilla. 


 

Al seu article, el senador del PSC també ha fet referència als dirigents independentistes empresonats de forma preventiva. Ha afirmat així que és "conscient de la gravetat d’aquest fet" però alerta de "l'error de pretendre condicionar" la decisió de jutges i fiscals: "Generar més ambient de tensió sobre el seu judici no contribueix a millorar la seva situació, llevat que el que es vulgui sigui utilitzar-los com element d’aquesta estratègia de manteniment del conflicte", ha apuntat.

 

Per tot plegat, Montilla, que veu la Diada com una tradició que hauria "d'agermanar i no pas dividir", ha conclòs que "els problemes polítics i institucionals" de Catalunya tenen "solució" si s'aprèn dels "errors comesos". "I si tots els actors tenen el coratge suficient per reconèixer-los", ha reblat l'expresident. És en aquest sentit que l'expresident ha fet una crida "a la contenció i a l'esforç de diàleg i negociació" per tal d'arribar a acords per "reforçar l'autogovern, millorar la cohesió i assegurar un futur de progrés". 
Comentaris
NOGENSMENYS
Pren-te unes vacances una mica mes llargues i calla. sisplau.
Mira qui parla...
... Qui hauria d'estar engarbolat per lo del Castor!!! Si hi ha un president de la Generalitat que hauria d'estar entre reixes aquest ets tu, Montillasky!!!
X*2
Escolta Montilla vesten a la merda, feixista
Montilla
Calla.
M.H. Botifler
pere
Montilla, impresentable, ignorant. L' increment de la tensió ve de la banda feixista. Fa por tot això. Estem sols.
ganxó
Érem pocs i va parir l'àvia. El que faltava per tacar el cercle. Senyor Montilla vull pensar que parla de bona fe, en fa cara. Pero... PESOE-PSC ? Miri, la diada fa molts anys que se celebra, i vostè sap que són un poble pacífic, de moment. Seria millor que es dirigís a la Ñ. I vagi en compte, no fos que li passes com al seu homònim José Borrell, recordi te un carrer que porta el seu nom
Tensiòmetret
Se li ha pujat mitja cella de lo tensionat que està
flama
tots a la mani. Tenen por de la lectura que ex pugui fer desde fora.
República
i això, a aquesta conclusió hi has arribat tu solet o t'han ajudat els del 155?
Pitxolí
La diada és, per ella mateixa, reivindicativa. I una reivindicació crea tensió; una reivindicació sense tensió no té sentit. Per tant, Montilla «demana» la prohibició de la diada. Fa anys, Piqué -el del PP- va suggerir la supressió de l'ofrenda a a R. de Casanova per motius semblants.
Branca
I el 155? Li sona d'alguna cosa? Com és pot ser tan pervers.
Hamilton
Quin desastre que aquest pocavergonya i vividor hagi estat president de Catalunya. Aixó ens mereixem els catalans ?
B. G.
Sr. Montilla, a que li ve de parlar ara? Es que quan era president les Diades no es feien? I la Diada SEMPRE ha estat de part, mai ha estat "de todos", perquè ha tingut i segueix tenint un significat ben precís, no és una festa de barri.
Hem d'aconseguir treure el poder als vividors de la política
Aquests miserables apunten directament contra qualsevol cosa que ens representi com a poble: la llengua, l'escola , els símbols com la Diada entre d'altres. No són només PP i C'S. El PSC i fins i tot Colau que porta tres anys intentant liquidar eL Born (va dir que no podia ser tota la vida una mena de cementiri. ..com si una necròpoli grega hagués de canviar-se per una altra cosa per "estar passada de moda", vaja) Hem de marxar o no pararan fins liquidar-nos. Visca Catalunya lliure!
montilla també és del clan del 3%
xq només parlen del 3% en relació a convergència? el 3% és la política que es fa a madrizz (encara que potser allà el % és més) i que aquí, com ja em vist que els nostres polítics NO PODEN DECIDIR RES, evidentment TOTS també practicaven...doncs és lógic pensar que en època del trispartit, els sociolistos i els republicans també gaudient del 3%.
Al cordovès
Que això hagi estat President demostra quan de temps fa que fem les coses malament. És una vergonya per a Catalunya que el seu nom acompanyi el nom de la resta de presidents. Vejam si així ens adonem d'una vegada que l'espanyol és anticatalà i només el català és català (vingui 'on vingui)..
Aquesta tortuga boba ,sap perfectament que cada any hem celebrat la diada sense cap problema ,però ja s,ha apuntat al carro del enfrontament ,com tots els unionistas , hem de marxar de aquesta Espanya tan negra que te tanta xusma
El MH Montilla sap molt bé de l'animadversió cap als catalans. Durant molts anys ha pogut comprovar-ho passejant pels seus feus electorals. Jo he vist escridassades a dirigents socialistes per part dels seus votants acusant-los de " dar pábulo al catalanismo " i ells abaixant el cap i parlant de ser frontissa i fer pedagogia. Ells, que van estar al inici de ciutadans i que han construït el relat espanyolista durant 40 anys des de El País, tenen la barra de donar lliçons.
Pitufos polítics.
Jo veig Montilla, Iceta, Borrell, i el PSC com una peça més de l'estratègia del nacionalisme espanyol contra Catalunya.
El que hem d'aguantar.
La democràcia catalana permet que un nacionalista espanyol com el Montilla hagi pogut ser president de la Generalitat. A Espanya seria possible un català de president? Si lo dejo.
Copiado de otro COMENTARIS
Vd. sr. Montilla era el President de la Generalitat: Para golpe de estado este: Art. 151.4 de la CE "Si el proyecto de Estatuto es aprobado en cada provincia por la mayoría de los votos validamente emitidos, será elevado a las Cortes Generales. Los plenos de ambas Cámaras decidirán sobre el texto mediante un voto de ratificación. Aprobado el Estatuto, el Rey lo sancionará y lo promulgará como ley." Y sin embargo fue cepillado ( A. Guerra ), recogido firmas y llevado a TC por PP, admitido ilegalm
Papitu
Pocavergonya!!! I a més, ets permets el luxe d’emprar un discurs d’allò més feixista. Que ens estás dient! Que no podem exercir un dret fonamental com es el de manifestació? Que si ho fem, ens amenaces amb que la justícia “independent” de la Gran Nación “afinarà” les sentencies dels presos polítics? No et mereixes ni l’aire que respires.
fideli
"Cacao, Avellanas y Azúcar...Montillaaaaa"
N'estem més que tips!
Per alguns només es pot ser català amb els pantalons abaixats, amb un objecte travessant-nos el cul i a sobre dient paraules maques al colonitzador feixista, i mentre, ell, el colonitzador, escupint-nos i buidant-nos la cartera
Trucafort
...... I tu perquè no calles!!!! És el Poc Honorable President de Catalunya. SOM REPÚBLICA
Joana
No sé qui està incrementant la tensió.
caesar
este Montilla es tonto con ganas !
Julian
Honorable paisano, Ahora que ya tienes solucionada la vida economicamente, por dignidad y respeto a la tierra donde nos vinimos obligados a trabajar porque nos moriamos de hambre en nuestra amada Andalucia arruinada por los terratenientes, señoritos, duquesas,... al menos por esto podrias CALLARTE! Sabes muy bien lo que pasa y ha pasado en Catalunya y no es precisamente lo que dices aunque Ciudadanos y ahora psc-psoe y todos los fascistas intenten esparcir odios que creais vosotros mismos.
...SIEGFRIED...
...EL SEÑOR MONTILLA...EL MEJOR PRESIDENTE DE LA GENERALITAT DESDE 1289...
Szeradum
Aquest individu va ser president de la Generalitat? No el critico per ser andalús (els espanyolistes no feu aquesta lectura tan simplista). Me'l carrego per inconsistent, per cínic, per no haver entès res, per col·laboracionista, per miop, per inculte, per haver viscut sempre de la mamella pública, per haver denigrat la institució de president de la Generalitat (pel seu baix nivell i per acceptar ser senador), per ser mesell, pusil·lànime, per anar de la mà de la ultradreta de Cs, Vox, PP...
Szeradum
Quin partit més trist, el PSC! Es diu catalanista i va aprovar el 155. Es diu d'esquerres i fa polítiques de dretes. Es diu progressista i censura exposicions. Es diu republicà i defensa el rei i evita que l'investiguin... El PSC-PSOE és el cinisme, l'esquerra conservadora i hipòcrita, amiga de l'establishment perquè ÉS establishment... Penosos. Ens han pres per idiotes?
Emili
Que trist que per continuar amb la menjadora s'hagi de caure tant baix.
Boletaire
Aquest imbècil ja fa com l'IZ.
ramon
SABEU QUE LA DONE HA TINGUT 14 CARRECS DIFERENTS. CAL QUE ALGU AVERIGUI SI ENCARE ES AIXIS.
MNTENIR INNOCENTS A PRESÓ
Això pacífica molt, oi? Més cinic no és pot ser.
CALLA INUTIL.
Lenam
La ben la van cagar ERC. fent-te President de la Generalitat de Catalunya.
LSO
MONTILLA ¡ VETE A TU PUEBLO !
xup
amb aquest titella lhi han possat el dit el cul i parla com les titelles, seria el ninot perfecta del energument del Moreno, port ser l,hi agradaria que l,hi possesin el ditet?
Joan
El molt honorable cordovés fent xantatge a la democràcia com l'impresentable del Iceta. Em foteu pena perquè us creieu importants i sou un zero a l'esquerra a la vostra Espanya i poc més a Catalunya.
Alejandro
Els lacis esteu molt nerviosos sabeu que pagareu tot el mal que li heu fet a catalunya torra i torrent a estremera ya

envia el comentari