El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Montilla promet una cimera de partits
  • CA

La reunió entre les cúpules dirigents del PSC i UDC, que les darreres setmanes ha inquietat la meitat dels partits polítics catalans, ha finalitzat després de dues hores amb el compromís del president Montilla de convocar una cimera de partits si el Tribunal Constitucional rebutja l’Estatut.

Respecte aquest tema, els socialcristians han abandonat els seus socis convergents –Artur Mas defensa convocar un nou referèndum o bé eleccions anticipades- i s’han alineat amb els socialistes al pactar trobar una resposta unitària si la sentència és adversa.

En roda de premsa posterior a la reunió, el portaveu dels socialistes, Miquel Iceta, ha explicat que el PSC subscriu “paraula per paraula” l’estratègia aprovada en el XXIV congrés que Unió va celebrar a mitjan d’octubre, quan els socialcristians es van decantar per “buscar la resposta des del consens de les forces polítiques catalanes”, en paraules d’Iceta.

Per la seva banda, els membres d’Unió encara han fet un pas més enllà i el secretari general d’UDC, Josep Maria Pelegrí, s’han compromès a “fer pedagogia d’aquesta coincidència”, en al·lusió als seus socis de federació.

En tot cas, tant el PSC com Unió han mostrat la seva confiança en la plena constitucionalitat de l’Estatut, per la qual cosa estan d’acord que la cimera de líders que convoqui el president català serveixi en primer lloc per analitzar la sentència i després donar una resposta “de la manera més unitària possible”, i no avançar ja la possibilitat de manifestacions, protestes o concentracions ciutadanes.

Aquest últim punt ha estat subratllat pel secretari general d’Unió, que ha advocat per traslladar en tot moment a la ciutadania “serenitat”.

PSC i UDC no han parlat sobre possibles aliances electorals, però han acostat posicions en temes com el finançament, la llei d’Educació, la llei de cultes i la crisi econòmica, un punt aquest últim que ha ocupat gran part de la reunió.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa