Montilla diu que un referèndum amb el 50%+1 "no tindrà aval internacional"

L'expresident de la Generalitat confia en no arribar al "pedregar" de plantejar el 155 de la Constitució
L'expresident de la Generalitat José Montilla | Europa Press

L'expresident de la Generalitat José Montilla ha criticat que el president català, Carles Puigdemont, defensi que la meitat més un dels vots és suficient per validar el resultat d'un referèndum independentista, i ha avisat que "no tindrà aval internacional". En una entrevista d'Europa Press, Montilla ha sentenciat que el 50%+1 "no és una majoria qualificada" com la que s'exigeix en totes les reformes de calat, com la de l'Estatut i la de la llei electoral. "Cap interlocutor de fora, cap Estat ni ningú de la comunitat internacional avalaria un referèndum així, convocat unilateralment i amb els requisits" que planteja Puigdemont, que també passen per no exigir una participació mínima.


Ha insistit que una "majoria raspada" de la meitat més un no seria reconeguda per cap país o institució ni pels ciutadans de Catalunya, i ha exigit rigor a Puigdemont en plantejar votacions el resultat de les quals se suposa que hauria de ser irreversible. També veu poc seriós un referèndum sense participació mínima: "És obvi que unes eleccions no deixen de ser legals si la participació és baixa, però pensar que amb el '50%+1' i sense participació serà vàlid en el sentit que algú ho reconeixerà és fer ficció".

 

"Un és sobirà i independent en la mesura que els altres et reconeixen com a tal i ni Espanya ni Europa ni la comunitat internacional ho reconeixeran", segons el també senador del PSC, que considera que els independentistes disposen de mecanismes legals per forçar una votació, però requereixen d'una majoria en el Congrés i el Senat que no tenen.


Reforma constitucional

 

Assenyala que tampoc pot aprovar-se amb el '50%+1' la reforma de la Constitució que defensen els socialistes com a via per millorar l'encaix de Catalunya a Espanya, sinó que ha de tenir un ampli consens que garanteixi la seva durabilitat. Considera que aquesta reforma ha de començar-se en aquesta legislatura i que només serà possible "si hi ha una majoria molt qualificada", i afegeix que el PP haurà de sumar-se a aquest projecte perquè ja no té majoria absoluta i està obligat a negociar amb els altres grups. Montilla creu que una propera Constitució ha de blindar els seus articles medul·lars per evitar que puguin posar-se en dubte pilars bàsics com el territorial, i en aquest sentit ha avisat Puigdemont que ja pot anar plantejant les condicions que vulgui "però el referèndum no es farà: al moment en què ho acordin ho suspendrà el TC".


 

Mesures coercitives

 

Preguntat per les mesures coercitives que l'Estat podria aplicar per evitar el referèndum, com precintar col·legis electorals, Montilla ha demanat no especular, però ha subratllat que "pensar que Catalunya és sobirana i pot declarar la independència és una mica una ficció". Confia que no s'arribi a l'extrem de plantejar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per intervenir l'autonomia de la Generalitat, una mesura que hauria d'aprovar el Senat, on ell ocupa un escó. "Em resisteixo a creure que les coses han d'anar necessàriament pel pedregar", tenint en compte que el rerefons del conflicte és polític i pot resoldre's políticament a través del diàleg, la negociació i el pacte, ha assenyalat.

 

En aquest sentit, responsabilitza en bona part al PP de la situació actual tenint en compte que ha ignorat a Catalunya en els últims anys i fins i tot ha dut a terme mesures contràries a la seva autonomia: "Ara recull els fruits de coses que va sembrar fa temps, com la recollida de signatures i el recurs al TC de l'Estatut". "Acceptant que hi ha coses que no pot negociar, ha d'asseure's a negociar i parlar de les altres coses que sí es poden" abordar legalment, com la millora del finançament, de les infraestructures i d'altres àmbits essencials per al benestar dels ciutadans.

Comentaris
Pepo
A què respon que se li doni ara tan de protagonisme a aquest negat de la política? S no pinta res aquesta mòmia! La credibilitat d´aquest tòtil és la mateixa que pot tenir una granota que diu que és un príncep blau. Fets, no paraules, deia el sociolisto que va apunyalar Maragall, complint ordres de Zapatero i Rubalcaba.
Gepetto
Heus ací un altre savi, profeta del NO. Si tingués autoritat podria dir, per exemple, què creu ell que seria suficient per ser vàlid. I llavors potser podríem repassar si la realitat històrica li dóna alguna mena de raó. Ja atipa aquesta mena de gurús que només saben dir tot el que NO (no hem de menjar això ni allò, això no funcionarà, aquesta solució no serà vàlida, etc). A banda, l'opinió del senador Montilla, és noticiable per dir això que diu?
Especaador
Aquest personatge gris ,mediocre, i patètic te que callar i esta tranquil, la seva opinió es totalment irrellevant .Es important recordar que aquest era el "LIDER" dels socialistes catalans , el mes trist es que els altres sociatas pensen com ell .
sobira
esopanya enganya i clar que marxarem nefast expresident de la generalitat ets un vividor mentider un mor d gana que ha vingut d andalusia perque a catalunya li donin pa i i plat calent apart de que no s integren ens moseguen mesures coercitives sera a la teva pseudo espanya i aixo sera mes del 50+1 o sigui nosaltres marxarem i tota la purria espanyolera inclos borbons caça elefants i noos anireu a judici i totes les mesures coercitives al vostre estat FORA ESPANYA VISCA CATALUNYA
Poruc
Pero no deia que no es fara el referendum? Dons no se perque es preocupa dels percentarges. Mes val que call que quedara millor
QUIN XIST !!!
50% + 1 es l'únic que cal per guanyar un referèndum, com ha passat a Escòcia o amb el Brèxit, son les normes dels referèndum. O és què Monti creu qu'els catalans som menys demòcrates que a Gran Bretanya? Ja sabem que per ell no seria vàlid ni un 300%
Ismael
Quin contrast entre Artur Mas, home d'Estat, i Pepe Montilleja, quinqui sociata.
Edgar D.
Montilla ja té tots els micròfons d'Espanya... cal tenir que veure la seva senadora cara de batxiller incomplet també al Mon? Importa el que diu aquest nefast personatge en el seu escàs temps lliure dels set llocs de feina?
mussol cat
La caverna espanyolista, unionista i antiidepenentista pressiona l’estat espanyol perquè apliqui l’article 155 de la Constitución española, per la suspensió de l’autonomia o l’article 8 relatiu a la intervenció de l’Ejército. Però no compten que la Unió Europea podria aplicar l’article 7 del Tractat de la Unió Europea (TUE) contra l'estat espanyol i suspendre el dret d'estat membre,per violació dels drets i les llibertats dels ciutadans catalans, que també són ciutadans europeus.
siranou
Tu?, justament. No serveixes per res. Tu has estat de president per desgràcia nostra, socialista espanyol, i va ser l'època en què es va gastar i endeutar fins no poder més i ara u estem pagant. Espero no veure mai més cap socialista enlloc de Catalunya, esteu podrits i sempre haureu de llepar el cul als espgnols com l'Iceta, encara que penso que això li agrada molt. Quin fàstic.
crack
montilla, claro ejemplo de gente que han venido a catalunya a comer y reniegan de la tierra de acogida, muchos, demasiados...
FART D'UNIONISTES IMPRESENTABLES
Em vaig fer independentista als 90 per contrarestar el PSOE del Felipe Gonzàlez (que va manar més de 23 anys) i, per suposat, el PP de l'Aznar i les seves respectives sucursals a Catalunya. El PSOE és com el PP però amb formes més suaus. La modificació estatutària catalana va ésser una maniobra dilatòria i de distracció enfront l'independentisme en auge. ERC i CiU van picar l'ham però tan PSOE com PP sabien el TC deixaria les coses al seu lloc. La jugada se'ls hi girat en contra
caesar
Aznar esta muy orgulloso de ti, quien lo diría , portavoz de la FAES ... ya solo le falta acabar sus frases con el "arriba españa"... señor señor , lo que nos queda por ver..
Alf Indepe
Un altra vividor dels sociates caducs. Li hauría de fer vergonya, si és que en te, d'haver viscut i viure de Catalunya i no ser gens agraït!!! Poca solta!!!!
Narcís ( calla ja maoista reconvertit a neoliberal - capitalista salvatge amb diners fiscalitzats a la ciutadania!) ( si ets tan espanyol .. haver-t'hi romàs a ta Andalusia, a ta espanya, a lluitar per allò just que no pas venir amb la camisa a l’esquena .. i ara “ trair-nos “!)
Quan l'han pagat perquè surti a ' cantar missa '? PD: deixant a banda que la ' majoria absoluta ' n'és prou i sobrera .. a Catalunya encara n'és més prou i sobrera, no debades som plens fora mida de forans ( així encara més meritori, més valuós, més a estimar!)!
pep - manresa
Aquesta púrria de vividors de ka política estan tan acollonits, tenen tanta por de perdre la moma que ara fan sortir tots els fantasmes i els sants cristos que tenien guardats a l'armari, intent fallit perquè ja no serveixen per res, només per cobrar morterades al Senat o als consells d'administració de les elèctriques, fins que Catalunya deixi de mantenir-los i s'hagin de buscar la vida treballant. Cada dia un de nou, Felipe Gonzalez, Guerra, Montilla, Duran, Aznar, etc.
Pee
Ets patètic Montilla,com sempre, ves a pasar fang!!
Albert MF
El Sr. Montilla esta mes be callat. Al igual que el PSC, que este que vendra al PSOE per poder ser algo a Catalunya. Lo que tenen que fer es deixarse de tonterias i si volen ser d'aqui que renunciin a ser del PSOE i el Sr. Montilla que deixe els seus privilegis i torni a casa seva
Antiga i barbuda
Montilla té un concepte de democràcia que va aprendre a la OJE
Ramon2
Montilla, costa assimilar que algun dia vas ser el president de la Genralitat. Tu, fent de palmero al Senat Espanyol demostres que mai t'ha importat res de Catalunya i els seus ciutadans, ia més, has mentit quan vas afirmar que dàries suport al president Mas, i no ho has fet. Tu, igual que Pujol no et mereixes el qualificatiu de "Molt Honorable ...".
Ricardam
Aquest personatge és d'un perfil politic molt baix i la seva época com a President va ser patètica. Les seves opinions importen a ben pocs.
M'ha convençut!
res companys, res!... som uns somiatruites i la independència es una pantochada, una pamema, una pantomima i una charlotada. I millor ens hauria anat, si tots els presidents haguessin estat com aquest pro-hom Montilla. Perquè us penseu sinó que està en el Senat? doncs per la seva irreprotxable trajectòria d'èxits com a estadista català i interlocutor de les elits mundials, gracies al seu coneixement d'idiomes, altíssim nivell cultural i preparació acadèmica.
i a l'inrevés?
Per la mateixa regla de tres, tampoc seria acceptat internacionalment que el unionisme guanyés amb el 50+1. Aixi que ho tenim ben facil, fem un 49 i adeu.
Molt d'acord amb aquest polític xusqueru
Amb el 50,0001% ja n'hi haurà suficient.
MAJORIA QUALIFICADA ?
ES UN INVENT DEL ATADO Y BIEN ATADO QUE VAN INVENTAR ELS FRANQUISTES I SEGUEIXEN EL FEIXISTES. Per modificar la sacrosanta prostitució del 78 calen 2/3 de les dos càmeras dos cops seguits! Un referèndum es vot directa de la població i guanya qui treu més vots, o sigui, 50% + 1
Anònim
I quina seria la xifra que tindria aval internacional?? Vam tenir un president ignorant i cada vegada que obre la boca ho tenim més clar. Montilla va ser el principi de la fi del PSC.
Fat Boy
El 50% + 1 vol dir de vots, la reforma de l'Estatut es 2/3 pero dels diputats, no dels vots. Ni sap aritmetica ni del que parla. Si no ens reconeixen tampoc passa res, estarem igual que ara, i tant per tant ho provarem. I si, el 155 sera un pedregar, pero per l'immediata declaracio d'independencia, la vaga general i la fugida de capitals que es produira com a consequencia, amb el naufragi de l'economia espanyola en menys de tres dies.
Anna
i el 50-1 si?
Monty
La banca sempre guanya oi Montilla, el pitjor president de la Generalitat de la història!!!!!!!!
Inside Out
Bé Sr. Montilla ... fem-ho a l'inrevés doncs. Mirem els que voten per quedar-se, si surt un 50%-1 ho sento, tampoc pot ser reconegut ni com majoria qualificada ni ... superior a a voluntad de la resta (50%+1). Per tant, hauríem de marxar.
Som on som
Un 50% més 1 a favor del no, Montilla considera que tindria l'aval internacional? Al nostre país mai hi ha hagut una majoria espanyolista "qualificada", hem estat espanyols a la força, per obligació i per la força de les armes. Ara és l'hora de l'autodeterminació, els catalans ja som prou conscients de que representa Espanya i l'espanyolisme: L'anihilació, l'assimilació a l'Espanya de matriu castellana i la vertebració a Madrid amb el conseqüent aïllament del món i la vida.
Karlus
Calladito, estarias más mono
P.I.
A veure si "m'aclaru": si el 50%+1 de SI resulta que no és una majoria qualificada, deu ser que el 50%-1 de NO si que ho son, no ? Tà difícil d'entendre, la cosa ..... Per la mateixa regla de tres, el 50%+1 de NO tampoc seria una majoria qualificada però en canvi el 50%-1 de SI, si que ho seria. Coll......eres, llavores en tenim prou amb un 50%-1 ??????? No sé pas, però em sembla que alguna cosa no quadra .... >:-)
SB
Ha ha ha, esteu cagats i tu has passat de rata a ratolinet espantat. s'acaba el xumar del poble català.
jomateix
Guaita-te'l aquest gandul. No ha fotut mai res en sa vida, vivint a cuerpo de rei dels que paguem imposts, i per postres ara comença a amenaçar com un guardia civil franquista. Quina mania que fot.
Vergina
¿Mande? ¿Y la europea?
No hi ha cap possibilitat
de poder revocar un President de la Generalitat amb caràcter retroactiu? Tenir al Montilla en la llista de Honorables ès una taca histórica que no ens ho podem permetre ni ho podem permetre. Carod mal par*+t
JordiP
Algun espabilat ha recomanat a aquest inútil que apliqui el "métode Albiol" per a ser més conegut: dir cada dia una xorrada per sortir als diaris. Així, com deia aquell, "es parla de nosaltres, encara que sigui bé". Estarà preparant la seva tornada al tauler de la política catalana?
Juli
Ha servit pel Brexit, mamón!!!
JCM
Whatsapp del PSOE :.....Di algo Jóse porquè te va la paga i la jubilación!!! lo que sea, lo primero que se te pase por la cabeza , aunque no sea verdad.Tenemos que frenarlos como sea y tu apatia no ayuda para nada, !!Espabila Jóse!!.......i va fer la cagadeta pastoret.
gandul
mireu com el fan treballar en aquest gandul!...hahaha.... dia sí dia també...hahaha el montilla d'honorable no en té res...."de porc i senyor se n'ha de venir de mena".
rah
No coment.
RHC
Es curiós que aquest senyor, digués cap al 2009, crec que al Senat, però tb podría ser qe ho digués al Congrés, que la sentència del TC sobre l'Estatut del 2006, augmentava la quantitat de desafeccions a Catalunya, per tal de seguir dins l'Estat Espanyol, i ara digui que Catalunya no tingui dret a la plena soberania, perquè com no som majoria al Congrés Espanyol, no podrem se mai ser Sobirans. Molt poc Honorable 128è president de la Generalitat, Quina indignat més gran, de MHP rès de rès.
Pako Jones Menda
Monty, aturat, para, posa el fre de ma, has pensat per un moment, que series si no aguesis vingut a Catalunya, podries estar clavant estacas a la frotera de Ceuta o la de Melilla. o pitjor punxan Zodiacs a l'Estret, pensa per un moment sisplis. de tot cor, com deia el teu jefe el de la cal, sin acritud.
nini
Montilla. Rajoy diu que no hi haurà Referèndum. O sigui que no cal que l'ajudis
Abderraman
Montilla, xato, fés un últim servei a la Humanitat i cedeix els teus dos ronyons a la ciència. El cervell no cal, doncs ja tenim prous discapacitats al país. Però fes-ho ara, no esperis a dinyar-la, please.
estupefacta
Aquest indigent intel.lectual va ser president, no ho oblidem, gràcies a ERC. El partit independentista va apartar el líder més votat, Artur MAS, per donar la presidència dos cops al psoe i comunistes. Maragall encara, però el nul i patètic Montilla ??????????????
No esperava que un altre expresi ens dones tan pel sac i menys expresi catala, Els franquistas vividors estan per a tot arreu.,INDEPENDENCIA per CATALUNYA
Toni
Llegiu bé la notícia: el que vol dir en Montilla és que el PSOE no acceptarà un sí per 50%+1. Que el ballaruques Iceta digui aquestes coses és lamentable, però forma part del (lamentable) joc polític habitual. Ara, un ex-President de la Generalitat no pot dir-ho, per respecte als catalans i la institució que un dia va representar, i sobre tot per respecte a ell mateix.
CAPSIGRANY
GUERRA PIENSA IGUAL QUE EL SENADOR montilla POR CASUALIDAD SOIS DEL MISMO PARTIDO, UNA GRANDE Y LIBRE.
Maria
El 50% - 1 si està qualificat ?
MFX
Me gustan los catalanes porque hacen cosas.
josep
aquesta momia també la vem acollir, i després passa lo que passa.
Filiprim
Claro que no Montilla... tiene que ser del 99,9% como mínimo hahaha
lo pau del tarròs
L'estat va treient tota l'artilleria. Aquest, fins ara no dia ni piu. Es veu que ara li han dit que hi digui la seva. Els seus arguments contra el referendum no aparten res de nou, L'estratègia de la por esta molt gastada. Si callem i no fem res, ningú no ens reconeixerà. Ha estat president de la Generalitat i ni s'ha assabentat què Catalunya era un lloc on no només es vivia millor i es podia guanyar més diners que a Andalusia. Som una nació, i si no ho diem nosaltres, ningú no ho dirà.
Les mòmies es desperten
Segueix dormint al Senat, gandul, que no aportes res.
1 vot és molt important
Amb el 50% més un vot favorable (posem pel cas que fos el teu, cosa impossible) ja seria suficient. Mira si és important la democràcia, i si val el vot d'una única persona. Encara que... suposo que això tu no ho entens. Només entens les consignes sectàries del teu partit/banda organitzada, i de parar la mà a final de mes per dormitar en el cementiri d'elefants on escalfes la cadira.
Hèctor
Espereu! El gran estadista mundial ha parlat!!
Dani
Doncs a què esperes per a fer campanya a favor del no?
ole
Esto vale para el NO también?
Marcelramon
Va be que parlin totes les mòmies, a Catalunya provoquen l'efecte "Rajoy", més independentistes......
Nuria de Mexic
El que no he entes mai es com aquest ingrat, que va treure el ventre de penes a Catalunya, va ser president de la Generalitat. S´el ha deixar que parli, hi haura mes independentistes.

envia el comentari