El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Montero declara que no pagaran la liquidació de l’IVA del 2017 a les autonomies
  • CA

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha comunicat a les autonomies que l’Estat no els pagarà la liquidació de l’IVA del 2017 però ha ofert compensar-ne els efectes no computant la part de dèficit imputable a l’IVA en l’objectiu del 2019 i llançant un extra Fons de Liquiditat Financera a interès 0%. A banda, Montero ha dit que “protegeixen” les autonomies amb els objectius de dèficit aprovats al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) a la reunió d’aquest divendres a la tarda. El govern espanyol flexibilitza l’objectiu de dèficit per a les Comunitats Autònomes (CCAA) i el situa en el 0,2% el 2020, en el 0,1% el 2021 i l’equilibri pressupostari el 2022. A banda, en roda de premsa després de la reunió, Montero ha instat el vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, a assistir al pròxim CPFF.

Montero ha afirmat que no pot revisar la liquidació del 2017 i però ha dit que mitiga el problema no computant l’efecte de l’IVA del 2017 en el dèficit del 2019 i llançant un extra Fons de Liquiditat Financera a interès 0%. Montero ha dit que la xifra que reclamen les autonomies -2.500 MEUR en conjunt- no es pot pagar perquè ja l’han gastat però ofereix compensar la despesa no ingressada situant l’objectiu de dèficit del 2019 en el 0,3% quan era del 0,1%.

La ministra d’Hisenda ha demanat “coherència” a les autonomies, que han expressat el seu malestar, i ha opinat que són conscients que el govern espanyol no s’està quedant els diners que no els va ingressar el 2019. La ministra d’Hisenda ha apuntat que l’efecte de no haver ingressat els imports que reclamen les autonomies s’ha traduït en un major dèficit públic el 2019 perquè no s’han fet retallades per compensar l’efecte de no ingressar la liquidació del desembre del 2017. Per això, ofereix descomptar l’import pendent a l’hora d’avaluar si han complert l’objectiu de dèficit i posar a disposició de les autonomies un extra FLA amb un tipus d’interès del 0%. Montero ha dit que, tot i això, hi ha autonomies que no compliran igualment amb l’objectiu de dèficit el 2019.

Les autonomies reclamen que se’ls abonin en conjunt 2.500 milions d’euros que no van percebre el 2019 corresponents a la liquidació de l’IVA del desembre del 2017. Aquell any el govern de Mariano Rajoy va canviar el sistema de gestió de l’IVA i va ampliar el termini que tenen les empreses per liquidar l’impost. Això va fer que l’IVA del novembre del 2017 -que s’havia de liquidar al desembre- es comptabilitzés el 2018.

El problema es desencadena pel fet que en el moment en què l’Estat ha liquidat l’impost -dos anys després- només ha abonat a les autonomies els imports equivalents a onze mesos del 2017. Les autonomies reclamen rebre la liquidació corresponent al mes que falta i algunes -com Catalunya- han portat l’Estat als tribunals o amenacen de fer-ho. Catalunya reclama 443 MEUR de la liquidació de l’IVA del 2017.

Els objectius de dèficit s’han aprovat amb 11 vots a favor i sis en contra. La Generalitat no ha votat per l’absència d’Aragonès, que és qui el pot exercir. “Ens agradaria que Aragonès acudís a les reunions”, ha dit, i ha esperat “que s’incorpori aviat a les reunions”, ja que el que s’hi parla és rellevant per als interessos dels catalans. Aragonès ha rebutjat assistir a la reunió d’aquest divendres i hi ha enviat en representació de la Generalitat la secretaria d’Economia, Natàlia Mas. L’últim CPFF es va celebrar fa un any i mig, l’estiu del 2018. En aquella ocasió la Generalitat no hi va enviar cap representant.

A la reunió també s’ha aprovat que els objectius de deute públic siguin del 23,4% del PIB el 2020, del 22,8% el 2021, del 22,1% el 2022 i del 21,4% el 2023.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa