El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Montero es compromet a vigilar l’execució dels pressupostos per evitar greuges “inexplicables”
  • CA

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha promès aquest dimecres al PDeCAT que a partir de l’any vinent el seu ministeri “vigilarà” i “monitorarà” l’execució pressupostària per evitar asimetries “inexplicables” de l’execució a Catalunya respecte a altres territoris. Ha fet aquesta promesa en resposta a la intervenció del portaveu del PDeCAT, Ferran Bel, que l’ha advertit que a Catalunya “no s’entén” que l’execució dels pressupostos del 2021 només se situï al 30%. Montero ha agraït a Bel el “to constructiu i educat” que ha utilitzat en el debat de les esmenes a la totalitat i li ha agraït la disposició a donar suport als pressupostos. “Som conscients que no pot ser un xec en blanc i tenim disposició de dialogar amb tots els grups per tenir el seu suport”, ha afirmat la ministra.

Segons Montero, el seu govern “està intentant buscar solucions compartides perquè Catalunya ostenti el lideratge de la recuperació econòmica i sigui pionera en cultura, ciència i innovació”. En tot cas ha fet referència a una de les qüestions que Bel li ha posat sobre la taula, el fet que el mateix Ministeri admeti que en els 10 mesos del 2021 l’Estat només ha executat el 30% de les inversions a Catalunya previstes als pressupostos del 2021.

“Comparteixo amb vostè que l’execució que contempla avui en dia els pressupostos (del 2021) no és l’adequada i vetllarem de manera detallada pel compliment del volum d’inversions”, ha sentenciat. La ministra ha justificat aquest baix volum d’execució assimilant-lo al percentatge d’execució de les obres de la Generalitat. Ha recordat que la pandèmia, el Filomena i l’increment del cost de matèries primeres “estan alentint la posada en marxa d’alguns projectes i que algunes obres puguin mantenir la velocitat”.

En tot cas ha apuntat que comparteix amb Bel “que no hi ha cap raó que justifiqui l’asimetria en el repartiment de l’execució”. “Estem compromesos a monitorar i vigilar a partir del pròxim any perquè des del Ministeri puguem ajudar a impulsar la inversió i que no hi hagi qüestions no explicades”, perquè “no hi hagi suspicàcies”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa