Montero diu que la Moncloa corregirà la “deslleialtat” de Madrid amb l'”harmonització fiscal”

El PP adverteix que mentre governi a la Comunitat els madrilenys "no pagaran la 'taxa Rufián"'

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, s’ha mostrat convençuda aquest dimecres que cal “corregir” la “deslleialtat” de la Comunitat de Madrid vers la resta de territoris de l’Estat mitjançant una “harmonització fiscal”, en els termes acordats amb ERC pel suport dels republicans als pressupostos. La ministra ha recordat que l’efecte capitalitat de Madrid i la seva renda superior a la mitjana espanyola li permet fer una rebaixa fiscal que obliga la resta de territoris a seguir els seus passos. Montero ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta del diputat del PP Óscar Clavell, que ha advertit a la ministra que mentre el PP governi la Comunitat els madrilenys “no pagaran la ‘taxa Rufián'” per l’acord del govern espanyol amb ERC pels pressupostos. Segons el PP, Montero participa del “deliri independentista” atacant “l’autonomia fiscal de les CCAA”.

“Catalunya té 15 impostos propis i Madrid només tres, i encara així Madrid triplica la contribució que Catalunya fa al Fons de Solidaritat, i ni la fiscalitat de Madrid ni la de la resta de comunitats són culpables del caos fiscal de Catalunya”, ha sentenciat el diputat del PP. En la seva resposta, Montero ha recordat al diputat del PP que “Espanya no és Madrid i que el PP de Madrid no és el PP d’Espanya”, perquè fins i tot el president de la Xunta de Galícia, el popular Alberto Núñez Feijóo, ha reclamat que s’estableixin unes forquilles de màxims i mínims per fixar les taxes autonòmiques per evitar casos de dumping com el de Madrid. “Vostès diuen que la Comunitat de Madrid pot abaixar impostos perquè gestiona millor”, ha dit Montero, però “obvien que a Madrid hi ha la seu de la meitat de les majors empreses espanyoles, que a Madrid el 52% de les societats té més de 1.000 treballadors, que la renda mitjana és de 36.000 euros davant la mitjana nacional de 22.600”.

“No creuen que té alguna cosa a veure amb la capacitat de Madrid de reduir impostos?” ha preguntat Montero, que ha afirmat que la resta de Comunitats Autònomes saben que “l’efecte de capitalitat de Madrid produeix un increment de la seva recaptació i la seva política de rebaixa fiscal obliga la resta de comunitats a seguir aquest camí perquè no es generin greuges comparatius”. Es tracta, ha dit la ministra, d’una “deslleialtat que cal corregir amb l’harmonització fiscal”.

Nou comentari