La Moncloa vol mantenir la ‘geometria variable’ amb ERC i Cs

Montero diu que el diàleg amb ERC serà “prioritari” però celebra que Cs s’obri a pactar els pressupostos

La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha assegurat aquest divendres que el seu executiu pretén mantenir la ‘geometria variable’ en els seus acords parlamentaris al llarg dels “quatre anys” que preveu que duri la legislatura, tot i que ha insistit que el seu govern mantindrà un diàleg “prioritari” amb les formacions que –com ERC- van donar suport a la investidura. La ‘geometria variable’, ha dit, “ha vingut per quedar-se”. Amb aquest argument ha demanat a ERC i Cs que no es facin “vetos creuats” i ha celebrat que Cs s’obri ara a pactar els PGE. No ha posat data per a la represa de la mesa de diàleg sobre el conflicte a Catalunya i ha assegurat que ara per ara a l’Estat “no existeix el concepte de policia patriòtica”.

Montero ha recordat que la representació parlamentària que hi ha al Congrés dels Diputats és fruit dels vots dels ciutadans i ha assegurat que en corrspondència l’executiu espanyol ha de fer ús de les seves possibilitats d’acord per impulsar les mesures legislatives. Per aquest motiu ha advertit ERC i Cs que “no té sentit” que es facin vetos creuats quan “el fonamental és fer una política eficaç i operativa”. “Més enllà de les experiències prèvies és fonamental posar-nos d’acord sobre els ciments de la reconstrucció”, ha dit.

La ‘geometria variable’ segons la portaveu, “ha vingut per quedar-se quatre anys”, malgrat que l’executiu mantindrà una “interlocució prioritària” amb els grups que van donat suport a la investidura de Pedro Sánchez.

Celebra la disposició de Cs a pactar els PGE

Montero ha valorat “positivament” la “predisposició” de Cs de parlar dels pressupostos generals de l’Estat (PGE) i ha insistit que cal “aparcar les diferències ideològiques” i evitar “vetos creuats”. Segons la portaveu del govern espanyol, la prioritat és acompanyar els acords de reconstrucció “d’uns números als pressupostos”. “Benvinguts a aquest diàleg que el govern d’Espanya posarà en marxa perquè com més forces hi participin millor”, ha dit.

Mesa de diàleg

Montero ha evitat posar data a la mesa de diàleg sobre la resolució del conflicte a Catalunya perquè “ara la prioritat és mantenir a ratlla el virus i vèncer la pandèmia”, i “això ens ocupa les 24 hores del dia”. Segons Montero, “quan acabi aquesta situació” i s’hagi superat la crisi “podrem reprendre l’agenda amb la prioritat que es mereix” i per tant abordar el diàleg amb Catalunya, tot i que això no serà fins que “haguem estat capaços de preservar la seguretat dels ciutadans”.

La Moncloa diu ara que la policia patriòtica no existeix

Malgrat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va atribuir dimecres els atacs contra el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, a la seva actuació per desmantellar la policia patriòtica, Montero ha afirmat que actualment aquests grups policials no existeixen. “Al nostre país no existeix el concepte de policia patriòtica”, ha afirmat la portaveu del govern espanyol, que ha destacat la “professionalitat” dels membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i ha insistit que el Ministeri de l’Interior vetlla perquè els protocols policials segueixin els principis de “neutralitat, professionalitat i transparència”.

“Crispació i bronca” de la dreta

Montero també ha aprofitat la roda de premsa posterior al Consell de Ministres per acusar el PP i Vox de fer bandera de la “crispació” i la “bronca”. “La dreta d’aquest país està immersa en un soroll permanent que va més enllà de les caçolades” i que inclou “l’ambient al Congrés i les declaracions de Casado i d’Abascal, que es deixen arrossegar en aquesta dinàmica on sembla que tot importa menys els problemes del país”.

“Estan fent de la crispació i la bronca la seva senya d’identitat” i estan “obsessionats per teories conspiranoides i per qüestions que facin soroll i ens distreguin de les tasques en que han d’estar aquest govern”, ha dit.

Nou comentari