El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Moncloa tanca l’acord per la reforma laboral amb empresaris i sindicats
  • CA

Pacte per la reforma laboral. El ministeri de Treball de la vicepresidenta Yolanda Díaz ha aconseguit aquest dijous tancar un acord amb la patronal i els sindicats per la reforma laboral. Després de nou mesos i mig de negociacions amb els agents socials, la CEOE, la UGT i CCOO han donat el seu vistiplau al document pactat, i permetran impulsar els canvis necessaris per tombar parts de la normativa aprovada pel PP el 2012. La previsió de l’executiu espanyol és aprovar l’acord assolit amb patronal i sindicats en el Consell de Ministres del pròxim dimarts, 28 de desembre, que s’espera que sigui l’últim de 2021. El ministeri de Treball ha destacat que l’acord és “una gran reforma estructural del mercat de treball” i que, per primera vegada, s’assoleix amb un suport “unànime dels agents socials”.

La reforma laboral proposada “generalitza” el contracte indefinit i limita els contractes temporals a dos tipus: un d’estructural i un altre de formatiu. L’estructural podrà tenir dues causes, per motius de producció o per substituir un altre treballador. En el cas de circumstàncies de producció, caldrà acreditar increments ocasionals de la producció o oscil·lacions de la demanda, i tindrà un temps màxim de sis mesos, ampliables a un any per conveni col·lectiu sectorial. També es podrà signar un contracte temporal d’aquest tipus en períodes com la campanya de Nadal, o la del camp, amb una limitació de 90 dies l’any, no consecutius. Pel que fa al contracte temporal de substitució, es farà per cobrir un altre treballador, que s’haurà d’especificar “clarament. D’altra banda, l’acord preveu reduir el temps d’encadenament de contractes per poder considerar a una persona com un treballador fix. Així, es passarà dels 24 mesos en un període de 30, a 18 mesos en un període de 24.

Els contractes de formació, limitats

Pel que fa al contracte de formació, podrà ser de dos tipus: contracte de formació en alternança (feina i formació) i contracte per l’adquisició de la pràctica professional. En el primer cas, estarà limitat finis als 30 anys, i anirà d’un mínim de tres mesos a un màxim de 2 anys. En el cas del contracte per adquisició de la pràctica professional, s’haurà de fer en els tres anys des de la formació, amb un període mínim de sis mesos i un màxim de 12. Cada conveni detallarà quin tipus d’activitats i grups professionals podran adoptar aquest tipus de contracte de formació.

“La reforma aborda els principals problemes del mercat de treball espanyol, singularment la temporalitat, amb la simplificació dels contractes reprenent la causalitat, incrementant les sancions per a l’ús irregular i fomentant l’estabilitat de la feina, amb un canvi de paradigma en la formació per a treballadors”, ha assegurat el ministeri liderat per Díaz. A més, afirma que és una “resposta conjunta” per dotar les relacions laborals “d’un nou marc jurídicament segur, avançat, que aproxima a Europa i amb vocació de perdurar en el temps”.

Un “exercici de responsabilitat” dels empresaris

La CEOE i CEPYME asseguren en un comunicat que el seu aval a la reforma laboral és “un exercici de responsabilitat dels empresaris” que aporta “certeses de cara a l’exterior” i “afavoreix la confiança en Espanya” després de mesos de missatges “molt perjudicials”. Segons la patronal espanyola, l’acord tancat amb els sindicats i l’executiu de Pedro Sánchez “consolida el model laboral actual”, assegura la competitivitat i contribueix a la creació d’ocupació. A més, la CEOE i CEPYME diuen que es mantenen “intactes els mecanismes de flexibilitat interna”, es garanteix la llibertat d’empresa i la seguretat jurídica i es “contribueix a la pau social”.

La patronal espanyola destaca que les mesures acordades mantenen l’impuls en “l’estabilitat de l’ocupació a través de la figura del fix-discontinu” i assegura que “preserva” la contractació temporal per atendre oscil·lacions de l’activitat. També assenyala la importància de fomentar la contractació de joves “a través de nous contractes de formació”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa