Moncloa diu que l’empresa pública per gestionar les hidroelèctriques és “una de les opcions quan acabin les concessions”

Unides Podem defensa que cal "intervenir el mercat elèctric" i reivindica la mesura de l'elèctrica pública

El ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha subratllat que l’empresa pública d’hidroelèctriques és “una de les opcions” que el govern espanyol avalua per abaratir el preu de la llum a llarg termini i que es faria només “quan acabin les concessions”. “La seguretat jurídica per al govern és molt important”, ha afirmat en una atenció als mitjans aquest divendres. En aquest sentit, el ministre de l’ala socialista de l’executiu de coalició ha apuntat que abans d’emprendre aquesta via caldrà veure en quines condicions s’alliberen.

Bolaños ha argumentat que el problema de l’escalada del preu de la llum és “complex”, “no té solució d’un dia per l’altre” i requereix un abordatge en l’àmbit europeu. Tot i això, el ministre ha assegurat que la Moncloa treballa en mesures “a mitjà i llarg termini” per abordar-lo.

Per la seva banda, l’altre soci de coalició, Unides Podem, ha sortit a reivindicar la mesura de l’empresa pública per gestionar les hidroelèctriques quan vencin les concessions. El secretari general del grup parlamentari de la formació lila al Congrés, Txema Guijarro, ha defensat en declaracions aquest matí a Catalunya Ràdio que cal “intervenir el mercat elèctric”.

En una entrevista a Antena 3, el portaveu del partit lila, Pablo Fernández, ha apuntat que no només cal una elèctrica pública sinó també és necessari fixar “preus màxims” a les energies segons el preu de producció que tinguin. Fernández ha remarcat que una elèctrica pública seria una “solució estructural” encara que “no immediata” i ha insistit que és una proposta d’Unides Podem.

La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, va obrir la porta ahir dijous per primer cop a aquesta possibilitat en una entrevista a la Cadena SER. El PP ha acusat el PSOE de “cedir” davant Unides Podem i pretendre “expropiar”.

Comentaris

  Anem al tanto! 13/08/2021 1:09 pm
  Voleu dir que fer una elèctrica publica es una bona solució?. Que no ens passi com amb Telefònica, que quan va manar el PP, ho va regalar tot als amiguetes i després es va convertir en el monopoli encobert de Movistar.
  FUERA LA OLIGOCRACIA 13/08/2021 4:06 pm
  Si mas del 60% decoa factura de la luz son impuesto. Que costaria mantener a los empleados poblicos? que costaria mantener los cargos dirigente de la empresa?quien los elegiría?
  JordiP 13/08/2021 5:02 pm
  En teniem una, d'elèctrica pública, obinguda de la nacionlització (planificada?) de les catalanes FECSA, ENHER i Hidroelèctrica de Catalunya = ENDESA). Els peperus la van vendre molt barateta a la elèctrica nacional italiana, ENEL. Hi havia un altre candidat, Catalunya. Però, ja que "había que vender" (en busca de sucoses comissions?), qualsevol comprador era més adient que "los catalanes". Bravo. Ara,que ens subministra l'electricitat i s'està forrrant amb el delirant sistema de fixació del preu, és una empresa nacional... italiana. No està mal, la jugada. Els calers dels espanyols s'en van a Itàlia a subvencionar les inversions en energia. I, de pas, els espanyols paguem l'electricitat més cara que els italians i els francesos. Així, el pitjor competidor de la indústria manufactera espanyola (i catalana, que és el 30% de l'espanyola) és Itàlia. Una altre ajudeta a la generació d'atur. Hi han més casos semblants, característics de la febre de "pelotaso" del govern Aznar: Naturgy, per citar un cas. Gloriós. Qants iot de luxe hauran finançat aquestes "antinacionalitzacions"? "Disparad sobre nostros: el enemigo està dentro".
  fat boy 14/08/2021 2:51 pm
  Perque l'estat no financa i instala 100 milions de plaques solars per empreses i particulars, cobreix els marges de les autopistes, les sequies i els embassament amb mes plaques solars, els erms tambe amb suports de 3 metres d'alcada per que es pugui conreuar a sota i a l'ombra, s'emplea per remuntar l'aigua dels embassaments de dia per fer electricitat de nit, per exemple?. Ah, es clar, que s'haurien acabat les portes giratories.

Nou comentari