El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Moncloa defensa a Borrell perquè a la UE no ha calgut matar indis
  • CA

 

Interpretació històrica al gust i amb arguments idiomàtics pel mig. D’aquesta manera respon el govern espanyol a les preguntes de l’hiperactiu senador d’EH Bildu, Jon Iñarritu, sobre les polèmiques declaracions del ministre d’Exteriors, Josep Borrell, amb què assegurava que als Estats Units s’havien “matat quatre indis”. 

 

El govern espanyol ha contestat disculpant al ministre perquè “construir una unió federal als Estats Units va ser més senzill que a Europa perquè a més de compartir idioma les colònies originals no s’havien enfrentat en guerres sagnants entre elles durant segles, com si va passar al Vell Món”. L’idioma dels colons, doncs, argument de pes per construir un Estat. 

 

L’executiu de Sánchez assegura que el ministre “ja ha expressat el seu respecte i solidaritat amb la comunitat nadiua americana” perquè es va acabar “a gran escala” amb els “habitants primigenis d’Amèrica del Nord”.

 

Ara bé, la segona part de la resposta, la Moncloa destaca les “diferències entre el procés de construcció d’Estats Unist amb el projecte de construcció europea”. “Tendim a oblidar que la UE té a penes 50 anys d’existència”, subratlla l’executiu espanyol.

 

En canvi, segons la resposta governamental, EUA va proclamar la seva independència el 1776 i va nèixer com a subjecte de dret internacional el 1783. “Va necessitar gairebé un segle i una cruenta guerra de secessió per convertir-se en un Estat homogeni i, tot i això, part de la seva població marcada per l’esclavatge no va assolir els plens drets civils fins els anys setanta del segle passat”, remarca la Moncloa. 

 

 

Una situació que compara positivament amb la Unió Europea perquè actualment “tot ciutadà de la Unió gaudeix de la plenitut de drets i llibertats en el marc d’Estats democràtics i de dret”. “No pot afirmar-se que sigui un assoliment menor en només mig segle d’existència”, conclou la comparació.

 

 

La resposta al senador Iñarritu
La resposta al senador Iñarritu | Jon Iñarritu

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa