La Moncloa activa la transferència de 186 milions per a la rehabilitació de pisos

El ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ja ha activat la transferència dels 186 milions per a la rehabilitació residencial. Aquest és el pas previ a l’ingrés d’aquests milions d’euros dels fons europeus per a la rehabilitació. L’import ascendeix a 1.151 milions d’euros a tot l’Estat i suposa la primera anualitat dels 2.970 milions que es traslladaran als diferents governs de les comunitats autònomes per ajudar a reduir el consum de l’energia primària no renovable del 30% i mitigar la demanda de calefacció i refrigeració en les llars. Les resolucions de transferència s’han produït un cop aprovat pel Consell de Ministres, el passat 5 d’octubre, el Reial Decret pel qual es regulen els programes d’ajuda en matèria de rehabilitació residencial i habitatge social del Pla de Recuperació.

Aquest import forma part dels 4.420 milions inclosos en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència per impulsar la regeneració residencial i construir 20.000 habitatges de lloguer social a tot l’Estat. La quantitat es distribueix segons el criteri de repartiment acordat en la Conferència Sectorial d’Habitatge, Urbanisme i Sòl del passat 21 de juliol, perquè puguin aplicar-se als diferents programes de rehabilitació residencial i realitzar les convocatòries d’ajudes en els respectius àmbits territorials. Està previst que els 1.000 milions associats a aquesta línia d’inversió es traslladin a les comunitats i ciutats autònomes en dues anualitats consecutives de 500 milions cadascuna.

En total, els dos programes estan dotats de 4.420 milions, distribuïts en tres anualitats. D’aquesta manera, ara es transferirà la primera anualitat de la inversió, amb un pressupost de 3.420 milions d’euros, incloent els 450 milions de bonificacions fiscals. Amb aquestes transferències, les comunitats autònomes iniciaran la posada en marxa de cinc dels programes del Reial Decret, vinculats a les actuacions de rehabilitació residencial, com el programa de suport a les oficines de rehabilitació o el programa de foment de la millora de l’eficiència energètica dels habitatges, entre altres.

A través d’aquests nous programes se subvencionarà fins al 80% de les actuacions, amb un màxim de 21.400 euros per habitatge, en funció dels estalvis de consum d’energia assolits en els edificis rehabilitats. En cas de vulnerabilitat social o econòmica, les ajudes podran cobrir fins al 100% del cost de les millores en edificis, barris o llars.

El pla de rehabilitació d’edificis, barris i habitatges té com a objectiu global assolir en el segon trimestre de 2026 la xifra acumulada de 510.000 actuacions de renovació en habitatge i ajudar a multiplicar per deu el ritme de rehabilitacions a l’Estat, fins a arribar a les 300.000 intervencions anuals el 2030.

Nou comentari