El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un centenar de juristes exigeixen l’abolició del delicte de sedició
  • CA

Gairebé un centenar de juristes han demanat aquest dilluns a través d’un manifest l’abolició del delicte de sedició i l’alliberament dels presos polítics. Òmnium ha organitzat un acte al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona en motiu del recurs d’empara presentat per Jordi Cuixart davant el Tribunal Constitucional. Durant l’acte, el vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, ha denunciat que “el dret a protestar a l’Estat espanyol està en perill”, fent referència a la sentència del procés que, segons l’entitat, “crea una jurisprudència que atempta contra el dret de manifestació de tota la ciutadania”.

El vicepresident d’Òmnium ha agraït els juristes que hagin “denunciat des del primer moment aquesta situació de persecució que han viscut totes les persones encausades”. Mauri ha exigit al Tribunal Constitucional que declari inconstitucional el delicte de sedició per fer que el Codi Penal sigui homologable al de la resta d’estats europeus. 

No tenim cap confiança en el poder judicial espanyol, i un cop esgotada aquesta via anirem a Europa“, ha recalcat recordant la voluntat de l’entitat de portar la sentència al Tribunal d’Estrasburg. 

Mauri també ha denunciat “l’opressió de l’Estat amb l’únic objectiu d’erradicar les protestes pacífiques, que mai poden ser enteses com una vulneració de l’ordre públic” i ha sentenciat que “una amnistia seria l’única prova sincera de la voluntat de diàleg”.

Lectura de manifest

A l’acte s’ha llegit un manifest firmat per gairebé un centenar de professionals del món del dret que denuncien la vulneració del principi de legalitat penal en considerar que el delicte de sedició “no és homologable a països del nostre entorn”. Al text l’entitat recorda també que ara és el Tribunal Constitucional qui “té l’última oportunitat abans que el cas iniciï el camí inexorable cap a Estrasburg”.  

Al document es reivindica la desobediència civil com una “eina legítima, útil i vigent per defensar l’exercici de drets fonamentals” i s’exigeix la “llibertat immediata i sense restriccions per als presos i preses polítics”. L’escrit reitera la necessitat de resoldre el conflicte polític existent amb la “desjudicialització de la política, la voluntat sincera de diàleg i el respecte”. “Volem mostrar tota la nostra solidaritat amb els més de mil represaliats”, subratllen els professionals que han signat el manifest.

Els encarregats de la lectura del text han estat Jordi Domingo, membre de la Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya; la catedràtica Mercè Barceló, del Col·lectiu Praga; Sònia Olivella, representant d’Irídia-Centre per la Defensa dels Drets Humans; Pep Cruanyes, d’Assemblea Nacional Catalana; i Carme Herranz, membre del col·lectiu Ronda.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa