Motxilles de la Guàrdia Civil amb armament, al cementiri de Montjuïc l’endemà del 20-S

Els Mossos van recuperar les identificacions i material del cos de dos agents entre les tombes alertats per un guàrdia de seguretat
Les actes i les diligències policials que expliquen la troballa
Les actes i les diligències policials que expliquen la troballa | QS

 

Sis de la tarda del 21 de setembre de 2017. Just l’endemà dels escorcolls de la Guàrdia Civil a diversos departaments de la Generalitat i que han portat fins a nova ordre a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart a la presó. Els Mossos reben una trucada. És una veu espantada. És el vigilant de seguretat del Cementiri de Montjuïc. Assegura que hi ha dues motxilles de color camuflatge sospitoses entre les tombes. No li fan cap gràcia. I tenia raó. Hi ha munició, defenses, material policial sensible i carnets amb placa de la Guàrdia Civil. 

 

El misteri està servit i les diligències policials que l’expliquen, les 772288/2017 a les que ha tingut accés El Món, no aclareixen què va passar. El silenci és absolut. I les especulacions són moltes, fins al punt que fonts d’Interior apunten que es tractaria de material de dos agents operatius que podrien haver abandonat a les immediacions d'on residien, prop del port on hi havien els vaixells fonda dels cossos i forces de seguretat que van venir per l'1-O.

 

Altres informacions apunten que serien motxilles que estaven a l’interior dels vehicles del cos armat estacionats davant la seu de Vicepresidència durant el registre, un extrem que ningú confirma perquè ningú, segons l’atestat dels Mossos, n’havia denunciat la desaparició. De fet, una línia d'investigació periodística molt repetida és que els vehicles amb armes dins trenquen el protocol de seguretat i alguns conclouen que podria haver estat un parany. 

 

L'informe on es recull el material trobat
L'informe on es recull el material trobat | QS

 

Després de la trucada, el cap de Unitat de Seguretat Ciutadana de Sants envia una patrulla veterana al cementiri. Pocs minuts després s’hi personen un sergent  i un agent dels Mossos. Tranquil·litzen el guarda i observen les motxilles. No semblen artefactes. Les obren amb cura. Les observen. Hi veuen coses rares però res que faci pensar en un “artefacte explosiu improvisat”, un ICE en l’argot policial. 

 

La sorpresa és que hi troben els carnets professionals de dos guàrdies civils, passaports, carnets de conduir, targetes de transport aeri lliure emesa per AENA, targes de crèdit, divers material operatiu i molta munició per armes especials i llargues. Concretament hi ha 150 cartutxos de 5.55mmx45mm; aparells de telecomunicacions i carregadors de subfusells; i la guia de pertinença d’una pistola Walther de 9mm parabellum, que sempre ha d’acompanyar a l’arma i més aquest tipus que és una defensa particular. 

 

La cosa sembla seriosa, i més quan constaten que no hi ha cap denúncia prèvia de la pèrdua o desaparició d’aquest material. Tant que el sergent i l’agent aixequen acta i el caporal de guàrdia envia un informe a la Direcció General de la Policia i la Unitat Central d’Informació d’Ordre Públic el mateix 21 de setembre. En aquest informe, els Mossos asseguren que atès el caràcter “causal” de la troballa i la inexistència d’un il·lícit penal es lliuraran els objectes als seus propietaris. 

 

Així fou dos dies després. Segons l’acta de lliurament dels Mossos, dos agents de la Guàrdia Civil van comparèixer a les intal·lacions del cos al carrer Ulldecona de Barcelona per recollir els objectes trobats. Els agents, però, hi van trobar a faltar coses com ara 25 cartutxos de munició de 9x19 mm parabellum, lots tècnics, passamuntanyes, un casc antiavalots i boines de dotació. No se n'ha sabut res més.  

 

Part de les diligències on hi surt el material confiscat
Part de les diligències on hi surt el material confiscat | QS

 

 Comentaris
Juan Hospitalet
¿Y esta gente que pierde la munición y las armas nos tiene que proteger? Hay que quitar las competencias que le quedan a la Guardia Civil en Catalunya ya y poner a los Mossos en su lugar antes de que pase una desgracia.
pauline
Deu meu Senyor! Quines coses però no em sorprèn gens ni mica tot plegat. Por ser vos quien sois.
Paco
I no havien denunciat res? Això fa més pudor...van posar unes quantes trampes a veure si provocant una mica hi havia alguna desgràcia...no cal ser gaire llest per veure- ho.
Antoni Ferret
Coses ben estranyes, com hi ha món.
Tot grinyola a la "Loca academia de policia"
I grinyola tant aquesta emmascarada que hi haurà un abans i un després de la nació espanyola. Com no hi hagi una transició com cal, (no la transició orquestrada pels franquistes) la democràcia està caput.
Cat Brown --- Si fuera una novela negra, el detective protagonista...
...dudaría de que en las mochilas faltase algo y empezaría a investigar si hay gente desaparecida en la fecha del hallazgo, también supondría que las mochilas fueron abandonadas a causa de una salida precipitada de los dueños en un entorno desconocido y oscuro, quizás descoordinados bajo los efectos de algún tipo de sustancia euforizante que nublaba la visión y potenciaba el camuflaje del misterioso hallazgo. Mientra tanto en Genova sonaba un teléfono…:D
espanya, pais de fillsdeputa
Tranquils, si no hi havia cap llas groc no son terroristes.
Ferran
Tot això només te una solució, que és la que els francesos van donar al 1789, els mexicans al 1910 i els russos al 1917, tot el demés és fer volar coloms i llaços de color groc.
marbosch
El més estrany és que afirmin que hi falten coses, quan ells no han denunciat ni pèrdua ni substracció, ens haurem de demanar en quines "condicions" eds trobaven aquests agents quan perderen aquest material.
El deshonor és su divisa
Muy profesional.
Rmonet
Val, i ja està?
Tonet
Quina mena de cossos de seguretat són aquests?. No podem refiar-nos ni un pel de la GC ni la policia espanyola o són uns ineptes o són uns provocadors.
jg
estas son las que robaron de los patrol de la GC y por lo que están en prisión los jordis...
Guaita !
Una trobada així i en aquestes dates ¿no és motiu de recerca? Es em fa tot estrany
Tela
Cas clar de terrorisme d'estat.
JoanB
Ho sigui, que tenien que dir que el dia anterior, el 20-S, habien obert els cotxes de la G.C. i habien sustret aquest material. Pero sembla que no els hi va sortir bé. Que hi farfem, nois.
Xavi
Fastic de país marxem!!
Josep
Jo per desgràcia meva vaig fer el servei militar OBLIGATORI al cap d'uns mesos de morir el dictador. I si perdies encara que fos dins el CUARTEL l'arma asignada o munició et fotien un CONSEJO DE GUERRA. Si això que passa ara no son paranys es que EL EJERCITO actual no es guanya ni les croquetes que mengen.
La Pasma
Jo ho havia sentit a dir al pare : els que no serveixen per a res , s'apunten a la guarra civil . El més espectacular és que es deixessin documentació que els identificava clarament. I ara què ? Cap repercussió en els "números " i en el " cuerpo "
Albert
Es molt Ñ. Et descuides en un cementiri armament, amb els DNI dins, 0 explicacions, però et queixes de que t’han pres el passamuntanyes.
Cada dia fa més fàstic tindre que estar a la forçe a un país mafiós dictador i lladre . A veure si ens posem l'as pilas i anem cap a la vaga general i DUI
Octubre Rojo
!Dejadnos actuar!... !dejadnos actuar!... y si queremos encontraremos las mochilas... o no.
Fa pudor!
Segur que els nostres "amics" ens preparaven alguna jugada bruta de les seves i que no els va sortir "rodona", com de costum
Jajaajaj
Ara entenc perque li tenen ganes a Trapero! Inutils
Incomprensible
No pot ser que els mossos retornessin aquestes motxilles sense cap investigació. Cal contestar la pregunta de com és que les havien abandonat al cementiri. No podia ser un furt ja que no ho havien denunciat. És tan estrany com el que ha passat amb l'imam o ara amb el Murillo-espia.
ton c.
i ningú els va preguntar als guardia civils el perque de l´abandó d´aquest material en aquell lloc, ho sento peró fem la feina molt malament., tant la `policia com la premsa.
Maxx
Jo a l'informe hagués posat que amb aquesta munició queda clar que pensàven fer un atemptat amb violència. Per tant, els acusaria de rebelió, terrorisme i pertanyença a banda criminal. I els enviaria a presó preventiva a podrir-s'hi.
GC
Segur que volia ser una trampa falsa, per imculpar gent catalana de bona fe. A mi per menys em va costar més d´un permis quan la Puta MILI. I aquell en Garcia !Dejadnos actuar!... !dejadnos actuar. a por ellos, Estamos con vosotros. El cap de l'estat per contiunar ha de posar ordre Jo si fos cap de l'estat ja hagues pelgat o bé es posat ordre, aquin hi ha un descontrol que si fos una empresa la majoria estairen despedit. Ningu es responable de res. Jo els faria pagar i reparar el danys.
Cartanya
El que va pasar avanç del 17 d`agost del 2017 dia del atemptat a Barcelona i el dia 20 de setembre del 2017 en que van trobar tot aquest armament, així com tota la documentació de "dos" guàrdies civils en un lloc inhòspit com pot ser un cementiri, jo diria que dona per mol !!!!! Pero el que es pretenia, o es va fer amb tot això, crec que mai ho sobra ningú, ni el mateix Quico Salles. A no ser que es vulgui ficar en un vesper. Ara que una cosa porti al altre es mol poblable.
Joan de canyamars
Penso que la cosa va ser com els que es varen perdre pel bosc l'u d'octubre, varen amagar les bosses i a l'hora de recuperar-les, no sabien on eren. Els motius i el que volien fer, no o sabrem mai.
Per que els hi lligui el seu relat fals, tenen de crear fets falsos.
Aquestes motxilles estaven allí per que las trobes altre persona civil, ara caldria comprovar si el nom d'aquests dos guàrdies civils, lliga amb els que varen anar a escorcollar la seu d'economia, per que de ser així es un parany, ja que ningú va tocar las armes a la vista dins dels patrols oberts, davant la seu d'economia de la generalitat, ara diran, que si hi faltava dins els patrols, dues motxilles, per poder condemnar als Jordi's.

envia el comentari