El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mig centenar de persones denuncien que ERC i JxCAT són “col·laboracionistes” amb l’Estat
  • CA

Mig centenar de persones han protestat en el tercer aniversari del referèndum de l’1 d’octubre a les portes de la seu d’Esquerra Republicana i el Partit Demòcrata al carrer Calàbria de Barcelona. La convocatòria, promoguda per Primàries Barcelona, ha denunciat els partits independentistes majoritaris de ser “col·laboracionistes” amb l’estat espanyol i haver traït els votants de l’1-O.

La portaveu del moviment, Anna Arqué, ha explicat a ‘El Món’ que la convocatòria era necessària en un moment de “desgavell total” i que calia “fer un testimoniatge ferm per explicar” als partits independentistes que formen el Govern “que el mandat de l’1-O és vigent”. Arqué ha dit a més que cal que el mandat “es porti a terme” i que és “indigne que [els partits] diguin que han guanyat” perquè si és així, es pregunta, “per què estan a l’exili o a la presó? Per què no tenim president? Per què acatem abans la sentència?”

Arqué creu que qui va guanyar l’1-O no van ser els partits independentistes al Govern sinó “el poble” ja que “ells el que van tenir va ser por a la victòria”. La portaveu del Primàries Barcelona ha considerat que aquesta situació mostra “un dèficit democràtic” perquè el Govern no va obeir al mandat de les urnes. “El que hem vist fins ara —continua Arqué— és que, lluny de fer efectiva la República, aquests partits han col·laborat amb un autonomisme que coneixen molt bé perquè l’alimenten i els alimenta, i això és el que s’ha de tallar: el col·laboracionisme, sigui intencionat, per incompetència o pel que sigui”.

El 50%+1

La nova consigna del 50% per a les eleccions del 7 de febrer és també criticada per part de l’entorn de Primàries, que també té previst concórrer als propers comicis. “El que no pot ser és que sempre moguin la porteria, això ja no cola, a banda que el 50% més 1 té sentit en un referèndum, i aquest ja l’hem fet, amb un 90% a favor del sí, i no n’han fotut ni cas”, ha remarcat Arqué.

Els concentrats han tallat el trànsit al carrer Calàbria i han llegit un manifest reivindicant el mandat de l’1-O. Un mandat que pensen que el Govern actual encara tindria marge a aplicar: “Estan preparant escenaris on poder continuar l’autonomisme tot i reclamar una independència que evidentment no estan disposats a fer perquè ara tenim majoria independentista al Parlament i el Govern és independentista, aleshores per què no s’ha fet?”, conclou Arqué.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa