La Mesa permetrà que el Parlament debati la proposta sobre l’amnistia

Els socialistes argumenten que una resolució no permet dur una llei al Congrés com pretén el text

La Mesa del Parlament ha desestimat aquest dimarts les peticions que Cs i el PSC-Units havien formulat perquè es reconsiderés l’admissió a tràmit de la proposta de resolució sobre l’amnistia, registrada per JxCat, ERC i la CUP, que pretén reclamar al Congrés dels Diputats que aprovi una llei per amnistiar els presos polítics. Segons han revelat fonts parlamentàries a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), la majoria de JxCat i ERC a la Mesa ha tombat aquestes queixes, per la qual cosa la proposta es debatrà i votarà al ple d’aquesta setmana.

Els socialistes argumentaven que hi ha una “incongruència” entre el contingut de la petició i el tipus d’iniciativa parlamentària utilitzada pels diputats, per la qual cosa no s’hauria d’haver qualificat. Esgrimien que una proposta de resolució es basa en “l’impuls i control de l’acció de govern i no en la tramitació d’una iniciativa legislativa“, com la que es pretén dur a Madrid. Per tal que el Parlament promogui una llei al Congrés, el reglament de la cambra catalana ja recull un tipus d’iniciativa legislativa per fer-ho possible.

El text registrat pels grups independentistes demana que la llei d’amnistia comporti “l’extinció de qualsevol tipus de responsabilitat penal i administrativa” per a tots els actes “d’intencionalitat política vinculats a la lluita democràtica per l’autodeterminació de Catalunya” des de l’1 de gener del 2013. També reclama que la llei tiri endavant sense la renúncia a exercir els “drets vulnerats”, inclòs el dret d’autodeterminació.

Nou comentari