El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Mesa permetrà que el Parlament debati la proposta sobre l’amnistia
  • CA

La Mesa del Parlament ha desestimat aquest dimarts les peticions que Cs i el PSC-Units havien formulat perquè es reconsiderés l’admissió a tràmit de la proposta de resolució sobre l’amnistia, registrada per JxCat, ERC i la CUP, que pretén reclamar al Congrés dels Diputats que aprovi una llei per amnistiar els presos polítics. Segons han revelat fonts parlamentàries a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), la majoria de JxCat i ERC a la Mesa ha tombat aquestes queixes, per la qual cosa la proposta es debatrà i votarà al ple d’aquesta setmana.

Els socialistes argumentaven que hi ha una “incongruència” entre el contingut de la petició i el tipus d’iniciativa parlamentària utilitzada pels diputats, per la qual cosa no s’hauria d’haver qualificat. Esgrimien que una proposta de resolució es basa en “l’impuls i control de l’acció de govern i no en la tramitació d’una iniciativa legislativa“, com la que es pretén dur a Madrid. Per tal que el Parlament promogui una llei al Congrés, el reglament de la cambra catalana ja recull un tipus d’iniciativa legislativa per fer-ho possible.

El text registrat pels grups independentistes demana que la llei d’amnistia comporti “l’extinció de qualsevol tipus de responsabilitat penal i administrativa” per a tots els actes “d’intencionalitat política vinculats a la lluita democràtica per l’autodeterminació de Catalunya” des de l’1 de gener del 2013. També reclama que la llei tiri endavant sense la renúncia a exercir els “drets vulnerats”, inclòs el dret d’autodeterminació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa