Merkel inicia el seu quart mandat després del vot favorable del Bundestag

L'acord ha culminat amb la signatura formal per part de Merkel, Seehofer i Schulz
Angela Merkel
Angela Merkel | ACN

La líder de la Unió Cristiano Demòcrata (CDU), Angela Merkel, ha estat designada aquest dimecres per quarta vegada cancellera d'Alemanya, després que el suport del Partit Social Demòcrata (SPD) al seu nou Govern s'hagi traduït en una majoria al Bundestag --Cambra Baixa del Parlament--.

 

Amb 364 vots a favor, 315 en contra i nou abstencions, Merkel, de 63 anys, arrenca el seu nou mandat, per a molts l'últim d'una històrica carrera política. "Accepto la votació", ha dit la cancellera després de conèixer l'esperat resultat, amb el qual Alemanya posa fi també a la inestabilitat política generada després de les eleccions de setembre.


 

Merkel té dret per tant a estar 16 anys en el càrrec, la qual cosa implicaria igualar el seu mentor a la CDU, Helmut Kohl, a falta només que el president, Frank-Walter Steinmeier, la proclami formalment cancellera. Una vegada complert aquest tràmit, tornarà al Bundestag per prendre possessió i, posteriorment, arribarà el torn dels ministres.

El marit de la cancellera, Joachim Sauer, ha acudit per primera vegada a la sessió d'investidura al costat del seu fill, Daniel, i la mare de Merkel, Herlind Kasner. En les tres ocasions anteriors, els mitjans locals van assegurar que Sauer no havia acudit per motius laborals, ja que és professor universitari.

 

GRAN COALICIÓ


 

Merkel inicia la seva nova marxa de la mà de l'SPD, tal com va ocórrer en la primera legislatura. En el següent període, la CDU es va aliar amb els liberals, mentre que per al tercer va tornar el format de la 'gran coalició' amb els socialdemòcrates.

 

Les reticències de l'SPD a reeditar aquesta aliança després de les últimes eleccions i l'interès de la CDU per explorar altres vies va portar Merkel a prioritzar els contactes amb liberals i ecologistes. Després del fracàs, els dos grans partits es van veure de nou abocats a entendre's per evitar una hipotètica repetició dels comicis.

 

L'acord va culminar aquest dilluns amb la signatura formal del contracte de la coalició per part de Merkel, del líder del seu soci bavarès (CSU), Horst Seehofer, i del responsable interí del SPD, Olaf Schulz.

Comentaris

envia el comentari