El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mauri a Sánchez: “Si tanca la porta a l’amnistia ho fa al 80% del país i no als partits”
  • CA

El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha advertit al president espanyol, Pedro Sánchez, que si rebutja una llei d’amnistia per als “represaliats” independentistes ho estarà fent contra una majoria de la ciutadania catalana: “Faria bé d’entendre que si tanca la porta a l’amnistia no la tanca a uns partits sinó al 80% de la ciutadania del país que la reclama”, ha argumentat en un contacte amb la premsa aquest dissabte des de Plaça Catalunya (Barcelona). Òmnium promou una recollida de firmes a favor d’una llei d’amnistia, l’endemà que el Parlament hagi aprovat instar el Congrés a elaborar-ne una. Mauri ha fet una crida perquè la ciutadania s’hi impliqui per fer de la petició un “clam” de país, i portar-lo a Madrid.”Estendrem la taca i buscarem arreu del país les signatures, perquè el clam per l’amnistia sigui el més fort possible per portar-lo a Madrid. L’amnistia i l’autodeterminació son les úniques solucions possibles”, ha asseverat Mauri. Òmnium ha organitzat aquest cap de setmana una recollida massiva de signatures per reclamar l’amnistia dels presos independentistes i l’autodeterminació.

L’entitat ha desplegat un centenar de parades arreu del país per recollir rúbriques en el marc de la campanya ‘Amnistia, fem-nos lliures’. Segons l’entitat, “l’objectiu és visibilitzar el clam transversal i unitari per l’amnistia i l’autodeterminació, com un dels grans consensos de país”.

Tarragona, Lleida, Girona, Reus, Igualada, Solsona, Mataró, Figueres, Valls, Badalona, Manresa, l’Hospitalet de Llobregat, la Seu d’Urgell, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí o Viladecans, són algunes de les poblacions on es pot signar al llarg d’aquest cap de setmana a favor de l’amnistia. L’objectiu és aconseguir el màxim de suport possible de la ciutadania per tal que l’Estat reconegui l’existència d’un conflicte polític a Catalunya.

Un conflicte que, segons l’entitat, “només es pot resoldre a través d’una llei d’amnistia i fent possible l’exercici del dret a l’autodeterminació”. La voluntat de l’entitat és que “aquest clam transversal de tota la societat civil per una amnistia dels presos polítics i del conjunt dels represaliats” arribi “amb força a Madrid per tal que es debati al Congrés dels Diputats i s’acabi materialitzant amb una llei d’amnistia” que, segons Òmnium, “és jurídicament viable i políticament possible”.

Aquesta campanya comença just la setmana en què el Parlament ha aprovat reclamar a les corts espanyoles que aprovi una llei d’amnistia amb els vots a favor de JxCat, ERC i la CUP, l’abstenció dels comuns i el vot en contra de Cs, PSC-Units i PPC. Es tracta d’una proposta de resolució que expressa una voluntat política, però no és el mecanisme formal per portar una proposta a debat del Congrés, que els partits independentistes han pactat fer-ho al març.

El text demana que la llei comporti “l’extinció de qualsevol mena de responsabilitat penal i administrativa” per a tots els actes “d’intencionalitat política vinculats a la lluita democràtica per l’autodeterminació de Catalunya” des de l’1 de gener del 2013. I afegeix que s’ha de fer sense la renúncia a exercir el dret d’autodeterminació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa