El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mascaretes xineses sense certificat CE en meses electorals
  • CA

Mascaretes de fabricació xinesa repartides per l’Ajuntament de Barcelona aquest 14-F entre els membres d’algunes meses electorals en col·legis de la ciutat de Barcelona no porten el certificat vàlid de la Comunitat Europea, necessari per la serva comercialització a l’estat espanyol. Tres experts consultats per El Món confirmen que es tracta d’un material de dubtosa qualitat i consideren que no s’hauria d’haver utilitzat.

El metge Rafael Padrós, responsable del servei de prevenció de riscos laborals de l’Hospital de Sant Pau, ha explicat a aquest diari que la comercialització de les mascaretes KN95 “sense el certificat de validació coma a FFP2 no està permès” i la mostra de mascaretes que El Món ha rebut “no sembla tenir-lo”. Padrós afegeix que “si les distàncies, aforaments i ventilació són correctes amb una mascareta higiènica homologada, una quirúrgica o una FFP2, en aquest ordre creixent, n’hi hauria prou” per garantir la seguretat. Aquest expert creu que en aquestes eleccions s’haurien d’haver fet servir mascaretes amb “material certificat” i producte fet al país, “tenint fàbriques km 0 en aquests moments”.

També ha qüestionat la qualitat de la mascareta KN95 que aquest diari ha comprovat que s’ha repartit en algunes meses de Barcelona, Xavier Gastaminza, director general de Star Care, empresa d’EPIs especialitzada en mascaretes. “És una pena que estiguin donant això i no una mascareta amb certificat CE vàlid, jo personalment no portaria quest producte”, ha comentat.

Després de la consulta feta per aquest diari, aquesta empresa especialitzada ha elaborat un informe sobre el producte, on es posa de manifest que hi ha molts dubtes sobre la seva producció. “És que no indiquen ni l’importador, quelcom essencial que ha de figurar a l’embalatge”, ha afegit Gastaminza.

Un altre expert en mascaretes, que prefereix no donar el seu nom, ha pogut veure personalment les mascaretes xineses que s’han lliurat en un col·legi electoral d’Horta Guinardó. En declaracions a El Món confirma que no complexien els estàndards europeus, sinó els xinesos. “És una mica lleig que en unes eleccions així es doni aquesta protecció”, denuncia.

El material de protecció anava a càrrec de l’Ajuntament de Barcelona. Els experts opinen que les mascaretes xineses podrien costar uns 10 cèntims. Mascaretes amb estàndards europeus, en canvi, costarien 40.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: El cit campejador a febrer 14, 2021 | 18:57
    El cit campejador febrer 14, 2021 | 18:57
    I a sobre no està escrit en català, feixistes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa