Mas, a Felip VI: “Espanya s’ha de mentalitzar per la independència de Catalunya”

L’expresident descriu a les seves memòries del procés una trobada “a calzón quitado” amb el monarca espanyol

Artur Mas va advertir a Felip de Borbó que es preparés per veure una Catalunya independent. Així ho assegura en el seu llibre de memòries del procés “Cap fred, cor calent” (Edicions 62,2020), un testimoni de l’expresident des de la seva arribada al Palau de la Generalitat. Concretament, Mas narra una trobada amb el rei espanyol celebrada el juliol de 2015 al Palau de la Sarsuela. Una reunió passat el 9-N i a tocar de les eleccions plebiscitàries del 27-S i que Mas descriu com una conversa “a calzón quitado”.

La conversa, segons Mas, va ser “llarga, franca i dura”. L’expresident es va queixar de la manca de cintura política de Mariano Rajoy i de la “impossibilitat de tornar a un pla purament autonòmic”. “Fins i tot, vaig arribar a dir-li que Espanya s’havia de preparar mentalment per la independència de Catalunya”, assegura l’expresident.

Mas va una mica més enllà i, malgrat que avisa de no revelar cap opinió que transmet un cap d’Estat, sí que en dibuixa el neguit que va detectar en el monarca. “L’únic que puc constatar és que estava enormement preocupat per la situació”. I afegeix: “Amb raó”. En aquest context, Mas recorda també una anècdota amb el també expresident Jordi Pujol, que arran d’una trobada amb el rei li va fer una “confidència enigmàtica” i és “el rei no ens estima”. De tota manera, Mas, no s’està de posar-hi una mica d’humor en puntualitzar que “mai vaig saber si aquell ‘ens’ es referia a Catalunya o a ell”.

Nou comentari