El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mas contraataca i afirma que Millet i Montull “s’intenten salvar a qualsevol preu”
  • CA

 

Artur Mas tenia apuntat a l’agenda des de fa dies un acte organitzat per Òmnium a l’Hospitalet de Llobregat, sota el títol ‘Quina República?’. L’atzar ha fet que el col·loqui coincidís poc després que Fèlix Millet i Jordi Montull haguessin assegurat al jutge que Ferrovial va fer donacions al Palau de la Música per finançar CDC, a canvi d’adjudicació d’obra pública.

 

Abans de l’inici de l’acte, el propi Mas ha negat amb contundència les explicacions de Millet i Montull, i els ha acusat de “mentir”, en un breu contacte amb la premsa. Un cop ha engegat el col·loqui, Mas ha centrat el seu discurs en explicar com visualitza ell que serà l’eventual Catalunya independent. Tot i això, i com era d’esperar, el públic li ha fet una pregunta sobre la corrupció i la responsabilitat de CDC en el cas Palau.

 

“És el tema d’avui”, ha opinat Mas. Serè però denotant l’esgotament per la pressió dels darrers dies, el president del PDeCAT ha demanat “precaució” sobre les paraules de Millet i Montull: “No els donem d’entrada credibilitat del 100%, són persones que han confessat delictes molt grans i que s’estan intentant salvar a títol personal”.

 

Mas ha contraatacat. I encara ha endurit el missatge cap a Millet i Montull. O el que seria el mateix, ha enfortit la defensa del finançament de l’antiga CDC: “No se’ls ha de donar ja d’entrada la pàtina de credibilitat total a gent que es vol salvar a qualsevol preu, i que són qui són. Com a mínim caldria escoltar l’altra part, que també parla, i amb convicció”.

Una Catalunya danesa

 

Mas ha defensat que l’Estat català ha d’assemblar-se a Dinamarca. De fet, l’expresident de la Generalitat ha concretat que caldria construir “una Dinamarca mediterrània”, amb les evidents característiques de Catalunya. Dit d’altra manera, “una Dinamarca al sud d’Europa”, segons ha afegit Mas.

Segons ha opinat el president del PDeCAT, aquesta fita és possible, i l’Estat català també podria gaudir, com Dinamarca, de poc atur i molta ocupació, amb una economia innovadora i oberta. Mas també ha reivindicat que “val la pena” culminar el procés per tenir les mateixes eines que tenen països com el danès.

A més, l’expresident de la Generalitat ha pronosticat que construir un país d’aquestes característiques costaria una generació sencera, “uns 20 anys”. Però, segons Mas, “es pot arribar a fer, i valdrà la pena”.

 

Sota l’atenta mirada a primera fila d’Anna Simó, una de les dirigents més veteranes d’ERC (veïna de l’Hospitalet), l’expresident Mas ha defensat que la Catalunya independent hauria de tenir un model de defensa i de forces armades adaptat a un país petit i modern.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa