Mas admet que l’independentisme està fent “una reflexió”

Domènech reivindica una “llei de claredat” i Montilla diu que el procés ha portat una societat “més dividida”
Domènech, Albiol, Mas i Montilla
Domènech, Albiol, Mas i Montilla | ACN

Els presidents Artur Mas i José Montilla, el líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, i el del PPC, Xavier Garcia Albiol, han participat aquest dimarts a Madrid als “Diàlegs sobre Catalunya” organitzats pel Club Siglo XXI, un debat on han contraposat les seves visions sobre el procés independentista i on han intercanviat crítiques. Durant el debat Mas ha admès que l’independentisme està fent “una reflexió” i retret al govern espanyol que sempre hagi tancat la porta al diàleg.

 

Per contra, Albiol ha apostat per “replantejar” el model de relació entre l’Estat i les CCAA i ha posat com a exemple de suposats excessos del model “l’adoctrinament” a les escoles. Montilla ha afirmat que el procés ha portat a una “societat més dividida i una economia més debilitada”, i Domènech ha reivindicat amplis consensos a l’entorn del dret a decidir i l’elaboració d’una “llei de claredat” al Congrés sobre Catalunya.


El debat ha tingut lloc a un hotel cèntric de Madrid davant de prop de 200 persones i una vintena de mitjans. És la primera vegada que tots quatre han coincidit en un acte i la primera vegada també que els dos futurs candidats de Catalunya en Comú i del PPC confrontaven les seves posicions en un debat. Precisament Domènech i Albiol han xocat sobre la situació de l’escola pública, “un model d’èxit”, segons Domènech, que Albiol ha posat en dubte en afirmat que ha servit per “adoctrinar” nens en l’independentisme. Mas i Albiol també han intercanviat retrets sobre les negociacions del 2012 a l’entorn del pacte fiscal.


 

Mas: “S’està fent una reflexió sobre el control dels temps”

 

Mas ha assegurat que la sentència del TC sobre l’Estatut va “expulsar del marc legal” les aspiracions de Catalunya i ha recordat que l’objectiu polític de la independència “no és una invenció ni un capritx de quatre bojos”, sinó “quelcom compartit per una porció significativa de la societat catalana”. Segons l’expresident, ara al sí de l’independentisme “s’està fent una reflexió sobre el que ha passat, si hi va haver control dels temps i si hi ha una majoria suficient per donar els passos que s’han donat”, així com la reacció del govern espanyol. Ha destacat que les formacions sobiranistes sempre han busca un acord, i sempre han trobat la porta del govern espanyol “tancada”. També quan va demanar a Rajoy un pacte fiscal. “Mai vaig demanar ni un sol euro a Rajoy, i la resposta de Rajoy va ser taxativament que no, un cop de porta a una possible sortida que requeria coratge polític”.


 

Mas ha advertit que el 21D es poden repetir els resultats electorals del 27-S, i ha preguntat si això no mereix una resposta política per part de l’Estat “més enllà de posar gent a presó”. “Com pot ser que si és el principal problema de l’Estat no hi hagi ni una sola proposta per resoldre’l”, ha apuntat.

Albiol vol “replantejar” el model territorial

 

Albiol ha rebatut el president Mas i ha afirmat que “no diu la veritat” quan assegura que el procés és fruit de la sentència de l’Estatut, perquè la seva formació va pactar amb el PP els pressupostos de la Generalitat els anys 2011 i 2012, ja després de la sentència. Segons Albiol, Mariano Rajoy no va poder donar un millor finançament a Catalunya en un moment en què Espanya estava a punt de ser rescatada, quan “no semblava raonable ni lleial presentar-se davant del president del govern a demanar finançament”. En aquests sentit ha afirmat que el procés neix de les “ganes del president de la Generalitat de xutar la pilota endavant, passar-li la responsabilitat a Rajoy i no governar” amb una “absoluta deslleialtat” al govern d’Espanya.


 

Albiol també ha advertit que qualsevol reforma de la Constitució no s’ha de fer per “satisfer els independentistes”, sinó que cal “replantejar” el model de relació entre estat i CCAA per saber “si el que hem fet fins al moment està be” i “si és raonable, per exemple, que una part de l'escola sigui instrument adoctrinament”. “Em sembla que no, si ens hem de replantejar qüestions de com és el país i les funcions les hem de replantejar en ambes direccions: de l'estat a CCAA i al revés”, ha dit.

 

Montilla: “La societat està més dividida”

 

El president Montilla ha defensat l’autonomia del PSC respecte al PSOE a l’època en què ell era president de la Generalitat i Zapatero del govern espanyol i ha apuntat que el procés independentista ha culminat “un cicle” de l’Estat autonòmic. Segons Montilla, el problema de l’Estatut es va generar fruit de la campanya de recollida de signatures del PP, i per una sentència del Tribunal Constitucional que va “ofendre” una bona part de la societat catalana, però després del procés Catalunya té “una societat més dividida, una economia més debilitada, i unes institucions més qüestionades”. Segons Montilla, cal que l’Estat faci una proposta per acontentar “la majoria de la societat catalana” mitjançant una reforma constitucional “que al final ha d’acabar amb un referèndum de la ciutadania”. Ha recordat que una part de la societat catalana “s’ha cregut” que Catalunya seria independent i ara cal explicar “quins errors de càlcul” ha fet l’independentisme començant per “parlar clar”.


 

Domènech reivindica una “llei de claredat” sobre Catalunya

 

El líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, ha recordat que Catalunya és avui en dia l’única CCAA que no té l’Estatut que van votar els ciutadans, i ha afirmat que mentre l’Estat no afronti que es troba davant una crisi a Catalunya no trobarà la solució al conflicte. Segons Domènech, les eleccions del 21D serviran per decidir com se solucionen els reptes immediats com l’existència de presos i el 155, però també per construir escenaris “d’àmplies majories i consensos” que vagin més enllà dels fulls de ruta actuals, com per exemple el que suscita el dret a decidir. En aquest marc, ha apostat per elaborar una “llei de claredat” al Congrés dels Diputats, i ha retret al PP que no tingui cap altra proposta política que el 155.




Comentaris
Ferran López
Em limitaré a comentar un sol extrem: la llei de la claredat canadenca, tan ignorantment aplaudida per molts pseudoindependentistes d'aquí, és un Diktat contra els drets nacionals del poble quebequès. Tot l'independentisme quebequès la rebutja. Per això Domènech l'admira i la reclama.
Montilla no diguis bestieses. La divisió sempre hi ha estat, passa què era larvada. Quan una part ja n'ha tingut prou i ha recobrat la seva consciència i la seva dignitat dieu que es divideix. Vosaltres veu dar escalf al monstre de Ciutadans, una eina pensada per acontentar els vostres dissidents, els que mai van voler la normalització lingüística, i anorrear Catalunya. Ara us passen per la dreta allà on éreu els xèrifs.
josep
Sense sang no serem mai independents. Si es sang española millo r
Jordi
Increïble. Ens rendim sense ni gosar defensar el que ni tan sols havíem fet de debò per tot i així rebre una humiliació que ni la del 39, descobrim que ni hi havia res d'internacional lligat -ni tan sols el dret d'asil que l'obté qualsevol sàtrapa caníbal-, descobrim que no hi havia cap Pla B, ens ho "justifiquen" argumentant que ens havien amenaçat amb violències sens límit i advertint que hi hauria morts... i acte seguit anem a debats amb els que ens han fet les amenaces assassines?
Ni fu ni fa
Sr. MAS, deixi la POLITICA , que en la seve presencia perjudica CATALUNYA, REFLEXIONI I FACI UN PAS AL COSTAT
Jordi
Els que acusen i estigmatitzen l'adversari polític per ser "la dreta", els que identifiquen l'adversari polític amb un dòberman o sigui amb el nazisme, els que l11-M assetjaren les seus de l'adversari polític i li cridaven "ASESINOS, ASESINOS!" com si les bombes les hagués posat Aznar, els que ens han demanat el vot als catalans perquè, si no, "vuelven" uns "ellos" pintats com els sicaris de Reservoir Dogs, ara van i ens acusen a nosaltres, els nacionalistes catalans, de "dividir".
Rutger von Blum
Jo no votaré mai més un partit que no dugui l’expulsió forçosa dels falsos catalans al programa i una manera de protegir-nos de les armes dels castellans. No és pot conviure amb qui només vol la nostra destrucció. Catalunya per als catalans.
Parts
Dexi de fer el ridícul si us plau Sr. Mas.
Irene
SOLS EL POBLE SALVA AL POBLE. CATALANS ENDEVANT. VRCSI //*//
Amb convergencia no hi ha independencia
No us deixeu enganyar per l efecte Puigdemont. Els convergents no canvien.
Català a Mallorca
De les paraules de l,albiol es desprèn clarament la voluntat d,un estat demofòbic de borrar tot rastre de nació històrica del mapa, recentralitzar competències, comemçant per ensenyament, i intentar així d, arrassar tot allò que no sigui 100% espanyol. I colono,s(que van néixer per acabar amb la immersió lingüística) ha anat corrents a signar amb ells. 21D votem entre República (a futur) i llibertat o rodillo españolista, jo tinc clar que triar
lomik
serà la "branca política"... el poble ho tenim força clar, només ens calen uns representants valents, si no us hi veieu capaços aparteu-vos perquè vosaltres sou el principal obstacle!
Everest
¿Preparado o no el Govern para la independencia? Pregunta malintencionada. Lo relevante es que los ciudadanos lo exigen en referendum (y 21D) y España está obligada a aceptarlo y dar todas las facilidades a la República de Catalunya. HOLA REPÚBLICA!!!
Nuria de Mexic
Mas i Montilla haurien de callar, quan es decideixen coses importants sempre hi ha diferéncies. La divisió l´ha portada Espanya,amb la seva violéncia bruta. Hi ha dues constants en les históries d´independencies: 1) l´ Estat opresor no accepta la independéncia i nomes s´el pot vencer amb violéncia i morts (Voleu aixó, sincerament??) 2) Els altres paisos tarden mesos i anys en reconeixer la independéncia. El Govern no ha volgut sang catalana als carrers. S´ha d´aplaudir la seva responsabilita
Anna Armendares
La gent parla com si les independéncies les puguis comprar a IKEA, amb una guía, les montes i ja está. Em sembla mentida que la gent digui que al Govern no estava preparat. El Govern, aixó si, va ser ingenu, pensant que Espanya era un pais modern i civilitzat (ja no diem democrátic) i que Europa es el paradis de la democrácia: Europa está en mans de banquers i especuladors i els diners no volen canvis ni enrenous. Sacrificaran si cal Catalunya, igual que ho varen fer amb Grecia.

envia el comentari