El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Marlaska gasta més en misses a les presons que en ajudes als interns
  • CA

La Conferència Episcopal Espanyola. L’entitat que regula l’església a l’Estat espanyol és una de les que s’emporta un pessic més gros de les subvencions directes del Ministeri de l’Interior. Concretament, 608.500 euros l’any. Una xifra destinada a l’atenció del culte catòlic en els centres penitenciaris. L’import contrasta amb els 650.000 per “l’Atenció dels interns, alliberats i familiars” que gairebé iguala a la de les misses, amb 650.000 euros l’any (que no es gasta tot) o infinitament superior als 21.000 euros que rep pels mateixos serveis la Comissió Islàmica d’Espanya. A la vista dels números, el ministre Fernando Grande Marlaska es gasta més diners en misses a les presons que en diners en ajudes als interns.

 

Aquestes quantitats estan certificades a l’Annex II d’Execució Línees de Subvenció de concessió directa/subvencions nominatives del Ministeri de l’Interior.Un document integrat a l’Informe sobre el grau d’aplicació del Pla Estratègic de Subvencions del Ministeri de l’Interior pel període 2018-2020. El document va ser lliurat a la Comissió d’Interior del Congrés del Diputats el passat 18 de maig, a petició del diputat d’EH Bildu, Jon Iñarritu.

 

Segons, el document al que ha tingut accés El Món, la Conferència Episcopal és de les entitats que s’emporta un pessic més gros dels fons d’Interior per subvencionar o concertar serveis. Tot i que la palma de subvencions se l’emporten els centres de formació dels cossos policials, o la cooperació policial en matèria d’immigració, la Conferència no es pot queixar, ni de bon tros. Per exemple, si es compara amb al subvenció que rep la seva competència, la Comissió Islàmica d’Espanya que rep 21.000 euros més pels mateixos serveis.

El document de liquidació de la subvenció a la Conferència Episcopal Espanyola pels cultes a les presons

El document de liquidació de la subvenció a la Conferència Episcopal Espanyola pels cultes a les presons Quico Sallés

En aquesta línia, també sorprèn que la quantitat destinada a l’atenció dels centres de culte catòlic a les presons sigui força similar a la “Línia de Subvenció dels interns, alliberats i familiars” que preveu un import de 650.000 per l’any 2020. Una quantitat que es destina tant a paguar ajudes assistencials, a l’excarceració,a l transport, a les comunicacions telefòniques o bé a les sortides d’interns judicials. Ara bé, segons el mateix document explicatiu de la subvenció, el 2019 aquest import es va reduir a 565.651,29 euros, el 87,02%. Un fet que no passa amb la subvenció catòlica que es cobra íntegrament durant el primer trimestres de l’any següent. Així, Marlaska es gasta més euros en misses que no pas en ajudes als interns en la seva resociabilització.

 

També destaca que la quantitat per a misses sigui molt similar al finançament dels estudis universitaris als reclusos a través de la Universitat Nacional d’Educació a Distància que té un import de 632.700 euros. En la mateixa línia, sorprèn la dotació pressupostària per una de les franquícies socials de l’església catòlica. En concret, 54.000 euros l’any per finançar la contractació d’interns per a “tasques d’utilitat pública” a Càrites.

L'import de la subvenció en ajudes als interns del 2019 que no arriba al pressupots total i suposa menys diners que els destinats a misses a les presons

L’import de la subvenció en ajudes als interns del 2019 que no arriba al pressupots total i suposa menys diners que els destinats a misses a les presons Quico Sallés

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa