El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Marlaska evita desmentir que hi havia policia espanyola en la detenció de Puigdemont
  • CA

El ministre de l’Interior, Fernando Grande Marlaska, fa el sord i tot i que li pregunten per escrit, i evita desmentir que hi havia policia espanyola en la detenció del president Carles Puigdemont a Sardenya, el passat 23 de setembre. Així ho indica una reposta parlamentària a la pregunta directa i clara del diputat d’EH Bildu, Jon Iñarritu sobre el protocol que es va aplicar aquell dia.

La pregunta del diputat abertzale es dividia en diversos punts per aclarir. Així el passat 6 d’octubre demanava explicacions en base 11 preguntes sobre quin Estat va activar l’alarma, si hi havia policia espanyola a l’avió o en el moment de la detenció a l’aeroport de l’Alger, i si es va “monoritzar” per part de la cúpula de la policia espanyola l’arrest a Sardenya. Unes preguntes que han servit a Marlaska per contestar o bé amb silencis o bé admeten detalls del mecanisme de “cooperació policial”. De fet, fins i tot, aprofita per apuntar que la justícia europea no havia emès cap avís del recurs i, per tant, justifica que es disparés l’alarma.

En la resposta, el ministre de l’Interior i magistrat de l’Audiència Nacional en excedència, informa que les oficines SIRENE (Supplementary Information Request at the National Entry), creades a tots els Estats signants de l’Acord de Schengen, constitueixen un mecanisme operatiu de suport al Sistema d’Informació Schengen (SIS) i la seva missió és servir de punt de contacte nacional per a l’intercanvi d’informació i per a l’adopció de mesures, podent ser consultades per qualsevol país”. Una resposta tècnica per evadir qui va advertir de la presència del president Puigdemont en el vol i la petició del passaport posterior per part de la policia.

En aquest sentit, a la resposta Marlaska assegura que “l’oficina SIRENE a Espanya va seguir el protocol establert i, un cop rebuda la comunicació de les autoritats italianes, va transmetre la comunicació a laautoritat judicial competent de l’emissió de l’Ordre Europea de Detenció per a Extradició”. En aquest cas, el jutge instructor de la causa del Procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena. I aquí rau un detall interessant de la resposta oficial “les resolucions judicials que són rebudes per part de l’oficina SIRENE són introduïdes a la base de dades, no constant cap comunicació de resolució del TGUE (Tribunal General de la Unió Europea)”. Un detall gens menor que justifica en certa manera l’arrest de menys de 24 hores.

En la mateixa resposta, el ministre no diu absolutament res de la presència d’agents de policia espanyola a l’aeroport. Tot un “oblit” curiós en el benentès que el mateix ministre assegura que “cal assenyalar que les actuacions de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat s’emmarquen sempre en l’escrupolós respecte a la legalitat, cosa que inclou que qualsevol intervenció sobre les comunicacions dels ciutadans i els suports materials sobre les quals es produeixen es faci mitjançant resolució judicial, complint l’article 18 de la Constitució espanyola”. És a dir, nega de manera expressa la pregunta de si tenen intervingudes les comunicacions del president, però en canvi, guarda un clamorós silenci sobre la pregunta directa de la presència de policia espanyola a l’avió o a l’aeroport.

La resposta de Marlaska sobre la presència de policia espanyola a l’Alguer/Quico Sallés

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Normal... a novembre 16, 2021 | 21:41
    Normal... novembre 16, 2021 | 21:41
    Tant incompeten és Ñ per evitar que els catalans votem què volem ser, com Fuigpelmón suspenent el resultat que vam votar i GUANYAR sota les porres, per fugir deixant-ho tot enmerdat.
    • Icona del comentari de: JordiP a novembre 17, 2021 | 13:03
      JordiP novembre 17, 2021 | 13:03
      Sí, sí, és clar, ho va deixat tot tan emmerdat que gràcies a aquesta merda tot Europa està coneixent les maniobres antidemocràtiques que practica l'Estat/Gobierno espanyol en tot el que es refereix a la opció política independentista, que és tan vàlida com el socialisme però que "ells" tracten com terrorisme. O pitjor. Tractant-se de resietència enfront l'Estat espanyol, l'exili és una opció absolutament vàlida per a exercir l'oposició al sistema des de l'exterior. L'altre, la de fer el vedellet i deixar-se tancar al sac sense aixecar el cap per a protestar, impideix totalment qualsevol oposició. Muts i a la gàbia. Vet aquí.I tindrem la demostració de tot això quan els diferents organismes de la UE obliguin Madrit a acceptar el retorn dels axiliats en total llibertat. I ves a saber si també obligarà a retornar-los-hi tots els drets personals suprimits per obra i gràcia de Llarena, Marchena i tots els demés. Per exemple, potser farà Madrit a tornar a la situació de abans de les eleccions que van entronitzar Puigdemont i que van desballestar.
  2. Icona del comentari de: Ricard a novembre 17, 2021 | 09:24
    Ricard novembre 17, 2021 | 09:24
    Emmerdada es Castella, que es criminal per detenir persones innocents. No desvii l'atenció de la notícia, annexionista.
  3. Icona del comentari de: Xolac a novembre 17, 2021 | 09:43
    Xolac novembre 17, 2021 | 09:43
    Com no evitar-ho, seria delicte d'estat, un altre més d'una llista que els caurà com una llosa als putos nyols més d'hora que tard.
  4. Icona del comentari de: Anònim a novembre 17, 2021 | 11:13
    Anònim novembre 17, 2021 | 11:13
    sense sang no farem la independència
    • Icona del comentari de: JordiP a novembre 17, 2021 | 13:07
      JordiP novembre 17, 2021 | 13:07
      Això està descartat per l'estat actual de la democràcia als països demòcrates. Ni som Rússia ni Nicaràgua. I la tàcita protecció de la UE als Estats tradicionals "de tota la vida" ha de tenir un límit: el de l'acumulació de tripijocs antidemocràtics que intenta esclafar una opció política absolutament vàlida i democràtica que intenta aconseguir els seus objectius polítics per la via democràtica i sense violència. Vet aquí.
  5. Icona del comentari de: Josep a novembre 17, 2021 | 17:54
    Josep novembre 17, 2021 | 17:54
    socialisme i comunisme = terrorisme
  6. Icona del comentari de: Francesc a novembre 19, 2021 | 17:02
    Francesc novembre 19, 2021 | 17:02
    Els "cortesanos" de Madrid són assassins potencials

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa