Maria Eugenia Yagüe, filla del general: "Els jutges no es deixaran intimidar el 6-F"

El Món parla amb la presidenta de la Fundación Yagüe, 78 anys després que el seu pare entrés amb les tropes franquistes a Barcelona

El carnicer de Badajoz, Juan Yagüe Blanco, durant l'entrada de les tropes franquistes a Barcelona | Arxiu

 

 

  

El 26 de gener de 1939 les tropes franquistes entraven a Barcelona per la Diagonal, comandades pels generals Juan Yagüe i José Solchaga. 78 anys després, Maria Eugenia Yagüe, la filla del general, ha valorat en declaracions a El Món la mobilització del 6-F.

 

 

 

 

La presidenta de la Fundación Yagüe considera que s'ha de respectar el judici contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau. A més, s'ha mostrat convençuda que la concentració de gent no cohibirà els jutges. "Confio que no es deixaran intimidar, un jutge no s'ho pot permetre", ha opinat.

Maria Eugenia Yagüe (al mig), filla del general i presidenta de la Fundación Yagüe, en un acte a Burgos | Fundación Yagüe

 

 

Yagüe, de 82 anys, ha defensat la llibertat d'expressió dels qui es vulguin mobilitzar, convocats per les entitats sobiranistes. Tot i això, ha advertit que aquesta llibertat "acaba quan es trepitja la del teu costat". "La manifestació ha de complir les normes de convivència", ha afegit, en conversa amb aquest diari.

 

 

Segons la filla del general falangista (més conegut com el carnisser de Badajoz per la seva relació amb l'execució de 4.000 republicans), el judici del 9-N està justificat perquè la consulta del 2014 "va ser absurda". "Que els porten als tribunals? És que no és gens lògic tot el que està passant a Catalunya", ha opinat.

 

 

La nació més antiga d'Europa

 

 

Yagüe, que també va ser militant de la secció femenina de La Falange, ha descrit que el moviment independentista se situa "fora de la normalitat" perquè la nació espanyola és "íntegra", a més de ser "la més antiga d'Europa".

 

 

"No pot ser que al segle XXI es decideixi trencar la nació" ja que, en tot cas, la decisió l'haurien de prendre tots els espanyols. La filla del general falangista -amic personal de José Antonio Primo de Rivera- ha assenyalat també que l'objectiu independentista és "absurd, ridícul i il·legal".

 

 

 

 

La 'benevolència' del general Yagüe

 

 

D'altra banda, Yagüe ha assegurat que el seu pare, que va sublevar-se al costat de Franco, va tenir bona conducta quan va entrar per la Diagonal a Barcelona. Segons ha explicat Maria Eugenia Yagüe a El Món, el seu pare va mantenir el nom de Plaça Catalunya, en comptes de canviar-lo pel de Plaça Espanya. "I fins i tot el 19 d'abril de 1938, en un discurs a Burgos, va demanar perdó a tots dos bàndols!".

 

 

La Fundación Yagüe

 

 

María Eugenia Yagüe és presidenta de la fundació María Eugenia Yagüe Martínez del Campo, entitat que té com a objectiu principal "retre homenatge a una dona que ha compartit 26 anys de la seva vida amb un home que ha escrit pàgines glorioses de la Història d'Espanya, i que després de la seva mort, continua sent un exemple viu per a propis i estranys".Cal apuntar que la fundació compta amb la simpatia de l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, i el titular d'Economia, Luis de Guindos. Tal i com va explicar El Món, tant Fernández Díaz com De Guindos van traslladar a María Eugenia Yagüe la seva simpatia pel carnisser de Badajoz.

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?