El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Maragall reinicia el Diplocat
  • CA
 

 

Ernest Maragall es dirigeix als treballadors d’Exteriors | Quico Sallés

 

 

El Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya reiniciarà ben aviat la seva activitat. De fet, el conseller d’Acció Exterior, Ernest Maragall, ja ha convocat la primera reunió post 155 del  patronat del Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya, el Diplocat. Una primera trobada per reiniciar l’organisme paradiplomàtic català i mirar de treure’l del focus de la pressió de la diplomàcia espanyola.  De moment, fonts d’Exteriors asseguren que serà el mateix president Quim Torra serà qui encapçalarà la reunió. De fet, l’equip de Maragall vol buscar l’equilibri entre les delegacions i el Diplocat per això ha trigat en plantejar un pla de reinici del Diplocat que ho veien un instrument massa afí a JxCAT i que podria enterbolir la tasca de les delegacions. En aquest sentit, la intenció de l’executiu és que no col·lideixin els dos organismes i s’unifiquin estratègies. Cal recordar que la gestió de sobre què fer amb el Diplocat va generar alguna tensió dins el Govern.

 

El primer pas del Diplocat serà explicar als membres del patronat del Diplocat com s’aturarà legalment la liquidació de l’organisme impulsada per l’aplicació de l’article 155 sobre les institucions catalanes. Això implica decidir quina estratègia i quines funcions se li donen ara al Diplocat. De fet, s’utilitza el verb “reinventar” per acomodar la “reobertura de l’organisme”. Un dels objectius és que el Diplocat pugui fer aquella feina que no poden fer les delegacions oficials per estar fora dels circuits oficials. 

 

 

En qualsevol cas, formalment és el Patronat qui té la darrera paraula. Entre els membres, hi ha els ajuntaments de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, les associacions de municipis, les diputacions, les universitats i escoles de negocis, Foment del Treball Nacional, PIMEC, la Federació de Caixes i d’Estalvis o el Consell de Cambres de Comerç.

 

Maragall però no amaga que la seva intenció és “reactivar” el Diplocat tal i com va anunciar en la reunió de Govern del passat 12 de juny quan es va acordat aturar la liquidació de l’organisme ordenada pel govern de Mariano Rajoy. Un procés que el Govern va titllar des del primer moment “d’il·legal”, en aquest sentit el Govern va anunciar que es personaria en el procés judicial contra la liquidació perquè no s’ajustava a dret. Tampoc s’ha aclarit si Albert Royo serà restituït. La decisió és de Maragall que no acaba de veure clar la seva figura per la seva proximitat a JxCAT. Però no només hi ha en conflicte la resitució del director del Diplocat sinó també l’Expedient de Regulació d’Ocupació que es va dur a terme a l’institució. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa