Maragall: “La reactivació del Diplocat està fora de tot dubte”

Torra confirma que els treballadors afectats pel 155 seran restituïts

 

El conseller d’Afers Exteriors, Ernest Maragall, ha defensat aquest dimecres que la reactivació del Diplocat —que ha celebrat avui la primera reunió del seu consell executiu després del 155— “està fora de tot dubte”. D’aquesta manera ha respost a els dubtes expressats pel ministre d’Exteriors espanyol, Josep Borrell, que dimarts va apuntar que potser la reactivació no seguia el procediment legal establert, que requereix informes previs del govern espanyol. Maragall ha assenyalat que “l’ambició explícita” del Diplocat és la de “representació del país” i que l’òrgan ha de servir “per afirmar el respecte en nosaltres mateixos com a societat”. És previst posar en marxa al setembre la segona tanda de reobertura i nova creació de delegacions de la Generalitat a l’estranger.

 

El conseller ha explicat que el “contingut” de la seva tasca ve donat per la continuïtat de la feina feta els anys precedents. A més d’ambició institucional ha defensat que la seva tasca es farà amb “equilibri i absolut respecte pel que som i pel moment polític que vivim”. Respecte a la seva reunió amb Borrell, Maragall ha precisat que la reactivació del Diplocat no va tractar-se perquè “és el nostre dret com a Generalitat i el conjunt d’institucions” que l’integren. “Ningú ha de prendre la decisió sobre el Diplocat, no calia parlar-ne”, ha reblat.

 

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat que existeix la voluntat de restituir tots els càrrecs i treballadors “sotmesos al procés il·legal de dissolució” de l’organisme que va tenir lloc amb l’aplicació de l’article 155.

Nou comentari