Maragall farà dijous el seu primer viatge a Brussel·les

El conseller d'Acció Exterior es reunirà amb els treballadors de la delegació i exposarà a la capital belga els plans del seu departament
Ernest Maragall es dirigeix als treballadors d'Exteriors
Ernest Maragall es dirigeix als treballadors d'Exteriors | Quico Sallés

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, viatjarà aquest dijous a Brussel·les en el que serà el seu primer viatge internacional des que va assumir el càrrec. Maragall es reunirà amb els treballadors de la delegació del Govern davant de la Unió Europea, l'única que el govern espanyol no va tancar amb el 155. L'objectiu del viatge és reunir-se amb el personal de la delegació, que durant la suspensió de l'autonomia va haver de paralitzar totalment l'activitat política i havia de consensuar amb el ministeri d'Exteriors espanyol tota la seva agenda. Per ara, la delegació segueix sense representant permanent, ja que encara no hi ha substitut per Amadeu Altafaj, que va ser destituït pel govern espanyol.


 

Durant el viatge, Maragall oferirà una roda de premsa on està previst que exposi les prioritats del seu departament en matèria d'acció exterior i els seus propers passos. El nou govern de Quim Torra ja ha anunciat que revertirà el tancament del Diplocat, i Maragall va dir, poc després de prendre possessió, que treballaria per restaurar l'activitat de les delegacions a l'estranger tancades per Madrid. Arran del 155, el govern espanyol va suprimir les representacions de la Generalitat a ciutats com Londres, París, Berlín, Roma, Lisboa, Washington, Viena o Copenhagen. 

 

La delegació del Govern davant de la Unió Europea va ser l'única que es va mantenir oberta amb el 155. Tot i això, la seva activitat es va paralitzar gairebé completament. De fet, una de les poques activitats que es van organitzar durant el període d'intervenció del Govern, la Setmana Cultural de Sant Jordi, va acabar amb polèmica per la presència del conseller destituït Lluís Puig. El govern espanyol va cessar l'aleshores directora general d'Exteriors, Marina Borrell, per l'entrada de Puig a l'edifici. L'exconseller va anar-hi a títol personal i va prendre la paraula de forma improvisada després que el Casal Català de Brussel·les li cedís el seu torn.


També durant el 155, el govern espanyol va prohibir al president del Parlament, Roger Torrent, reunir-se a la delegació amb el president Carles Puigdemont i els quatre consellers que eren amb ell a Brussel·les: Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí. Per evitar que es fes la reunió a l'edifici, l'ambaixada espanyola va enviar tots els treballadors de la delegació cap a casa i la va tancar. Finalment, la trobada es va fer a la seu de l'Aliança Lliure Europea. 

 

La delegació va acollir el seu primer acte polític la setmana passada, quan les conselleres Teresa Jordà, Laura Borràs i Alba Vergés van prendre el relleu als seus predecessors, Meritxell Serret, Lluís Puig i Toni Comín. 

Comentaris

envia el comentari