Maragall denuncia que la venda d'armes d'Espanya a l'Aràbia Saudita "és il·legal"

Acusa el govern de Madrid i la monarquia espanyola d'actuar com a "comercials" de la indústria armamentística
Guerra al Iemen
Guerra al Iemen | Viquièdia

El Parlament de Catalunya ha incidit aquest dijous en la qüestió de la venda d’armes de l’Estat espanyol a l’Aràbia Saudita. El conseller d’Afers Exteriors, Ernest Maragall,  ha denunciat que la venda que s’està fent “no compleix la normativa europea i és il·legal” i ha recordat que des de març del 2015 fins al passat agost més de 6.000 civils han mort al Iemen, la majoria víctimes de bombardejos de la coalició que lidera l’Aràbia Saudita.

 

Maragall ha assenyalat que la UE és el segon exportador d’armes al món i que en aquest marc Espanya és “un actor principal”, amb Aràbia Saudita com a tercer client. Un client, ha subratllat Maragall, “que vulnera els drets humans” i “ha comès actes que —pendents d’una resolució de tribunals independents— equivalen a crims internacionals”.

 

El conseller ha remarcat la contradicció de l’Estat espanyol de sotmetre’s a la normativa europea mentre per un altra banda segueix subministrant armes a l’Aràbia Saudita. “És aquesta la coherència del govern espanyol i del seu ministeri de Defensa i d’Afers Exteriors? Per què hem d’acceptar que els beneficis econòmics d’uns sectors concrets passin per davant dels valors de la UE?”

 

Maragall ha acusat el ministre Josep Borrell de “mentir” després que hagi dit que la intervenció al Iemen “estava amprada per la ONU i era legal”. El conseller ha dit que “la resolució del Consell de Seguretat diu moltes coses, però en cap cas empara la intervenció armada”. Així mateix, ha apuntat que “sembla com si el ministeri de Defensa s’hagués convertit en una gran empresa comercialitzadora de la indústria armamentística, comptant amb agents comercials com el ministeri d’Afers Exteriors o la pròpia monarquia espanyola”.

 

El conseller ha afegit que el Govern ha de buscar solucions i seguir denunciant la situació de l’Estat espanyol, on l’interès econòmic de determinats sectors “permet seguir amb l’incompliment de les normes internacionals”. Entre les accions pròpies, Maragalla s’ha referit a una guia que es prepara per definir l’acció exterior d’institucions, que sigui respectuosa amb els drets humans.

 

Maragall ha fet aquestes consideracions després que el diputat d’ERC Rubén Wagensberg hagi anunciat que el seu grup prepara una moció perquè tots els partits es puguin posicionar sobre la qüestió.Comentaris
Jordi astalada
Avuera, dons, en Arnés Maragaill, dons, ja no lo rula el servell be, dons, no ia ca fe mol cas , dons , dal que diu, dons
No toqueu l'as comissions del rei i de tota la xusma
Anna
Ben dit. Cal tocar el viu als de dalt i qud molts sàpiguen que carai fan

envia el comentari