Les manifestacions del 12-O, com abans del Procés: minoritàries i per separat

La gran marxa que altres anys comptava amb el suport de SCC ni s'ha convocat

El proper 12 d’Octubre, dilluns que ve, les manifestacions unionistes recuperen la dinàmica d’abans del Procés. Convocatòries de grups minoritaris, diferents i sense cap coordinació. De fet, n’hi haurà de clàssiques, com la que els grups més ultres celebren a Montjuïc, però no hi haurà, com els darrers anys, una gran manifestació convocada al centre de Barcelona amb la signatura de totes les formacions polítiques unionistes o les seves entitats més representatives, com Societat Civil Catalana. La nova situació social i política, arran de la pandèmia i del moment Procés, ha provocat que enguany hi hagi una regressió, i les manifestacions han quedat en mans de les entitats més extremes de l’unionisme a Catalunya. Tot apunta que el proper dilluns no hi haurà cap baralla per comptar els manifestants unionistes que s’aplegaven darrerament a la plaça Catalunya per la Hispanitat. 

Precisament, SCC no convoca cap manifestació pel 12 d’octubre perquè “el moment no està per a manifestacions”. Ara bé, l’entitat que presideix Fernando Sánchez Costa sí que prepara un acte demà, 8 d’octubre, al vespre, amb la participació dels líders dels tres partits unionistes a la cambra parlamentària, Carlos Carrizosa, de Ciutadans, Miquel Iceta, del PSC i Alejandro Fernández, del PPC. Tots tres protagonitzaran un col·loqui a l’Hospital de Sant Pau per commemorar la manifestació del 8 d’Octubre del 2017. Una protesta que pertany a la mística de l’unionisme per la seva magnitud i pel moment històric que es va celebrar, una setmana després del referèndum del Primer d’Octubre. 

Sense cap gran manifestació convocada, l’unionisme torna a petites convocatòries a la ciutat de Barcelona, de caire minoritari, extrem i adaptades a la pandèmia. Com exemple, la convocatòria de les 12 del migdia, a la Plaça Artós de Barcelona, d’on sortirà una caravana de vehicles. La manifestació motoritzada està signada per Espanya i Catalans Movimiento Cívico, Los de Artós i Catalunya Suma por España. 

Una segona convocatòria és a la mateixa hora a l’estàtua de Cristòfol Colom de Barcelona, on s’hi farà una ofrena floral a càrrec de l’entitat Somatemps i també la Plataforma Catalunya Suma por España. Segons anuncien els convocants, la concentració ha estat autoritzada pel departament d’Interior i només les “persones acreditades” podran participar-hi. Vox assistirà a aquesta ofrena, amb els líders del partit a Catalunya.

Una tercera convocatòria ja és tot un clàssic. És la tradicional Ofrena a la Bandera organitzada per la Comissión 12-O, a la plaça Sant Jordi de Montjuïc, a 2/4 de 12 del migdia. Un acte on cada any s’hi cremen estelades, i necessita d’un fort dispositiu policial d’acompanyament. De fet, és on s’hi apleguen representats de formacions o entitats d’ultradreta i nostàlgics del franquisme. Els caps de cartell d’enguany seran Pedro Chaparro –un dels condemnats per l’assalt a Blanquerna, la delegació de la Generalitat a Madrid, i per amenaces al fotògraf d’El Món Jordi Borràs–, Vicente Estalleres, Benigno Tierno i Gonzalo Martín, quatre noms de forta ascendència ultra. 

Nou comentari