El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Qui mana a l’operació militar contra el COVID 19: un tarragoní pilot personal de Joan Carles I
  • CA

El comitè de crisi per l’Estat d’Alarma té el seu braç militar. Una mena d’Estat Major que ordena, organitza i planifica l’operació Balmis, el nom amb què el ministeri de Defensa ha batejat la lluita dels militars contra el coronavirus COVID 19. Aquest war-room té tota una autoritat militar com a portaveu. De fet, és l’autoritat militar que hi ha just per sota del Cap de les forces armades, el capità general Felip VI. És un general nascut a La Galera, al Montsià. La resta, falcons de les forces armades en experiències aliades i amb recorregut a l’oficialia militar espanyola.

 

El cap d’Estat de la Defensa, tarragoní i pilot personal de Joan Carles I

 

El portaveu és, el General del Aire Miguel Ángel Villarroya (La Galera, Montsià, 1957) en funcions de Cap d’Estat de la Defensa. En l’argot el JEMAD, acrònim espanyol, de Jefe del Estat Mayor de la Defensa. El càrrec, per nomenament polític, només manté dos rituals. Els nomenats són membres del generalat o alimirallat i es van rotant dels braços de Terra, Aire i Armada. Villaroya, casat amb dos fills ja és avi de tres néts. Té gairebé 10.000 hores del vol. El seu inici, més enllà d’haver nascut a La Galera,  va ser a l’Ala 31 de l’Exèrcit de l’Aire fins que va anar ascendint en l’escala de comandament a llocs d’estratègia militar clau com ara el comandament de l’aire de Canàries o director del Gabinet Tècnic del ministeri de Defensa, atesa la seva experiència en la prefectura de l’Estat Major. Un càrrec que serveix de filtre al ministre de torn de les situacions amb què ha de lidiar el ministeri.  Vilarroya  ha estat en operacions al Golf Pèrsic, a l’operació Provide Confort de Kuwait, al desplegament UNPROFOR de les Nacions Unides a Bòsnia i a les operacions de vigilància aèria a l’Adriàtic o la Guerra Civil de Ruanda. També va ser cap de la base aeria de Torrejón. Entremig va estar al càrrec de la Secció segona del comandament aeri de combat, que és l’encarregada dels treballs “d’intel·ligència”. Però del seu càrrec en destaca que va ser el pilot personal del rei Joan Carles I quan no era emèrit. De fet, va prestar serveis al Grup 45 de les forces aèries, dedicat al transport d’autoritats amb les aeronaus Airbus 310 i el Falcon 900. Potser el va portar a veure a Corinha. Ara és l amàxima autoritat militar per darrera del rei i de la ministra de Defensa, Margaritat Robles.

 

L’almirall Juan Francisco Martínez Núñez

 

El secretario general de Política de Defensa és l’almirall Juan Francisco Martínez Núñez. Nascut a Marin, Pontevedra, el 1954. Llincenciat en Físiques també està diplomat en Guerra Naval.De fet, en va aprendre al Regne Unit i al Col·legi Militar de l’OTAN. Té el privilegi de ser el primer oficial espanyol en integrar-se a STANAVFORLANT, l’Estat Major de la Força Naval Permanent de l’OTAN a l’Atlàntic, un cos defensiu de primer nivell i molt actiu. Martínez integrat a l’STANAVFORLANT va participar en operacions combinades militars a Bòsnia-Hertzegovina. Té 2.400 dies embarcats, entre ells dirigint el buc escola Juan Sebastián Elcano.

No ha tingut gaire bons dies com a conseller del secretari d’Estat de Defensa, el dos del ministeri, pel programa de fragates F-100, que ha estat a punt de ser un fiasco. Entre les seves responsabilitats destaquen el de dirigir la poderosa Divisió de Plans de l’Estat Major de l’Armada i com a Cap de la Divisió de Plans i Estratègia del Cap d’Estat Major de la Defensa.

 

Tinent general Fernando López Del Pozo, l’impulsor de la UME i amic d’Hazte Oir

 

Aquest alt oficial és el comandant del Comandament d’Operacions, el MOPS, en l’argot militar espanyol. És el cervell de la logística dels operatius militars. Està integrat al JEMAD i té la responsabilitat del plantejament i la portada a terme dels operatius. Tinent general Fernando López Del Pozo ha participat com a cap d’abastiment de la força àreia de Bòsnia Hertzegovina, a Irak com a cap de la Brigada Multinacional Plus Ultra al 2003 i al comandament conjunt de la força espanyola al Líban. Com a experiència, té en el seu haver ha ver estat el Cap Major de la Unitat Militar d’Emergències durant els seus tres primers anys de vida. L’any 2018 va saltar a la polèmica palestra per ser el representant de l’Exèrcit espanyol a la festa d’Hazte Oir, el lobby ultracatòlic.

 

El cap de la UME, un artiller   

 

El tinent general  Luis Martínez Meijide és qui mana a la Unitat Militar d’Emergències, la unitat especialitzada en crisis que Defensa està desplegant fins i tot a Catalunya. Va ser nomenat a l’octubre de 2019. Té experiència internacional a Kosova, Afganistan i a Bòsnia Hertzegovina. Sempre ha estat al comandament d’unitats cuirassades importants fins arribar a tocar cuixa a través de ser analista de la influent Unitat d’Estudis del 2on Cap de l’Estat Major de l’Exèrcit de Terra i general de divisió en la poderosa Prefectura de la Divisió de Plans de l’Estat Major de l’Exèrcit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa