El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Dos magistrats del TC diuen ara que la presó provisional de Sànchez era inconstitucional
  • CA

Dos magistrats del Tribunal Constitucional, Antonio Xiol Ríos i Fernando Valdés Dal-Ré, consideren ara que l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana hauria d’haver quedat en llibertat durant la instrucció de la causa del Tribunal Suprem. Així s’ha confirmat aquest migdia, després que la magistratura constitucional hagi difós el text de la sentència -el fallo de la qual es va avançar la setmana passada- sobre els recursos d’empara que va presentar contra les seves ordres de presó provisional.

 

Ambdós magistrats han emès sengles vots particulars amb què s’oposen a la majoria del Tribunal que ha abonat per no defensar l’empara. De fet, deu magistrats consideren que la presó va ser “constitucionalment legítima”. Xiol i Valdés, però, mostren el seu desacord perquè estan convençuts que calia anul·lar  les resolucions de l’Tribunal Suprem de 6 de febrer i 20 de març de 2018 que li ordenaven presó provisional comunicada.

 

En la seva opinió, es va “maximitzar el control sobre els riscos de reiteració delictiva a través del sotmetiment a l’recurrent a un control pràcticament absolut mitjançant la privació de llibertat”. En aquest sentit, entenen que calia valorar, entre altres aspectes, el fet que la decisió s’havia de prendre en un context en què aquelles conductes havien provocat ja l’excepcional aplicació de l’article 155 de la Constitució.

 

A més, remarquen que Sànchez havia renunciat a la presidència de l’Assemblea Nacional Catalana, que era el càrrec a què en bona mesura s’havia vinculat el risc de reiteració delictiva. Tots dos magistrats també subratllen, com assenyala la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans, “la necessitat de veure si era possible adoptar mesures alternatives que pal·liessin la restricció de l’exercici del dret de representació política tot respectant el principi de proporcionalitat pel que fa a la necessitat de salvaguardar els fins del procés penal”.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa