Macron es posiciona contra el procés

Diu que cal "respectar" la constitució i avisa que la “sobirania no es retalla excepte si el poble ho decideix"
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron | EUROPA PRESS

El president de França, Emmanuel Macron, ha assegurat aquest dimarts en una clara al·lusió a Catalunya que cal “respectar les constitucions”. Preguntat per l’eurodiputat del PSOE Ramón Jáuregui sobre “les regions que volen ser nous estats”, Macron ha admès que és “sensible a totes les expressions culturals” i ha afirmat que Europa “sempre” les ha reconegut. Amb tot, ha defensat també el “marc constitucional” en el qual es manifesten. La sobirania, ha dit el líder europeu, “s’expressa a nivell estatal”. “Acompanyament de les especificitats, de la riquesa de la nostra diversitat? Sí, però en un marc democràtic, i això suposa que respectem les constitucions que els pobles han escollit, agradi o no”, ha afegit. Macron ha avisat també que “les constitucions no es trossegen i la sobirania no es retalla excepte si el poble decideix fer-ho”. Durant el torn per les intervencions dels parlamentaris, Jáuregui ha demanat al president francès quina era la seva opinió respecte a les regions “a propòsit del brot de sobiranisme nacionalista que hi ha a tot Europa”.


 

En el discurs inicial davant la cambra, Macron ha fet una crida a "construir una nova sobirania europea" que doni una resposta "clara i ferma" als ciutadans i ha assegurat que en el moment actual "el pitjor error" seria abandonar la identitat europea. "Una espècie de guerra civil reapareix i els egoismes nacionals semblen més importants que el que ens uneix davant del món", ha advertit al principi. Bona part de les seves paraules han anat dirigides a fer valdre Europa. "En quin lloc hi ha les exigències que tenim aquí? El model democràtic que ens reuneix és únic al planeta", ha remarcat. Amb tot, també ha reconegut que aquest model és "fràgil" i s'ha referit a les amenaces populistes i als euroescèptics.


"És important escoltar els pobles d'Europa, necessiten un nou projecte", ha dit. Alguns dels punts als quals s'ha referit són la immigració, àmbit en el qual ha proposat que es creï un programa europeu que doni suport a "les col·lectivitats locals que acullen refugiats", o la reforma de la Unió Econòmica i Monetària. També ha dit que França està "disposada" a augmentar la seva contribució al pressupost europeu però ho ha condicionat a una reforma perquè expressi "un projecte polític coherent".

 

Per la seva banda, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha celebrat després del discurs de Macron que "l'autèntica França estigui de tornada" però també li ha enviat un missatge al líder europeu: "Sé que per vostè l'amistat francogermànica és molt important però no oblidem que Europa som 28, demà 27".


El president francès és el quart líder europeu que participa en els debats sobre el futur d’Europa en un ple a Estrasburg amb tots els eurodiputats i el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker. A més de Macron, ja han acudit a debats previs el primer ministre d’Irlanda, Leo Varadkar, el de Croàcia, Andrej Plenkovic i el de Portugal, António Costa. El pròxim líder europeu que acudirà a l’Eurocambra serà el primer ministre belga, Charles Michel, que ho farà en la sessió plenària programada el mes de maig.
Comentaris
TAQUICÀRDIA
Boicot als supermercats francesos: CARREFOUR I ALCAMPO!
Joan Jaume
Macron ha dit: "És important escoltar els pobles d'Europa, necessiten un nou projecte" doncs que escolti el poble de Catalunya !
Berta
Macron vet a la Merdé.i si nus cerrarong le frontrere .et te cremaren tutes les camions franchutes plens de fruites i merdes varies.que vian cap a le espange .OH LA LA!!
M´importa una merda el que pensi aquest
M´haguès agradat veura al Macron en temps de la revolució francesa, potser el Robespierre ja li haguès tallat el coll a la guillotina.
Ne pas
Oi messie. Tu també et que quedaràs amb la teva merda.
J.M.
Que no té feina a casa seva aquest personatge?
Pedro
Este es tan burro como los que tenemos por aquí! Esperemos si mantiene su posicion cuando españa se declare en banca rota o quiebra en julio? Que nosotros ya sabemos que mucha pasta de los franceses ha servido para construir aeropuertos, aves, pagar per en andalucia, extremadura,... Es un inculto profundo de lo que pasa aquí. Al menos UK, son mas listos y han decidido especialmente por este motivo, hacer el Brexit! Vienen tiempos dificiles con la banca rota que nos esconden para este año!
pac
El poble Català ja ha parlat varies vegades
Previssible
Mana la geopolítica. Alemania i França sempre ens seran adverses perque geopolíticament el seu aliat és Castella. Seria bo que els catalans entenguessim que la UE sols és un mecanisme de dominació d'Europa per part de França i Alemania. Qui són els enemics de França i Alemania? Podrien ser els nostres aliats.
Karlus
Europa no és les estúpides fronteres dibuixades als mapes, Europa és molt més i per fer una Europa real cal respectar les diferències i las diferentes nacionalitats, tot el demés , son dictadures
el verdugo del Cid
Té tota la raó: cal respectar les constitucions. Que "epaÑa" "se aplique el cuento", doncs: la constitució reconeix la supremacia del dret internacional sobra ella mateixa, i espaÑa ja havia firmat la carta de Nacions Unides, que reconeix l'autodeterminació dels pobles, quan es va votar. Mentrestant, t'agradi o no, Macron, nosaltres farem el que fan els pobles sobirans, o sigui, tirar pel dret. Així s'assoleixen les independències i així l'assolirem nosaltres!
Ni fu ni fa
El SALVADOR de la U.E. el Sr. MACRON el que ha fer es INTENTAR SALVAR el seu CAP, que aviat els francesos el passaran per la GUILLOTINA politicament
LUIS
Le habrán escuchado los neofranquistas del "a por ellos" y todavía se creerán que los franceses son aliados de su patraña. Claro, como cuando van a Francia cogen un avión y van directos a dar una vuelta por el Sena, se piensan que eso es Francia. Basta que se den una vuelta por cualquier region al azar y que indaguen lo que opinan de los patrañoles y su forma de vida. Nunca se han atrevido a hacerlo. Un patrañol aborrece Francia, y afortunadamente a la inversa.
idò
Macron, aquell que es diu refundarà a UE (encara més) al servei dels oligopolis financers i els bancs d'inversió. Certa retirada a Albert Rivera també...
C
Macarro!
UE NO GRACIES
la UE FRACAS TOTAL, pur niu de funcionaris parasits i lladres i politics drl PP.PS feixisme actual
Mon amour,
ja ho ha decidit la gent.
tocar el dos
EL Rosselló és el nostre. Llibertat dels pobles que tinguin capacitat de decidir, posar les urnes, po la democacia d'Europa ...
Ferran Pty
Aquest personatge sortit de l'escola de negocis de l'elit conservadora, desfassada i fàbrica de gent insensible. Un bluff! Pur marketing!
Proletario
Yo al carrefour no le puedo hacer boicot, pero puedo dejar de comer "Macrones" con queso.
Joan
Estic totalment d'acord amb el monsieur Macron en que cal respectar la constitució, que és curiosament permissiva amb l'opció independentista i que sorprenentment no l'admet i persegueix dictatorialment a la pràctica. Com ho explica aquesta incoherència tant elemental?
anna
És que el poble ho va decidir! Per majoria democràtica al parlament!!! El poble català, és clar.
Sapastre
Es veu que tothom hi diu la seva, si hem de ser independents (o, majoritàriament, no ser-ho). Quins pebrots! Que ens facin saber si pensen si tenim dret a decidir ser-ho, que ens diguin si es creuen la carta dels drets de l'home de l'ONU. Ja decidirem nosaltres què farem.
Elnenc
Normal,és el cap de l´imperi francès,o sigui democràcia 0
Elisa
França sempre ha estat imperialista com Espanya. M. Macron, allez a la merde
Català a Mallorca
"La sobirania no es trenca excepte si el poble ho decideix" doncs això babau, el poble de Catalunya exerceix la seva plena sobirania i tria trencar amb Espanya, què no has entès?
Contra el procés segur,
Però també ha dit que estava en contra d'estats totalitaris amb tendències dictatorials, i ha parlat que els pobles poden canviar les constitucions.... Ja m'agradara que algun altre veí anés una mica d0aquest pal.
Fènix Negre
Que podíem esperar del titella dels Rothschild... JUDE
qualsevol
Neoliberal (lladre del diners públic).

envia el comentari