El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Lluís Puig: “La cultura sobreviurà a la política i els polítics”
  • CA

“La cultura sobreviurà a tots els polítics de tots colors i ideologies, sobreviurà a la política. Això ho he après al llarg dels anys, i especialment el darrers dos anys des de l’exili. A més, la cultura és una ambaixadora de primer ordre”, ha explicat el conseller de Cultura del govern Puigdemont, Lluís Puig, que ha comparegut a la comissió d’investigació del 155 del Parlament per videoconferència. El conseller, ara a l’exili a Bèlgica, ha afirmat que el 155 va generar “incerteses” i “inseguretats” afegides en el món de la cultura, i ha relatat que el matí del 27 d’octubre del 2017, abans que el Parlament declarés la independència, es va preguntar als alts càrrecs del Departament de Cultura si volien dimitir abans de la declaració d’independència. “Ningú va dimitir”, ha constatat, per demostrar el suport a la decisió del president Puigemont. En aquest sentit, Puig, que va marxar a Brussel·les des del primer moment a costat del president, ha volgut remarcar que malgrat el seu “cessament fulminant” per la via del 155, ell va mantenir “lleialtat a Puigdemont i al poble de Catalunya”. Puig ha finalitzat la seva intervenció citant Montserrat Roig, amb una frase que ell conserva al seu perfil de Twitter: “La cultura és l’opció política més revolucionària a llarg termini”.

De la seva situació judicial, Puig ha dit que la justícia belga no vol vulnerar la presumpció d’innocència. Que estudien “molt a fons” si s’inicia el judici contra ell perquè no afecti la presumpció d’innocència de Comín i Puigdemont. Durant la intervenció dels grups parlamentaris, Lucas Ferro (CatECP) ha dit que el 155 va provocar “indefensió jurídica” de la Generalitat amb Sixena. Una vegada més, Ferro ha lamentat que ha trobat a faltar “autocrítica” en les paraules de l’exconseller. El diputat de la CUP Carles Riera s’ha mostrat preocupat en com s’ha “interioritzat” en moltes instàncies polítiques culturals i socials els límits de la censura del 155.

Gemma Espigares, d’ERC, ha agraït la defensa del patrimoni català que fa Puig i ha criticat que el 155 tenia la intenció d’aturar la “gestió cultural d’un país”. Gemma Geis (JxCat) ha dit que van “usurpar funcions” i que van generar “danys”. “Més enllà de Sixena es va produir una pèrdua de la projecció internacional de la llengua catalana”, ha lamentat.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa