Lluís Puig demana que l’independentisme es deixi de “flagel·lar”

El conseller a l'exili diu que "la cosa més mal feta" entre l'1-O i el 27-O va ser la manca de diàleg del govern espanyol

 

El conseller a l’exili Lluís Puig ha dit aquest dissabte que “una gran cosa es va fer malament” —i que va ser “la principal”— entre l’1-O i el 27-O és “que el govern espanyol en cap moment va voler fer política i parlar”. Puig ha demanat als independentists que “ens hem de deixar de flagel·lar”. “Aquest tarannà l’hem de deixar enrere” perquè “la cosa més mal feta que s’ha fet és que el 26-O, quan encara hi havia portes obertes per aturar-ho, el govern espanyol no va voler. Aquest és el gran error que ha comès Espanya, molt més gran que qualsevol petit error que hàgim fet nosaltres“.

 

Així Puig ha negat que anessin de “farol”, com ha declarat Clara Ponsatí. “Jo no m’hi sento. Em sento que vaig fer el que em demanava la ciutadania. Confiava que hi hauria diàleg i per això no esperàvem que arribéssim fins aquí”. Puig s’ha mostrat satisfet “d’haver complert amb el que molta gent ens demanava. No volíem un mort sobre les espatlles de ningú. Vam arribar fins al final en complir la voluntat popular. Molta gent ens ha agraït la nostra fermesa i haver resistit fins al final”.

 

Per això no llegeix l’1-O com “un fracàs, en absolut”. Reconeix el “patiment enorme pels companys empresonats, però sabent que el poble de Catalunya mai havia arribat on fins ara”. El conseller a l’exili ha dit que “no volem aquest país i menys encara ara que a tants xais els ha caigut la màscara i s’han descobert llops. Volem un país millor pels independentistes, republicans, però també pels que no pensen com nosaltres. Un país millor per tothom”.

 

Puig ha dit que tornaria a acceptar el càrrec de conseller i tornaria a fer el mateix i respecte al futur ha dit que cal ampliar la base de votants independentistes. De cara a les municipals s’ha mostrat convençut de la unitat de JxCAT amb el PDeCAT.

Cop de timó 

 

Puig ha demanat un “cop de timó i canvi de rumb” al govern espanyol de Pedro Sánchez perquè resolgui el conflicte català per la via política i no judicial. Puig ha dit, en declaracions a Catalunya Ràdio, que la decisió de la justícia alemanya sobre Puigdemont “és un gran notícia” i ha advertit que a Escòcia es repetirà el mateix escenari perquè “és obvi, evident, palpable i tangible que no hi ha rebel·lió”. Puig ha afegit que el de rebel·lió és “un càrrec que avergonyeix tothom que tingui estima per Espanya”. El conseller a l’exili opina que la judicialització del conflicte “està fent malbé la imatge internacional” de l’Estat espanyol.

 

Puig ha assenyalat que la presó preventiva dels consellers engarjolats a Catalunya “és una vergonya” i ha comentat que des de Bèlgica i Europa “no es veu com una presó preventiva, sinó com una venjança de la inquisició medieval al segle XX”. Pel conseller de Cultura, l’empresonament de la resta de membres del Govern Puigdemont resulta una situació “impresentable i inhumana”. Ha dit també, en referència al jutge Pablo Llarena, que “si vol seguir caient en el ridícul” pot retirar l’euroordre, però ha advertit que les peticions d’extradició “no estan fetes perquè siguin manipulades en funció dels interessos d’un jutjat”. “La justícia no pot tenir interessos cap un costat o un altre, la justícia ha de ser justa”, ha reblat.

 

Puig ha insistit en la necessitat que el govern espanyol del PSOE capgiri la situació però ha titllat de “precipitades” les declaracions de Pedro Sánchez sobre la decisió de la justícia alemanya. “Aquests decisions precipitades de Sánchez han estat un error, aquí el govern espanyol del PSOE tenia una oportunitat d’or de redreçar la situació, fer veure que un partit socialista podia reconduir la qüestió i en canvi ha perdut una altra oportunitat fent discursos espanyolistes“, ha lamentat Puig.

 

El conseller ha dit que “no hi ha cap gest que demostri” que el govern del PSOE actuï de forma diferent al del PP. Per això li ha exigit el canvi de rumb i de discurs, així com de formes. En cas contrari, “seguirem treballant pensant que tot aquest conflicte el guanyarem als tribunals de justícia europeus, a Estrasburg, i hauran provocat molt dolor”. Puig ha emplaçat Sánchez a “passar a la història” com el president que ha pogut resoldre el conflicte, però ha dit que per això s’ha de saber enfrontar a la “dreta casposa” espanyola.

Nou comentari