El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Lluc Salellas: “Sense tramuntana no hi haurà independència”
  • CA
Foto de portada del llibre ‘No t’espanti aquest vent’, de Lluc Salellas | Jordi Borràs

 

El regidor de la CUP a l’Ajuntament de Girona Lluc Salellas, membre del Secretariat de la formació independentista, acaba de publicar No t’espanti aquest vent (Angle Editorial, 2016). Membre de la diputació provincial de Girona -on va néixer el 1984-, Salellas reflexiona sobre l’esquerra del segle XXI, i proposa diverses opcions i punts de partida per a afrontar els grans problemes de la societat actual.

 

El llibre s’estructura en cinc grans capítols: moviment, estructura, malla, llindars i fertilitat. Finalment, Salellas aborda “l’etern debat”, sobre com aconseguir els objectius. En aquest punt, el flamant membre del Secretariat de la CUP explica els pros i contres d’una formació política com la cupaire, basada en l’assemblearisme i l’organització horitzontal.

 

“La voluntat experimentadora d’oferir canals participatius per prendre les decisions transcendentals d’una legislatura (…) són experiències que s’haurien de potenciar, no pas de menystenir o ridiculitzar com ha passat a Catalunya”, hi diu.

Al final del llibre el regidor gironí de la CUP afirma que “podem comptar els uns amb els altres”. “Amb alegria, i tenint clar que tenim un objectiu comú, transformar un món que impedeix que entrin nous vents”. I és aquí on conclou: “M’agrada dir que sense tramuntana no hi haurà independència: un vent ferm, ras, sec, contundent i netejador de l’ambient que permeti començar de nou al mateix indret”.

 

A No t’espanti aquest vent, Salellas repassa tot de conceptes clau per a superar els problemes de la societat actual. Entre d’altres, evidentment, parla de la independència: “[El seu significat] va íntimament lligat al concepte de no estar sotmès a cap altra autoritat. De cap tipus”, hi diu.

 

 Lluc Salellas és regidor de la CUP a l’Ajuntament de Girona, i diputat de la Diputació provincial | ACN

 

El dirigent cupaire també parla de la cultura com “el nostre coixí, on adormir-nos i despertar-nos més savis”. “Les noves generacions han recuperat la glosa, la poesia cantada, l’amor per les lletres i la normalització de l’art que es fa i es desfà als Països Catalans”, hi afegeix Salellas.

 

D’altra banda, l’escriptor també recorda la seva única experiència a les institucions europees (al Parlament Europeu, el 2015): “Vaig veure l’ull de l’huracà, una institució en forma de centre comercial gegantí on tot passava mentre res no passava de veritat (…). Un Matric autèntic”, hi opina.

 

En síntesi, l’obra de Salellas és indispensable per a posar una mica de pausa, reflexionar sobre idees i conceptes tan simples però necessaris com ara l’educació pública, la sanitat, l’habitatge, l’alimentació, reivindicacions com el feminisme, realitats com la immigració, l’economia, el turisme, el consumisme, les drogues o la llibertat de premsa.

 

“En Lluc ens diu que no tinguem por, que aquest món el podem ordenar. És un llibre ple d’alegria”, afirma Narcís Comadira al pròleg.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa