El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Lliga defensa l’indult perquè la “societat” sap que els presos van “fabular”
  • CA

La Lliga Democràtica, la formació que va inspirar el fundador de Societat Civil Catalana, Josep Ramon Bosch, va registrar aquest divendres la petició d’indult dels presos polítics. La sol·licitud signada per la secretària general del partit i advocada Sílvia Requena, procedent de Convergents, basa la petició en la recerca de la “reconciliació” i en l’argument que l’indult “reforça l’estat de dret”. Ara bé, el partit admet al Tribunal Suprem que hi ha un “obstacle” a la petició i és el lema “ho tornarem a fer”. Però, la Lliga assegura que no és un problema perquè la “societat catalana” ja ha entès que van fabular.

“Som conscients que una anàlisi estrictament penològica de la nostra sol·licitud té com a principal obstacle la declaració reiterada d’algun dels condemnats afirmant la seva disposició a tornar a intentar-ho (“ho tornarem a fer”)”, adverteix l’escrit d’indult, al qual ha tingut accés El Món. “En termes preventivoespecials, sembla que l’expressió d’aquesta voluntat anticipa la possibilitat de reiteració delictiva i això mateix passa des d’una consideració preventiva general”, afegeixen.

Però la formació de Bosch, Requena i Astrid Barrio al·lega: “Malgrat això, és la nostra convicció que això no constitueix un obstacle insalvable” perquè els “precedents demostren que en l’acció dels condemnats hi havia un fort element de fabulació ara clarament percebut per la societat catalana i no ho és, perquè l’estat de dret ha demostrat tenir prou capacitat de repressió i pot ara optar per la persuasió, sense que això mostri debilitat alguna”.

L’indult reforça l’estat de dret

Per altra banda, Requena al·lega que l’indult “reforça l’estat de dret” espanyol. En aquest marc, indica que “l’estat de dret és molt més que un sistema per assegurar el compliment de la llei i la submissió a dret de les conductes dels ciutadans i els poders públics”. Seguint el mateix fil, assevera que l’estat de dret és també “un mecanisme de repressió mínima i de respecte màxim pels drets i llibertats”. Tot i això, el partit considera “greus” els actes sentenciats en el judici del Procés i que “van posar en risc no només la convivència social, sinó també la pervivència mínima del nostre estat de dret.

Ara bé, la Lliga conclou que les penes imposades i el temps a la presó “posen de manifest el vessant punitiu de l’estat de dret i la mesura de gràcia mostraria l’aspecte integrador del mateix i la capacitat de tancar un episodi de confrontació mitjançant una invitació a la reconciliació”.

Part de l'indult demanat per la Lliga pels presos polítics

Part de l’indult demanat per la Lliga pels presos polítics Quico Sallés

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa