Llibres polítics pel Tió

Ideals per regalar aquest Nadal

Llibres polítics per al Tió

 

 

La participació a les eleccions del 21D han acreditat que la societat catalana està molt polititzada. Un altre exemple és la quantitat de bibliografia de llibres sobre política que s'han editat en els darrers mesos, ideals per regalar aquest Nadal.

 

 

 

"CiU i PSC, la centralitat perduda" (Ed. Gregal) és el títol d'un llibre d'investigació periodística narrat per dues periodistes que han seguit durant més de vint anys aquests dos partits. Anna Comas i Montse Melià expliquen amb un rigor periodístic extraordinària que com, a partir d'un procés de davallades electorals i el procés sobiranista, els canvis en les dues formacions històricament centrals al política catalana.  El llibre analitza la crisi d'identitat que, en el cas de CiU, porta a la pèrdua de votants i a l'escissió de la federació, i, per part del PSC, comporta una important reducció de la quota electoral i la baixa de molts dirigents identificats durant anys amb una de les dues ànimes del partit, la catalanista.

 

 

 

 

 

 
El part dels comuns

 

"El part dels comuns" (Edicions Saldonar). Els periodistes Joan Serra Carné i Sara González expliquen les il·lusions i les tensions d'aquest veritable part del partit de la confluència de les esquerres. Una narració periodística i l'anàlisi pausat amb el testimoni exclusiu dels seus principals protagonistes: Xavier Domènech, Pablo Iglesias, Íñigo Errejón, Albano Dante Fachin, Elisenda Alamany, David Cid, Joan Josep Nuet, Gerardo Pisarello, Arnau Mallol, Joan Giner, Marc Grau i Joan Subirats. Un relat periodístic fet des de primera fila.

 

 

 

 

 

 
Iceta

 

Iceta, El estratega del Partido Socialista (Ediciones B, 2017). Raul Montilla, un periodista que coneix de prop la vida del PSC, narra amb una agilitat encomiable la biografía de Miquel Iceta, actual líder dels socialistes catalans. Montilla, que ha comptat amb la col·laboració d'Iceta, dibuixa i ajuda a entendre un personatge clau tant de la política espanyola i catalana de quatre dècades. Un llibre per copsar la història d'un polític de primera línia acostumat tant a manar com a restar a l'oposició. Imprescindible per païr la història del PSC.

 

 

 

 

 

 
Joventuts

 Les Juventuts Llibertàries de Catalunya (1932-1939) (ED. Gregal) La històriadora Sònia Garangou ens ofereix la trajectòria dels joves llibertaris catalans. Una història apassionant, interessant i que sovint ha estat oblidada o difuminada dins la història general de la CNT-FAI. Malgrat perviure en la memòria col·lectiva la imatge d'aquests nois i noies com a símbol de la lluita antifeixista i revolucionària, s'han perdut el rastre de la seva personalitat, les seves demandes i els seus projectes. Aquest llibre recupera les seves veus i ens acosta a una de les organitzacions juvenils més importants de la Segona República i la Guerra Civil. Amb rigor històric, Garangou ha escrit un llibre que permet comprovar l'abast de tot el que els llibertaris han aportat a les lluites socials que avui dia considerem "normalitzades".

Los ingerios de Franco

 

Los ingenieros de Franco Ciencia, catolicismo y Guerra Fría en el Estado franquistaLino Camprubí Bueno (Ed Crítica) Aquest llibre és una veritable joia que ajuda comprendre el fons del franquisme i com va ajudar la tecnología i la indústria a afiançar el règim i dotar-lo de contingut. Camprubí treballa fi, i amb frescor una faceta històrica poc treballada i que atorga un regal per conèixer l'abast de la dictadura. 

 

 

 

 
nando zanoguera

 

Fora de la Galàxia (Viena Edicions) Nando Zanoguera. El dia que Catalunya proclama la independència, la Unió Europea decideix expulsar-la del club comunitari i la condemna a vagar fora de la galàxia, però en aquesta travessia del desert es produeixen una sèrie de fets que juguen a favor de la nova República. És per això que, uns anys després, una Catalunya pròspera, rica i plena és reclamada per la UE, que vol reincorporar-la, i els catalans han de decidir amb un nou referèndum si volen reingressar-hi o no. Aquesta és la història que ens proposa amb molt humor el veterà periodista i corresponsal de Catalunya Ràdio. Un llibre distret, ben pensat i àgil que esponja la densitat del procés.

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?