La llei per regular el vot electrònic dels catalans a l’exterior està encallada al Parlament

Cs, PPC i PSC van presentar una esmena a la totalitat el 2018 i no s'ha arribat a fer ni el debat de la tramitació

La llei per permetre el vot telemàtic dels catalans residents a l’estranger està encallada al Parlament des del 2018. Hi va haver un primer intent de portar la regulació a la cambra catalana el 2016 però l’aplicació del 155 va fer decaure la iniciativa. L’octubre del 2018, el departament d’Exteriors va aprovar una altra llei amb el mateix objectiu i Cs, PPC i PSC hi van presentar una esmena a la totalitat. La Junta de Portaveus no ha posat mai data per al debat que permetria o tombaria la tramitació de la iniciativa. Des del Departament d’Acció Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència argumenten que la llei s’ha d’aprovar per dos terceres parts de la cambra i que el rebuig de Cs, PPC i PSC ho fa inviable.

El primer intent de regular el vot electrònic dels catalans residents a l’exterior va ser el 2016 quan Meritxell Borràs, llavors consellera de Governació, va portar la iniciativa al Parlament, però la fi de la legislatura amb l’aplicació del 155 va fer que la iniciativa decaigués.

Per aquest motiu, l’octubre del 2018 el departament d’Exteriors, llavors liderat per Ernest Maragall, va impulsar un altre projecte de llei amb el mateix objectiu.  Aquell mes es va registrar al Parlament i al cap de dos mesos Cs, PPC i PSC hi van presentar esmenes a la totalitat. Dos anys més tard, el projecte de llei segueix aturat.

El 2016, els lletrats del Parlament van advertir que, per aprovar la llei que regula el vot telemàtic dels catalans a l’exterior, cal l’aprovació de dues terceres parts de la cambra, és a dir, un mínim de 90 diputats. Consideren que es tracta d’una llei que desenvolupa la llei electoral i, per tant, que necessita una majoria qualificada, tal com estableix l’Estatut.

Des del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, veuen inviable desencallar la qüestió de cara a les eleccions previstes per al 14 de febrer, tenint en compte que està previst que abans de Nadal es dissolgui el Parlament.

Des del Departament també remarquen que, en cas que es volgués regular el vot telemàtic per al conjunt de la població -no només pels residents a l’exterior-,  no n’hi hauria prou en fer una llei des del Parlament sinó que caldria modificar la Llei Orgànica de Règim Electoral (LOREG) des del Congrés.

Nou comentari