Òmnium alerta d’un “nou embat” contra el català

L'entitat prepara un "front comú" i accions per defensar el català a la nova llei de l'audiovisual

Òmnium Cultural prepara un “front comú” i accions per defensar el català a la nova llei de l’audiovisual. L’entitat ha alertat que aquest projecte de llei que prepara el govern espanyol és “un nou embat contra el català”. Així ha reaccionat l’entitat a la notícia, avançada per El Periódico, que el govern espanyol no ha inclòs en el text del nou projecte de llei de comunicació audiovisual la protecció del català a través de quotes específiques en les plataformes de vídeo a demanda, com ara Netflix o HBO. “Estem farts que es discrimini la nostra llengua! La societat catalana no callarem”, ha conclòs l’entitat en una piulada a Twitter.

El Govern insistirà que l’executiu de Pedro Sánchez inclogui la protecció del català a la nova llei de l’audiovisual. La polèmica rau en què el govern espanyol ha establert que “com a mínim el 50% de la quota prevista” per a obres europees -un 30% del total- s’ha de reservar a “obres en la llengua oficial de l’Estat o en alguna de les llengües oficials de les Comunitats Autònomes”, però sense indicar un percentatge específic per al català. Per això les fonts del Govern consideren que aquesta llei escrita així “no fomenta gens la diversitat lingüística de tot el territori”.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, considera que la notícia evidencia que “l’arraconament del català continua sense pausa i sense terminis”. El president Carles Puigdemont, per la seva banda, ironitza en una piulada dient: “Els del diàleg. Els del reencuentro. Els de la concòrdia. Els de la sensatesa” i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, assegura que ja no hi ha excuses per no aprovar el decret llei de la Generalitat “per salvaguardar la llengua catalana en el sector audiovisual”. “El seu diàleg, la seva proposta de retrobament, el seu estil de reconèixer la llengua i la cultura catalanes… #spanishstyle“, ha tuitat.

Comentaris

    Bona excusa per finançar Puigdemont i els seus xiringuitos, Cuixart 20/09/2021 9:15 pm
    Fa l'efecte que Òmnium busca fons (subvencions, almoines dels creients, quotes de socis ...) per transferir-los a la seva filial belga "Òmnium CRE ASBL". Aquesta entitat no para de deixar diners a "CATGlobal ASBL", associació que s'ocupa de proporcionar fons a la caseta de Waterloo, la seva seu, i que no retorna els préstecs i potser a "CATCiP AISBL", aquest tros de ONG que gestiona els ingressos obtinguts dels ingenus socis pagadors del Consell per la República també amb seu a la caseta de Waterloo.
    Guillem 20/09/2021 9:58 pm
    Estaria bé que Òmnium es despertés i tornés al que va ser el seu objectiu fundacional, la defensa de la llengua. Estaria bé però no me'n fio.

Nou comentari