La reunió a Lledoners obrirà oficialment la negociació de conselleries

Acord formal en polítiques socials i gairebé consensuat el paquet de política econòmica

Dia d’impàs en les negociacions per articular un Govern entre ERC i JxCAT, amb el suport intern o extern de la CUP. Les comissions negociadores habituals d’ambdues formacions s’ha reunit aquesta tarda al Parlament amb una doble agenda. En primer terme, avançar en la negociació estratègica d’un futur executiu de Pere Aragonès, i en segon lloc, preparar el terreny per la cimera que aquest dimarts celebraran a Lledoners. Un cara a cara, amb Jordi Sànchez i el presidenciable Aragonès, a més d’Elsa Artadi,Josep Rius de JxCAT, Oriol Junqueras i Josep Maria Jové d’ERC . De fet, Sànchez, com a secretari general dels junters, ha volgut tenir un paper clau en les converses. A la vista que s’han donat uns tímids acords ja ha volgut començar el gran debat soterrat entre les dues formacions: com serà el Govern i de quina manera es repartiran les conselleries.

Aquest dilluns però, la negociació pel pacte de Govern ha avançat. Segons fonts dels negociadors que s’han trobat al Parlament, “l’àrea de polítiques socials ha quedat pràcticament enllestida”. A més, “s’ha consensuat gran part de l’àrea Econòmica i sobre polítiques de territori”. Fins i tot, consideren que “si bé tornaran a seure serà només per tancar serrells”. La tercera àrea, la institucional, encara no s’ha obert. Fins i tot, s’ha determinat “estudiar un pla pilot per una renda bàsica depenen de franges d’edats i tenint present les actuals prestacions”. Les converses però continuen embussades en el consell per la República i en la decisió estratègica del Govern. “Estem acostant posicions”, indiquen,

L’ordre del dia de Lledoners per aquest dimarts a la tarda és iniciar el que semblava fins ara una qüestió tabú. Enraonar i negociar les quotes de poder de l’executiu, la famosa “carpeta” de Govern que fins ara -oficialment- encara no s’havia obert. De fet, ERC hi volia entrar a les primeres de canvi i Junts volia esperar a tenir un esbòs del programa de Govern per començar a parlar-ne. Ningú no amaga que aquesta serà la part més dura de la negociació. Al capdavall, de la nova estructura de Govern, de la creació de noves conselleries i del repartiment de carteres se’n derivaran tot un seguit de càrrecs institucionals, executius i territorials així com institucionals que depenen dels acords de l’executiu o de la majoria parlamentària, com és el cas de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Ara bé Junts refreda les expectatives de la trobada i avisa que només es “recepcionarà” un document amb l’estructura de Govern que proposa ERC i que Junts haurà d’estudiar per donar-hi resposta.

En principi, la negociació dels acords partia d’una fórmula molt primària: un canvi quid pro quo de conselleries. És a dir, el canvi de titularitat de Presidència implicava el bescanvi de conselleries. Però, totes les parts admeten que la “flexibilitat” d’aquest sistema en el benentès que hi hauran noves conselleries, altres es partiran en dues o la gestió dels fons europeus -si es fa per comissionat o a través d’Economia- i la voluntat de les dues formacions de retenir alguns departaments. Un bon exemple de les guspires que poden saltar en la negociació és qui ostenta la Secretaria de Difusió del Govern -és a dir, la font més directe de relació amb els mitjans i la ciutadania de l’acció de govern- o bé el departament de Salut, que Junts vol ostentar amb Josep Maria Argimon i ERC hi vol mantenir Alba Vergés.

La reunió arriba just després del cap de setmana de l’ultimàtum d’ERC a Junts que finalment d’ha refredat. Al capdavall, dijous passat van arribar els primers acords entre les dues formacions que “si bé no eren per tirar coets si que ajudaven a desbrossar la situació”. Després que diumenge Aragonès advertís que calia acordar el Govern abans del Primer de Maig obrint la porta al govern en solitari, dilluns el vicesecretari general de comunicació i estratègia, diputat del Parlament i negociador, Sergi Sabrià, rebaixava la tensió. Sabrià ha deixat la porta oberta a pactar un govern de coalició amb JxCat més enllà de l’1 de maig. Ha canviat la data de caducitat de les converses per una de consum preferent. També s’ha afanyat a descartar un govern amb comuns. Ara bé, Sabrià ha volgut contextualitzar la trobada de Lledoners com “una més de les moltes que hi ha” però això sí espera que “expectatives” que Junts hi ha posat siguin un “bon senyal”.

El semiultimàtum d’ERC, venia precedit per l’avançat dilluns de la setmana passada. Una proposta a la qual que Junts va fer el sord. De fet, aquest dilluns també s’ha negat a acceptar cap data de caducitat. La portaveu dels junters, Elsa Artadi, s’ha mostrat mostrar perplexa perquè ERC no els ha traslladat en privat a les reunions cap data límit i ha advertit els republicans que posar ultimàtums “no ajuda”. Així, ha qualificat d'”incomprensible” el que considera un “doble discurs” d’ERC: “A la vegada que s’estan fent grups de treball, s’estan posant ultimàtums”.

Comentaris

  rd 28/04/2021 10:07 am
  erñ botiflers
  Català 27/04/2021 9:07 pm
  Tanqueu la porta i deixeu-los dintre. Per al que serveixen tots plegats....
  bs 27/04/2021 10:58 am
  res a pactar amb els botiflers erñ
  Pajaritu 27/04/2021 9:58 am
  ¿De qué se extrañan? Son muchos los delincuentes que gestionan sus bandas desde la cárcel. ¡¡¡ JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA !!!
  155
  130
  Respon
  ciutadà 27/04/2021 8:45 am
  Doncs que tanquin les portes i els deixin a tots dintre. Per a el què serveixen.......
  ciutadà 27/04/2021 8:45 am
  Doncs que tanquin les portes i els deixin a tots dintre. Per a el què serveixen.......
  El corb de la Rufina. 27/04/2021 12:06 am
  Una mica de respecte quan parlis del teu pare ! ... Ñordo !
  70
  89
  Respon
   Vet aquí un corruptgen... 27/04/2021 7:03 am
   Per sort, la majoria de indepes no votem a corruptes processistes: ERC 33, Junts x Sou 32, CUP 9. ???
  Lledoners ofiicialment? 26/04/2021 10:23 pm
  El gurú sonat que va suspendre la DUI en segons i va fugir està a Waterloo, amb qui s'ha de negociar? Seguiu l'esperit corruptgent que va imposar il capo di Famiglia Pujol i va seguir l'hereu Mas, putaramonejar per seguir cobrant...
  139
  88
  Respon

Nou comentari