L’independentisme fa un pas més reforçant el referèndum als pressupostos

Aquesta setmana s’aprovaran els comptes de la Generalitat amb una referència explícita al referèndum en la disposició 31, malgrat l’avís d’inconstitucionalitat del CGE
Jordi Turull (JxSí) conversa amb les diputades cupaires Anna Gabriel i Eulàlia Reguant | G.A

 

‘No vols caldo? Dues tasses!’ Això és el que passarà aquesta setmana durant el ple d’aprovació dels pressupostos del 2017 al Parlament pel que fa a la polèmica disposició 31, que es refereix a la disponibilitat de partides pressupostàries no quantificades per a la celebració d’un referèndum. El Consell de Garanties Estatutàries la va declarar contrària a l’Estatut i a la Constitució espanyola, a sol·licitud d’un informe per part de C’s, el PP i el PSC. Però l’independentisme, lluny de fer marxa enrere, ha mogut fitxa i ha acabat reforçant la determinació de l’executiu català i la majoria al Parlament de fer el referèndum o referèndum i que quedi reflectit en els comptes que, segons el Govern i la CUP, han de deixar el país a les portes de la independència. L’argument compartit per JxSí i la CUP és que, facin el que facin, el Tribunal Constitucional ho acabarà suspenent, tal i com ja ha fet amb totes les iniciatives de la cambra catalana destinades a enfortir el procés, encara que fossin simples declaracions polítiques sense efectes legals. 


 

 

La disposició 31 que apareixia en la proposta inicial de pressupostos presentada pel Govern, i amb el vistiplau de la CUP, establia que "el Govern, dins les disponibilitats pressupostàries per al 2017, ha d’habilitar les partides per garantir els recursos necessaris en matèria d’organització i gestió per fer front al procés referendari sobre el futur polític de Catalunya en el marc de la legislació vigent en el moment de la seva convocatòria".  Però el Consell de Garanties Estatutàries, de naturalesa estrictament consultiva i no vinculant, determinava que és una disposició inconstitucional perquè la legislació espanyola prohibeix l’exercici del dret a decidir.


 

 

Després dels moviments del PP, C’s i el PSC per intentar que la Mesa del Parlament impedís la votació en el ple dels pressupostos d’aquesta disposició, i que CSQP hagi presentat un text alternatiu en què només es parli d’un referèndum autoritzat per Madrid i es veti el referèndum unilateral, l’independentisme també ha mogut fitxa. JxSí votarà a favor de l'esmena viva de la CUP que proposa la modificació del text original, simplement eliminant-ne la referència a la “legislació vigent en el moment de la seva convocatòria” en la disposició original. De fet, als cupaires ja no els agradava aquesta menció proposada inicialment per JxSí, amb la qual pretenia remarcar la voluntat de l’executiu català d’acordar el referèndum amb l’Estat. Sense aquesta referència, el resultat final és un reforç clar de l’aposta pel referèndum. ‘No vols caldo? Dues tasses!’, comenten fonts independentistes, que remarquen que “tots els intents dels unionistes d’impedir que s’aprovi aquesta disposició han servit per reforçar encara més el nostre camí, donant per fet que tindrem novament el Tribunal Constitucional al damunt. Una més”.


Els diputats de la CUP al Parlament  | Jordi Borràs

 

 

Paral·lelament, la CUP s'abstindrà en la votació d'una esmena presentada per JxSí que afegeix a la disposició 31 que els comptes prevegin igualment una partida per convocar el referèndum que preveu una moció de CSQP aprovada en el debat de política general, no tombada pel Tribunal Constitucional perquè hauria de ser pactat amb el govern espanyol. L'afegit es fa, segons JxSí, "tenint en compte el treball desplegat pel Pacte Nacional pel Referèndum d'acord amb els criteris del dictamen del CGE". La idea inicial del grup majoritari de la cambra era que CSQP s'hi afegís, però els 'Comuns' ja ho han descartat. Per tant, només prosperarà l'esmena de la CUP, i la de JxSí no. Ara bé, servirà per "deixar en evidència" que CSQP ni tan sols vol votar una esmena que també defensa el referèndum acordat, sense tancar la via unilateral. 


 

Els partits unionistes i CSQP ja han avisat l'independentisme que, si segueixen entestats a incloure la disposició 31, exposaran el Parlament al Tribunal Constitucional i estaran deslegitimant el Consell de Garanties Estatutàries. 

Carles Puigdemont ha afrontat una qüestió de confiança per poder aprovar pressupostos | Jordi Borràs

 

 

Després de les votacions al Parlament i l’aprovació per part de JxSí i la CUP d’uns pressupostos que han tingut un camí agònic, el següent pas serà, amb tota probabilitat, el que donen per fet tant els diputats independentistes com els de CSQP, el PP, C’s i el PSC: Que aquest mateix divendres, el consell de ministres faci l'anunci solemne que duu els comptes de la Generalitat al Tribunal Constitucional. El dia de la marmota. 
Comentaris
Remi
Confio totalment en els meus polítics. Tindran l'astúcia per fer "les coses bé" i anem una pasa per davant. El que queda clar és que el moment clau està a punt d'arribar. //*//
son iguales
Al mas puro estilo rodillo mayoria absoluta PP !! es que son iguales !!!
Europa ens mira i el mon mundial, tambien !!
L’independentisme fa trampes reforçant el referèndum als pressupostos
la millor noticia es : malgrat l’avís d’inconstitucionalitat del CGE
Aquesta setmana s’aprovaran els comptes de la Generalitat amb una referència explícita al referèndum en la disposició 31, malgrat l’avís d’inconstitucionalitat del CGE
malgrat l’avís d’inconstitucionalitat del CGE
Perfecte : JXSi i la CUP ho saben , aixis no es fara el referendum !!!!
Poruc
Molt be, es clar que fem el que fem ho portaran sl constitucional, dons fem el que estava previst. Que no es pensin que ems arroncem.
Endavant
Canya a tots aquests feixistes antidemocràtics.
You now
En aquest país algú creu amb el Contitucional a part dels unionistes?
Magnífica notícia per a la fiscalia
Quan vinguin els judicis per desobediència i prevaricació (a qui toqui, potser a Turull) les proves de la fiscalia seran els diaris de sessions del Parlament. El fiscal no haurà de buscar més papers.
farta de les tonteries que diuen i fan des de certs sectors
Diuen des de Madrid que dialoguen però els fets els hi contradiuen, diuen que la justícia actua amb independència però els fets ho tornen a contradir, prometen inversions en diversos sectors que només restaran al paper perquè un altre cop els fets ho desmenteixen. I tal com sortia recentment tota llei que es fa aquí te la porten al TC(dona igual que sigui social). Ja n'estem farts. Que aprovin els pressupostos i ja està, encara que no fos la disposició 31 la durien al TC igualment.

envia el comentari