El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els líders europeus comencen a negociar el pla per rellançar l’economia
  • CA

Els caps d’estat i de govern de la UE han començat ja a negociar el pla per rellançar l’economia després de la crisi per la covid-19. En el que possiblement serà la darrera trobada per videoconferència, els líders europeus enceten la primera discussió sobre la proposta econòmica presentada per la Comissió Europea, que posa sobre la taula un fons de recuperació de 750.000 milions d’euros -500.000 milions en transferències i 250.000 en préstecs- i un pressupost per als pròxims set anys d’1,1 milions. Abans de la reunió, de la que no s’espera que surti cap decisió, la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, i el de l’Eurocambra, David Sassoli, han avisat als 27 que la UE “no es pot permetre cap retard” en l’aprovació del pla.

En una declaració abans de la reunió, Von der Leyen ha insistit que cal aprovar el pla per rellançar l’economia tan aviat com sigui possible. Segons la presidenta de la Comissió, la crisi per la covid-19 ha creat una “oportunitat” per transformar l’economia que la UE “no es pot permetre desaprofitar”. Al seu torn, el president de l’Eurocambra ha avisat als líders dels 27 durant la reunió que cal actuar “urgentment” i “amb valentia”. “Els temps és un luxe que no ens podem permetre”, ha dit Sassoli. A més, ha alertat que l’Eurocambra, que ha de donar el vistiplau al pla, no acceptarà una proposta menys ambiciosa que la de l’executiu europeu.

 

Primera reunió sobre el pla de recuperació

Amb la reunió d’aquest divendres s’inicia la pugna entre els estats per acordar el pla de recuperació. Hi ha diferències entre els estats, però fonts comunitàries apunten que les posicions s’han flexibilitzat més que en la negociació del febrer per definir el pressupost europeu i que algunes delegacions estan abaixant el to.

Els quatre ‘frugals’ –Països Baixos, Suècia, Àustria i Dinamarca- són els que parteixen d’una posició més enrocada. Accepten un pla de recuperació, però d’una mida limitada i basat en préstecs que vagin a parar exclusivament a pal·liar els efectes de la pandèmia. A banda dels quatre ‘frugals’, també hi ha reticències per part d’alguns estats de l’est que temen que es puguin desviar fons de cohesió, dels quals en són beneficiaris, per finançar l’impacte de la pandèmia.

A banda del volum del fons de recuperació i la proporció d’ajudes i préstecs, els estats també aborden en la negociació que s’inicia aquest divendres quins han de ser els criteris d’assignació dels recursos, la durada del fons, les condicions a les que s’associen els diners i el volum i finançament del pressupost europeu per als pròxims set anys.

Pel que fa a la posició espanyola, fonts diplomàtiques asseguren estar “còmodes” amb la manera en què s’està enfocant la discussió i asseguren que el pla de la Comissió, el qual veuen amb bons ulls, té la simpatia de la major part dels estats.

Per Espanya, la proposta de la Comissió “va en la direcció correcta“, tant pel que fa al volum del fons com a la proporció d’ajudes i préstecs. A més, fonts diplomàtiques accepten que els fons tinguin la mateixa “condicionalitat” que altres programes europeus.

 

Un possible acord al juliol

Davant la urgència que han expressat tant els líders de les institucions europees com d’alguns estats, els líders europeus enceten la negociació amb la intenció de poder assolir un acord al juliol en una cimera presencial a Brussel·les.

Hi ha un ‘momentum’ en què seria apropiat per a la Unió Europea tenir un acord abans de l’estiu“, subratllen fonts comunitàries. En aquest sentit, des del govern alemany, francès i espanyol també s’ha expressat la necessitat de tenir un acord abans de l’aturada d’estiu. Per aconseguir-ho, no es descarta que pugui arribar a haver més d’una cimera al juliol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa