El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El president del Poder Judicial avisa a Sánchez que el “rei ressalta” la “dignitat” dels jutges
  • CA

“Sentim un enorme pesar per la seva absència”. Amb aquesta contundència s’ha expressat el president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, en la cerimònia de lliurament de despatxos a la nova fornada de jutges que s’ha celebrat aquest migdia a l’Escola Judicial de Barcelona. Una resposta a l’absència de Felip de Borbó per, segons la Moncloa, “motius de seguretat”. Una absència que ha incomodat al poder judicial i ha marcat l’agenda mediàtica de la setmana, i més quan els togats hauran de decidir en dos dies si s’inhabilita definitivament el president Quim Torra. De fet, només hi han assistit 47 dels 62 jutges nous alguns per “desencant“, altres per motius personals i 9 han advertit per la “COVID”. Tampoc hi ha assistit la consellera de Justícia, Esther Capella, que no hi ha estat convidada. Ara bé, el vocal José Antonio Ballestero, que es trobava entre el públic, ha cridat “Viva el rey!”, els assistents han respost amb un “Viva” i un sonor aplaudiment.  

 

El malestar amb el govern de Pedro Sánchez ja s’ha fet notar en el protocolari discurs de benvinguda del director de l’Escola Judicia, Jorge Jiménez, que ha assegurat que els jutges “compten amb el supor de la Corona“. Lesmes, però, ha entrat directe a la batalla amb la decisió de l’executiu d’amagar el rei espanyol, davant del ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i de la Fiscal General de l’Estat, Dolores Delgado, i del president del TSJ de Catalunya, Jesús Maria Barrientos. El president del Consell ha remarcat que la presència del rei “va més enllà d’allò protocolari”. 

 

“El nostre lament”, ha emfatitzat Lesmes,  “no només obeeix a el fet que es trenca amb una tradició de més de 20 anys, sinó també, i sobretot, perquè la presència de Sa Majestat el Rei, del Cap de l’Estat, en la cerimònia de lliurament de despatxos a els nous jutges respon a l’especial vincle constitucional de la Corona amb el poder judicial, vinculació que forma part de la nostra tradició històrica des de la Constitució de Cadis de 1812, i que serveix a més per ressaltar la dignitat de la nostra funció”. 

 

“Reiterant el nostre pesar pels fets, i siguin quines siguin les circumstàncies que l’han motivat, expressem el nostre ferm desig que Sa Majestat el Rei pugui seguir encoratjant amb la seva presència a Barcelona als nous jutges en l’acte d’inici de la seva apassionant i difícil tasca de protegir els drets dels espanyols i defensar l’ordre jurídic”, ha reblat Lesmes. Per altra banda, els ha demanat “fermesa” com els “únics baluarts de l’Estat de dret”.

 

Però no només el director de l’Escola ni el president del CGPJ han estat crítics amb el govern de Pedro Sánchez per haver amagat el rei. La primera de la 69 promoció, Cristina Menéndez, que també ha lamentat l’absència del rei i ha advertit que hi havia companys que no hi assistien per aquest “desencant”.  Menéndez que ha fregat el discurs polític que li ha obligat a aclarir que “ningú malinterpretés les seves paraules”, també ha qualificat els jutges dels defensors de l’Estat de dret. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa