El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les tres dificultats per rellevar el comandament de la BRIMO
  • CA

 

 

L’intendent de la Brigada Mòbil -la unitat antiavalots dels Mossos-  Carles Hernàndez, és al punt de mira per la seva actuació per contenir la contramanifestació antifeixista del dia de la constitució espanyola a Girona. La imatge d’ell sense casc, amb una defensa (porra) extensible a la mà contra els manifestants que protestaven per la concentració unionista impulsada per diverses entitats com Vox, ha despertat la polèmica. Tot i que el superior és Francesc Xavier Gámez, responsable de la Comissaria General de Recursos Operatius, on s’integra la unitat antiavalots. 

 

En aquest sentit, hi ha un clam per rellevar-lo. Però la substitució d’Hernàndez, no és tant fàcil. En primer terme i com a marc general, cal tenir present que Hernàndez té una forta ascendència dins el cos dels Mossos. L’intendent Hernàndez va ser la mà dreta del comissari Marc Caparrós, quan el 2013, l’aleshores Director General de la Policia, Manel Prat, va encomar-los revisar de dalt a baix la Brimo després del cas Quintana. 

 

Caparrós va ser rellevat el 2015, i fou aleshores quan Hernàndez es va fer càrrec del comandament de la Brimo, substituitn Caparrós. Amb el major Trapero al capdavant va ascendir a Intendent.  Els comandaments i membres de la unitat consultats per el Món li reconeixen “una molt bona feina i més en un moment d’estancament del cos, on no hi ha renovació”.  “Això té molt mèrit”, insisteixen.

 

Aquesta biografia i el reconeixement dels comandaments s’afegeixen a la dificultat de trobar un nom que compleixi les tres característiques necessàries per ocupar el càrrec.  Segons expliquen diversos comandaments a El Món, en primer lloc “cal trobar una persona capacitada per un càrrec i unitat altament especialitzada”. En segon lloc, que la persona proposada sigui acceptada i reconeguda per un grup configurat per uns 480 efectius. I en tercer terme “i més important, que hi vulgui anar”. “Probablement aquest sigui el pitjor desti del cos al nostre nivell”, assegura un comissari. 

 

 

En la seva defensa, diversos membres de la unitat apunten que Hernàndez va actuar perquè “ningú s’esperava que els antifeixistes fessin una acció tan ràpida”. “Els companys de l’ARRO -Àrea Regional de Recursos Operatius- no van poder reaccionar abans”, va explicar Hernàndez al seu superior, el comissari Gàmez. “Un sotsinspector, un caporal i jo només podíem fer dos coses, o marxar enrera donant una imatge patètica o avançar sense material”, va justificar el mateix dijous a la nit. Sobre la utilització de la defensa extensible, diversos integrants de la unitat subratllen que forma part de la dotació com ho és portar arma curta. “En qualsevol cas, Hernàndez va fer el que pensava que havia de fer per evitar la topada entre antifeixistes i la manifestació espanyolista, una possibilitat que de donar-se podria haver acabat com el rosari de l’Aurora”, apunten agents de la unitat. “La nostra feina era evitar que s’enganxessin, hi havia gent amb cútters treien llaços, ja ens entenem”, apunten les mateixes fonts. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa