Les pessigades del lletrat del Parlament a la brigada Aranzadi

Ofensiva de debat intel·lectual i jurídic de Joan Ridao contra l'advocat de l'Estat que va impugnar la candidatura de Puigdemont

 

Aquest matí, la Mesa del Parlament ha tramitat les al·legacions que els serveis jurídics de la cambra catalana han presentat al Tribunal Constitucional per la impugnació de la proposta d'investidura de Carles Puigdemont, formulada per Roger Torrent. Un  dens i distret recurs, de 40 planes,  signat pel lletrat del Parlament, Joan Ridao, en el que entra sense embuts en un debat jurídic directe amb l'advocat de l'Estat que va formular la impugnació. De fet, el recurs constitueix un curiós exercici d'esgrima jurídica en el que el lletrat del Parlament no s'està de pessigar a un dels coronels de la Brigada Aranzadi a qui acusa de presentar una demanda "prospectiva", "preventiva" i "hipotètica". 

 

El recurs del Parlament comença carregant contra el convenciment "apodíctic" de l'advocat de l'Estat que Carles Puigdemont no assistiria al ple per la investidura. Una convicció que el lletrat del Parlament qualifica de "línia voluntarista" per titllar Puigdemont de "candidat impossible" aue no tenia pensat assistir a la investidura i, per tant, el president del Parlament sabia que seria fallida i bloquejaria l'activitat institucional. 

 

En aquest sentit, l'advocat de la cambra catalana enxampa a l'advocat de l'Estat en recordar-li que si bé conclou que no es volia presentar perquè Puigdemont havia demanat la delegació del vot el 22 de gener, el candidat la va retirar el 23 i la data de l'escrit d'impugnació és del 26, és a dir, tres dies després.  "D'aquest fet es dedueix el com n'arriba a ser de desaforada la inferència de l'advocat de l'Estat de què no assistiria a la investidura", ironitza el lletrat del Parlament.

 

En un altre punt, Ridao les mostra intrigat del perquè es mostra sorprès que Torrent no convoquès el ple simultàniament a la proposta de candidat.  Així, li recorda que aquesta si bé és una pràctica poc habitual s'ha fet en dues de les dotze legislatures, concretament la que va començar al 84 i la iniciada al 99. 

 

A continuació, el lletrat del Parlament acusa obertament l'advocat de l'Estat d'utilitzar "un aparato argumental falaz y con apoyo doctrinal torticero" per fer creure que Torrent es va extralimitar de les seves funcions institucionals. També li retreu, el contingut ideològic dels seus arguments en destacar-li l'expressió utilitzada en la impugnació en acusar a Torrent "de tenir un clar afany partidista d'índole independentista"

 

Especial zel de la CNP i Guàrdia Civil

 

 

Així, el lletrat del Parlament conclou que l'advocat de l'Estat ha actuat de manera "prospectiva" contra la decisió de Torrent quan ha estat "palmari" que aquest ha complert les seves obligacions institucionals i reglamentàries en presentar un candidat que garantia prou suports. 

 

També cal subratllar la pregunta indirecta que els serveis jurídics del Parlament li fa a l'advocat de l'Estat sobre la coherència de creure que no tornarà i el dispositiu policial. En aquest sentit, es pregunta com "podia tenir certesa de què no vindria" atès "l'especial zel de les forces i cossos de seguretat de l'Estat a l'hora d'interceptar la seva possible entrada a Espanya i fins i tot el seu accès al Parlament de Catalunya". 

Per altra banda, Ridao destaca que l'advocat de l'Estat ja dóna Puigdemont per un ingrés incondicional a presó quan la doctrina i la jurisprudència -com el cas Yoldi- hauríen de permetre la seva assistència al debat d'investidura per respectar els principis constitucionals de representació política.  "Per molt fundades que siguin les sospites, no n'hi ha prou per modificar els marcs impugnatoris de la Constitució i de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional", conclou el lletrat del Parlament. 

 

 

Comentaris